«Πού πάνε τα… λεφτά;»

Ούτε ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου δεν θα περίμενε ίσως ότι, σχεδόν τέσσερα χρόνια ύστερα από εκείνο το αλησμόνητο «λεφτά υπάρχουν», θα βρισκόταν ένα ηγετικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που θα ενστερνιζόταν εν μέρει την (τουλάχιστον αμφιλεγόμενη) διαπίστωσή του.

Πολύ περισσότερο όταν το στέλεχος αυτό είναι ο Γιάννης Δραγασάκης,

ο οποίος θεωρείται μία από τις πλέον συγκροτημένες, ψύχραιμες και μετριοπαθείς φωνές στην Κουμουνδούρου…

«Τον αδικούμε λίγο…»

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο Γ. Δραγασάκης, ο οποίος είναι, ως γνωστόν, επιφορτισμένος με την κατάρτιση του οικονομικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επιχείρησε να ερμηνεύσει την… ιστορική φράση του πρώην πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, σε συνέντευξή του στο left.gr δήλωσε τα εξής: «Αδικούμε λίγο τον Γιώργο Παπανδρέου. Είχε πει το «υπάρχουν λεφτά» με την έννοια πού πάνε τα λεφτά. Το 2008 η κυβέρνηση είχε να διαχειριστεί περίπου 60 δισ. ευρώ. Δεκαπέντε δισ. ευρώ από την αύξηση του ΑΕΠ, 3-4 δισ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και άλλα 39 από δανεισμό. Αρα το ερώτημα ήταν πού πάνε τα λεφτά»…

Ερμηνείες

Για την ιστορία, αξίζει να καταγράψουμε δύο από τις πολλές ερμηνείες που έδωσε (εκ των υστέρων) στη φράση του ο ίδιος ο Γ. Παπανδρέου. Η πρώτη: «Ακουσα τον κ. Σαμαρά πρόσφατα να λέει ότι «η περιουσία της χώρας μας είναι ο φυσικός της πλούτος και είναι -πάνω απ’ όλα- το ταλέντο των ανθρώπων της…». Τον ευχαριστώ που επαναλαμβάνει όσα λέω εδώ και χρόνια. Αυτό ακριβώς εννοούσα όταν έλεγα «λεφτά υπάρχουν». Ποτέ δεν το εννόησα ως εντολή για παροχές». Και η δεύτερη: «Η ελληνική πρόταση για τη συνέχιση του προγράμματος πρέπει να στηριχτεί σε αυτό που είχα πει το 2009, ότι ναι, λεφτά υπάρχουν εάν γίνουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Μια φράση που παρεξηγήθηκε και παραποιήθηκε σκοπίμως και από εμάς»…
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα