14ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς στην Αθήνα

Μετά από 3 χρόνια απουσίας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς επανέρχεται και θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 2-11 Νοεμβρίου 2012 στην Πλατεία Θεάτρου, στο ιστορικό κτίριο της Διπλαρείου Σχολής.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές του «Πολλά πράγματα άλλαξαν αυτά τα 3 χρόνια, αλλάξαμε και εμείς.» Το φετινό θέμα του Φεστιβάλ είναι «Αντοχή υλικών», «όρος της δομικής, σκληρά δοκιμασμένος στην πραγματικότητα». «Εμείς στην πίεση, τη σύνθλιψη, την παραμόρφωση αντιδρούμε αφήνοντας τα πιο δυνατά υλικά να μιλήσουν.» τονίζουν σχετικά με το φετινό θέμα.
Το Φεστιβάλ θα περιλαμβάνει εκτός από τις ατομικές

και ομαδικές εκθέσεις δημιουργών κόμικς, θεατρικά δρώμενα, μουσικές εκδηλώσεις, ημερίδες, συζητήσεις, παρουσιάσεις βιβλίων και κινηματογράφο.

Το Φεστιβάλ περιλαμβάνει αναλυτικά τα εξής:

Ομαδική έκθεση ελλήνων δημιουργών κόμικς

Όπως και στις προηγούμενες διοργανώσεις, ο βασικός κορμός των εκθέσεων είναι η ομαδική έκθεση των ελλήνων σχεδιαστών κόμικς οι οποίοι δημιουργούν πρωτότυπες ιστορίες πάνω στο θέμα του Φεστιβάλ. Φέτος συμμετέχουν 27 γνωστοί και νεότεροι δημιουργοί:

Έκτωρ Αποστολόπουλος, Δημήτρης Βιτάλης, Κώστας Βιτάλης, Γιώργος Γούσης, Χρήστος Δημητρίου, Ανδρέας Ζαφειράτος, Πέτρος Ζερβός, Λίλα και Μάρω Καλογερή, Βάλια Καπάδαη, Κώστας Κυριακάκης, Κων, Γιώργος Μαραζιώτης, Χρήστος Μαρτίνης, Βαγγέλης Ματζίρης, Γιώργος Μπότσος, Παναγιώτης Πανταζής, Κωνσταντίνος Παπαμιχαλόπουλος, Δημήτρης Παπαστάμος, Παύλος Παυλίδης, Θανάσης Πέτρου, Φώτης Πεχλιβανίδης, Smart, Soloup, Νεκτάριος Σταματόπουλος, Άννα Χόλακ, Πέτρος Χριστούλιας, Θανάσης Ψαρρός.

David Lloyd
Αναδρομική έκθεση
Ο κορυφαίος σχεδιαστής David Lloyd ξεκίνησε να εργάζεται στο χώρο των κόμικς στα τέλη της δεκαετίας του ’70. Πριν ακριβώς 30 χρόνια, τo 1982, μαζί με τον συγγραφέα Alan Moore δημιούργησαν το κόμικ που θα σημάδευε την καριέρα και των δύο, το V for Vendetta. Το κόμικ μάς μεταφέρει σε ένα δυστοπικό μέλλον στο οποίο ένας μυστηριώδης άνθρωπος, ο V, μάχεται εναντίον μιας φασιστικής κυβέρνησης. Η μάσκα του V, του οποίου το πρόσωπο δεν βλέπουμε ποτέ, είναι εμπνευσμένη από τον καθολικό άγγλο βουλευτή Guy Fawkes, ο οποίος το 1605 διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στη Συνωμοσία της Πυρίτιδας. Οι δύο δημιουργοί περιγράφουν, σχεδόν προφητικά, ένα σκοτεινό μέλλον με έντονες αναφορές σε συγγραφείς όπως ο George Orwell και ο Aldous Huxley.

Η σειρά αρχικά σχεδιάστηκε σε άσπρο-μαύρο για το περιοδικό Warrior και μετά τη διακοπή της έκδοσής του επανεκδόθηκε και συνεχίστηκε έγχρωμη από την DC Comics. Ως graphic novel, εκδόθηκε το 1995. Η μεταφορά του V for Vendetta στον κινηματογράφο θα το κάνει γνωστό στο πλατύ κοινό και η μάσκα που δημιούργησε ο Lloyd για τον κεντρικό ήρωα θα γίνει σύμβολο πολιτικής ανυπακοής και μαχητικού ακτιβισμού.

O Lloyd έχει σχεδιάσει επίσης επεισόδια για τις σειρές Espers, Hellblazer, War Story, Global Frequency, Hulk, Doctor Who, The Territory, Aliens και James Bond. Εκτός του V for Vendetta, το έργο που αναμφίβολα τον χαρακτηρίζει είναι το

Keywords
Τυχαία Θέματα