Ευρωπαϊκές συμμαχίες το όπλο Σαμαρά

ΜΕΤΑ από δυο χρόνια στην Προεδρία της ΝΔ (είχε γενέθλια στις 29 Νοεμβρίου) και έξι περίπου μήνες στην Πρωθυπουργία, ο Αντώνης Σαμαράς μετράει φίλους και συμμάχους στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος, τι και πως αισθάνεται όταν σμίγει τα βλέφαρά ή καθώς δαγκώνει τα χείλη. Ποια είναι τα συναισθήματα του την ώρα που το ανεπαίσθητο χαμόγελο του απαντά με ΄΄κοφτό΄΄ τόνο δίνοντας απάντηση στα ερωτήματα που ζητούν λύσεις.

ΌΛΑ

τα πιο πάνω έρχονται στο νου σ΄ όσους αναζητούν να μάθουν τι περιμένει ο τόπος και η κοινωνία από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, στην πιο δύσκολη, ίσως, φάση της οικονομικής κρίσης και της διαχείρισής της.

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο χρόνος τρέχει αμείλικτα. Η διεθνής μάχη κατακτήθηκε. Η αξιοπιστία της χώρας επέστρεψε, αφού χρειάστηκε ένα αδιάκοπο κυνηγητό και μια κούρσα διαρκείας με τον Αντώνη Σαμαρά να κερδίζει το παιχνίδι της επιμονής, της συναίνεσης, της αξιοπρέπειας. Κυρίως όμως της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων ηγετών, ως έναν έγκυρο και σοβαρό συνομιλητή, κρίσιμων συναντήσεων και διαπραγματεύσεων στο πρόβλημα της Ελλάδας.

Είναι αναγκαία σε κάποια άλλη  στιγμή όμως,  η αναλυτική πορεία των προσπαθειών αυτών. Πως, δηλαδή, από ΄΄μαύρο πρόβατο΄΄ και ΄΄αποδιοπομπαίος‘’ να  είναι σήμερα ίσος προς ίσους με τους 26 αρχηγούς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ισότιμο μέλος της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας των Κεντροδεξιών Κομμάτων.

• Η ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ εκταμίευση της δόσης του δανείου και τα συνολικά ποσά βοήθειας προς την Ελλάδα έως το τέλος  του Φεβρουαρίου, ανοίγουν, το δρόμο της ανάκαμψης και της ανάπτυξης.

• ΣΤΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ αυτό, αλλά κυρίως στα δυο προσεχή χρόνια, η  Ελλάδα και η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά χρειάζονται ‘’ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ΄΄ και πραγματικούς ΦΙΛΟΥΣ.

Αφορμή για τον ισχυρισμό μας και την επισήμανση που κάνουμε αποτελεί η ολοφάνερη αλλαγή κλίματος απένταντι στην χώρα μας, η οποία με ελάχιστες εξαιρέσεις, είναι  απόδειξη εμπιστοσύνης αλλά και βεβαιότητας ότι ΄΄υπάρχει φως στο τούνελ΄΄!

Η ψήφος εμπιστοσύνης που δόθηκε από  τους ηγέτες της ΕΕ γίνεται πιο συγκεκριμένη από καθημερινές αναφορές και τις δηλώσεις επωνύμων στελεχών του πολιτικού κόσμου της Ευρώπης και Τρίτων χωρών. Ακόμη δε και πολλών εξ΄αυτών που και μόνο στο άκουσμα Ελλάδα, είχαν έτοιμα βέλη και μόνο, να εκτοξεύσουν.

ΤΩΡΑ όμως έφθασε και η ώρα σταθεροποίησης αυτών των σχέσεων και του ευνοϊκού κλίματος που επικρατεί. Η εποικοδομητική τακτική του Πρωθυπουργού έχει, τώρα, ως αποτέλεσμα και άλλων συμμαχιών, οι οποίες δεν αποτελούν μόνο ένα σταθερό στήριγμα σχέσεων αλλά και περαιτέρω διεκδικήσεων.

Είναι με απλά λόγια ένας συναγωνιστής στη σκακιέρα των διαπραγματεύσεων   που θα προκύψουν.

Και όπως  η τακτική της διπλωματίας και της αναμονής αυτά τα δύσκολα χρόνια οδήγησαν σε ένα πρώτο αλλά σημαντικό και ουσιαστικό αποτέλεσμα, έτσι τώρα είναι βέβαιο ότι στη διαδρομή θα προκύψουν και θα ΄΄φανούν΄΄ οι αληθινοί φίλοι και σύμμαχοι.

Τ

Keywords
Τυχαία Θέματα