Κοντά σε συμφωνία για την Ελλάδα Eurogroup και ΔΝΤ

Κοντά σε συμφωνία για την κάλυψη του κενού χρηματοδότησης του ελληνικού προγράμματος και την μείωση του ελληνικού χρέους σε βιώσιμα επίπεδα βρίσκονται η Ευρωζώνη και το ΔΝΤ, ενώ σε πρώτη φάση διαφαίνεται πως θα αποφευχθεί το «κούρεμα» των δανείων του επισήμου τομέα.

Σήμερα, Δευτέρα, στις 4 το απόγευμα η ελληνική αντιπροσωπεία θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες.

Δεν αποκλείεται δε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας

να έχει από το βράδυ κατ’ ιδίαν συναντήσεις με ομολόγους του στην βελγική πρωτεύουσα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Eurogroup, την Τρίτη, θα συμφωνήσει στους τρόπους χρηματοδότησης της διετούς επιμήκυνσης του προγράμματος, στη μείωση του επιτοκίου δανεισμού, στην επέκταση της περιόδου αποπληρωμής του χρέους και σε ένα πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Επίσης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα φέρεται να αποδέχεται να διαθέσει τα κέρδη της από τα ελληνικά ομόλογα στις κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης.
Όλα τα παραπάνω θα κλειδώσουν σε συνεδρίαση του Eurogroup Working Group το πρωί της Τρίτης στις Βρυξέλλες, όπου την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ) του υπουργείου Οικονομικών Π. Τσακλόγλου.

Η κυρίαρχη πρόταση που θα παρουσιασθεί στο Eurogroup Working Group και στην οποία έχει συμβάλει και η Ελλάδα προβλέπει την εφαρμογή ενός μείγματος παρεμβάσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού μέχρι το 2014 και τη διασφάλιση ότι το ελληνικό χρέος θα μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ το 2020.

Αυτή η πρόταση θα εμπεριέχει και πρόνοιες για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους τη διετία 2015-2016.
Πεποίθηση των εμπλεκομένων πλευρών είναι ότι τόσο το ΔΝΤ όσο και τα κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης θα εγκρίνουν το πακέτο αυτό, το οποίο σε μεγάλο βαθμό βασίζεται και στη βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών στην Ελλάδα.
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα