Νίκη Μπερσάνι στη βουλή-Αδιέξοδο στη Γερουσία-Θρίαμβος Γκρίλο

Μετά από μια αναμέτρηση-θρίλερ, πρώτη δύναμη στην κάτω βουλή, αναδεικνύεται με ελάχιστη ποσοστιαία διαφορά, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι που επικρατεί με βραχεία κεφαλή και στην Γερουσία. Μόνο που στο εν λόγω σώμα δεν εξασφαλίζει την απόλυτη πλειοψηφία, απαραίτητη για μια σταθερή κυβέρνηση, με εμφανή τώρα τον κίνδυνο του αδιεξόδου. Μεγάλος κερδισμένος είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, ενώ δυναμική επάνοδο έκανε και ο Σίλβιο

Μπερλουσκόνι.

Η μικρή αυτή διαφορά στα ποσοστά, είναι αρκετή για να εξασφαλίσει στην κεντροαριστερά το «μπόνους της πλειοψηφίας» που προβλέπει ο εκλογικός νόμος, δίνοντάς της, τον έλεγχο της κάτω βουλής. Το μικρό άνοιγμα της ψαλίδας, έγινε αφορμή για να ζητήσει ο γραμματέας του μπερλουσκονικού «Λαού της Ελευθερίας» Αντζελίνο Αλφανο, την αναβολή της ανακοίνωσης των επίσημων, τελικών αποτελεσμάτων, καθώς υπάρχει, όπως είπε, περιθώριο λάθους.

Στην κάτω βουλή, η κεντροαριστερά (ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος με άλλους συμμάχους) συγκεντρώνει 29,53%, η κεντροδεξιά 29,13%, ο Γκρίλο 25,5% και ο Μόντι 10,54%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε επίπεδο κόμματος, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) του Μπερσάνι έλαβε 25,4%, ενώ το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο, το ξεπέρασε οριακά (με το 25,5%) κάτι που το αναδεικνύει πρώτο σε δύναμη κόμμα της βουλής. Στην Γερουσία, ο κεντροαριστερός συνασπισμός του Μπερσάνι, συγκεντρώνει ποσοστό 31,6%, έναντι 30,66% του κεντροδεξιού συνασπισμού του Μπερλουσκόνι. Ο Μπέπε Γκρίλο είναι στο 23,8%, ενώ ο Μάριο Μόντι στο 9,1%.

Οι έδρες και ο γρίφος των συμμαχιών

Στην κάτω βουλή, σύμφωνα με την προβολή της Corriere della Sera, η κεντροαριστερά, εξασφαλίζει χάρη στο «μπόνους» 340 έδρες, η κεντροδεξιά 124 έδρες, ο Γκρίλο 108 έδρες, ο Μόντι 45 έδρες και τα λοιπά κόμματα 13.

Στην Γερουσία, όπου η κατανομή των εδρών γίνεται με βάση τις περιφέρειες το τοπίο είναι πιο θολό και αυτό γιατί η κεντροαριστερά ναι μεν επικράτησε με βραχεία κεφαλή (με αποφασιστικής σημασίας τα αποτελέσματα στην περιφέρεια Πιεμόντε), δεν εξασφαλίζει ωστόσο την απαραίτητη πλειοψηφία των 158 εδρών (εκ του συνόλου των 315).

Σύμφωνα με προβολή της Corriere, η κεντροαριστερά θα έχει 121 έδρες στην Γερουσία, η κεντροδεξιά 117, ο Γκρίλο 54, ο Μόντι 22 και τα λοιπά κόμματα 1 έδρα.

Όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος της Ιταλίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, αναμένεται να αναθέσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο πρωθυπουργό της κεντροαριστεράς, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Εδώ αρχίζει και η προσπάθεια επίλυσης ενός δύσκολου γρίφου, που δημιουργεί κλίμα αβεβαιότητας, αφού ο Μπερσάνι θα πρέπει να αναζητήσει συμμαχίες στην Γερουσία. Όμως ακόμη και με την πιο προφανή συνδρομή -αυτή του Μάριο Μόντι- δεν φαίνεται να εξασφαλίζει την πολυπόθητη πλειοψηφία στο συγκεκριμένο σώμα, που είναι άκρως απαραίτητη για μια σταθερή κυβέρνηση η οποία θα μπορεί να επιτελεί απρόσκοπτα το έργο της.

Αναμέτρηση-θρίλερ

Η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε το μεσημέρι της Δευτέρας, όταν έκλεισαν οι κάλπες στις 4 ωρα Ελλάδος (15.00 τοπική). Αμέσως μετά ξεκίνησε η καταμέτρηση των ψήφων. Η αρχική ευφορία των instant poll (τηλεφωνικά γκάλοπ κατά την ημέρα των εκλογών τα οποία ωστόσο δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ασφαλή) που έδειχναν άνετη επικράτηση του Μπερσάνι, η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει καθησυχαστικά για την Ευρώπη, έδωσε την θέση της στην αβεβαιότητα, προσδίδοντας στοιχεία «θρίλερ» στην κρίσιμη αναμέτρηση και προκαλώντας νευρικότητα στα χρηματιστήρια.

Ενόσω Μπερσάνι και ο λίαν ανθεκτικός- όπως αποδεικνύεται- Μπερλουσκόνι έδιναν σκληρή μάχη για την επικράτηση σε Βουλή και Γερουσία, εκείνος που δεν χρειάστηκε να περιμένει τα τελικά αποτελέσματα για να πανηγυρίσει την μεγάλη του νίκη, είναι ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο που σαγήνευσε μεγάλη μερίδα του εκλογικού σώματος και χαρακτήρισε αποτυχημένους τον Μπερσάνι και τον Καβαλιέρε.

Αντιθέτως, ο τεχνοκράτης Μάριο Μόντι, δεν κατόρθωσε να πείσει πολλούς ψηφοφόρους που θέλησαν να στείλουν ηχηρό μήνυμα κατά της λιτότητας, επιλέγοντας να ενισχύσουν τους ευρωσκεπτικιστές, όπως ο Γκρίλο, αλλά και τον «αειθαλή» Καβαλιέρε, ο οποίος, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του ρυθμιστή, φέρεται να προειδοποίησε τους αντιπάλους του, λέγοντας: «Χωρίς εμάς δεν θα μπορούν να πάρουν καμία απόφαση».

Ο ίιδιος ο Μόντι πάντως δήλωσε ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα, με το σκεπτικό ότι η παράταξή του είναι πολύ νέα και ευχήθηκε να υπάρξει σταθερή κυβέρνηση για την χώρα.

Δημοκρατικό Κόμμα Μπερσάνι: «Η επιστροφή στις κάλπες δεν είναι καλή ιδέα»

«Θα επιδείξουμε αίσθημα ευθύνης, ως πρώτη δύναμη στη Βουλή και θα παρουσιάσουμε την πρότασή μας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Ενρίκο Λέτα, σχολιάζοντας τα σενάρια περί επιστροφής στις κάλπες σε περίπτωση αδιεξόδου.

«H άμεση επιστροφή στις κάλπες δεν είναι η προτιμητέα οδός. Έχουμε εμπιστοσύνη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορέσει να βοηθήσει το πολιτικό σύστημα να βρει τις καταλληλότερες λύσεις» πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα έχει επιλέξει την οδό των διερευνητικών εντολών.

Ο αντιπρόεδρος των «Δημοκρατικών» υπογράμμισε, επίσης, ότι «πρόκειται για μια ακραία πολιτική πραγματικότητα που η Ιταλία δεν έχει ξαναζήσει» και, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση του εκλογικού αποτελέσματος, θέλησε να τονίσει ότι «χρειάζεται ένας προβληματισμός που θα επικεντρωθεί στις συνέπειες της λιτότητας, που προκάλεσε εξέγερση του πολιτικού σώματος, και στην αξιοπιστία των πολιτικών».

Ο Στέφανο Φασινα, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερσάνι, είχε δηλώσει πιο νωρίς ότι αν επαληθευτεί το σενάριο των προβλέψεων, δεν θα υπάρξει σταθερή κυβέρνηση και θα χρειαστεί να επαναληφθεί η ψηφοφορία.

Ο αμφιλεγόμενος εκλογικός νόμος της Ιταλίας, που συμβάλλει σε αυτή την εικόνα-αλαλούμ εξασφαλίζει άνετη επικράτηση στην βουλή για το κόμμα ή τον συνασπισμό που θα λάβει το μεγαλύτερο ποσοστό ψήφων σε εθνικό επίπεδο. Τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα στην Γερουσία, όπου οι ψήφοι κατανέμονται με βάση τις περιφέρειες.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα