Περφόρμανς αναστατώνει τους Σουηδούς (βίντεο)

Το γύρο του κόσμου κάνουν οι φωτογραφίες της Σουηδού υπουργού πολιτισμού που κόβει ένα περίεργο, τουλάχιστον, γλυπτό-κέικ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Στοκχόλμης.

Το γλυπτό-κέικ ήταν μέρος της εικαστικής περφόρμανς-εγκατάστασης του αφρο-σουηδού καλλιτέχνη Μακόντε Λίντε που συμμετείχε με το κεφάλι του βγάζοντας παράλληλα κραυγές πόνου και είχε σκοπό να θίξει το θέμα του ακρωτηριασμού γυναικείων γεννητικών οργάνων που

συμβαίνει ακόμα σε πολλές περιοχές της Αφρικής.

Το ανθρωπόμορφο κέικ με το κόκκινο χρώμα στο εσωτερικό για να μοιάζει με σάρκα κλήθηκε να κόψει η υπουργός πολιτισμού της Σουηδίας Λένα Άντελσον Λίλιεροθ η οποία και το έκανε εν μέσω διάχυτης αμηχανίας αλλά και γέλιων. 

Αμέσως οι σχετικές φωτογραφίες της μάλλον κακόγουστης εκδήλωσης προκάλεσαν σφοδρές και οργισμένες αντιδράσεις από οργανώσεις και πολίτες που ζήτησαν μέχρι και την παραίτηση της υπουργού.

Η ίδια δήλωσε ότι κατανοεί τις αντιδράσεις αλλά ήταν καλεσμένη στο μουσείο για να μιλήσει για την Παγκόσμια Ημέρα της Τέχνης και την ελευθερία της τέχνης και το δικαίωμα της να προκαλεί. «Έπειτα μου ζήτησαν να κόψω το κέικ. Δεν είμαι κριτικός τέχνης αλλά μπορώ να καταλάβω πολύ καλά ότι η όλη κατάσταση παρεξηγήθηκε» δήλωσε. 

Δείτε το βίντεο με την περφόρμανς

Keywords
Τυχαία Θέματα