Στο Κονκλάβιο οι καρδινάλιοι για την εκλογή του νέου Πάπα

Η περίπλοκη και τελετουργική διαδικασία για την εκλογή του 266ου Πάπα άρχισε το απόγευμα της Τρίτης στο Βατικανό, με τους 115 καρδιναλίους-εκλέκτορες, αφού προσευχήθηκαν, να αποσύρονται στη Καπέλα Σιστίνα σε πλήρη απομόνωση από τον έξω κόσμο.

Οι καρδινάλιοι κυριολεκτικά κλειδωμένοι στην προκαθορισμένη αίθουσα (αυτό σημαίνει το conclave, «δωμάτιο που κλειδώνει») καλούνται να επιλέξουν τον διάδοχο του Βενέδικτου Ιστ’, έναν Πάπα που θα κληθεί να διαχειριστεί μία κληρονομιά

ανομημάτων και σκανδάλων, τα οποία κηλιδώνουν την εικόνα της Εκκλησίας.

Ωστόσο, ο νέος προκαθήμενος, δεν αναμένεται να διαφοροποιηθεί από την μάλλον συντηρητητική γραμμή των δύο προκατόχων του, γραμμή που έμμεσα έχει κληρονομήσει και το εκλεκτορικό σώμα γιατί οι μισοί είχαν τοποθετηθεί από τον Βενέδικτο και οι άλλοι μισοί τον είχαν εκλέξει το 2005.

Για τους καρδινάλιους αυτά ίσως είναι έγνοιες του έξω κόσμου. Μέσα sτην αίθουσα εκλογής η διαδικασία είναι προσεκτικά χορογραφημένη, επισημαίνει χαρακτηριστικά το Associated Press.

Κάθε καρδινάλιος ψηφίζει όποιον επιθυμεί και εναποθέτει το ψηφοδέλτιο σε υδρία. Η καταμέτρηση γίνεται μία-μία ψήφο με τους τρεις ψηφολέκτες να διαβάζουν δυνατά το όνομα που αναγράφεται στο χαρτί. Τα αποτελέσματα κάθε ψηφοφορίας καταγράφονται και τηρούνται στα παπικά αρχεία.

Αν δεν εξασφαλίσει κανένας 77 ψήφους (δηλαδή τα δύο τρίτα), τα ψηφοδέλτια και όλα τα άλλα χαρτιά θα καούν για να δώσουν μαύρο καπνό. Σε αντίθετη περίπτωση θα είναι λευκός.

Αργότερα μέσα στην ημέρα –γύρω στις οκτώ ώρα Ελλάδος– θα έχει ολοκληρωθεί η πρώτη ψηφοφορία, πολύ δύσκολα όμως θα έχει προκύψει αποτέλεσμα.

Σε αυτή την περίπτωση οι καρδινάλιοι θα επανέλθουν την Τετάρτη και θα συνέρχονται τρεις ημέρες στη σειρά (δηλαδή ως την Παρασκευή) ψηφίζοντας ως και τέσσερις φορές την ημέρα. Μετά προβλέπεται διάλειμμα μίας ημέρας για προσευχή και σκέψη για να ακολουθήσει άλλος ένας γύρος τριών ημερών ψηφοφορίας και μίας παύσης.

Μέχρι και 12 ημέρες ψηφοφορίας προβλέπονται συνολικά και ακόμα και τότε δεν υπάρχει θετικό αποτέλεσμα η ψηφοφορία περιορίζεται στους δύο επικρατέστερους, οι οποίοι δεν μετέχουν σε αυτόν τον τελικό γύρο.

Από την παραίτηση του Βενέδικτου (και πριν από αυτή με δεδομένη την προχωρημένη ηλικία του) ακούστηκαν αρκετά ονόματα υποψηφίων για την κεφαλή της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Ο αρχιεπίσκοπος Μιλάνου Άντζελο Σκόλα και ο Βραζιλιάνος αρχιεπίσκοπος Σάο Πάολο Οντίλο Σέρερ είναι ίσως τα επικρατέστερα.

Η παραδοσιακή απόλυτη μυστικότητα της διαδικασίας και οι άγνωστες στη κοινή γνώμη παρασκηνιακές διαδικασίες που (εικάζεται ότι) έχουν γίνει μπορεί να ανατρέψουν τα όποια προγνωστικά ή να αλλάξουν τον χάρτη στο μέσο της διαδικασίας επαναληπτικών ψηφοφοριών.

Αργά ή γρήγορα, πάντως, από την Καπέλα Σιστίνα θα βγει ο πολυπόθητος λευκός καπνός.

Μέσα στην αίθουσα θα έχει ήδη αναδειχτεί ο νέος Πάπας, θα έχει αποδεχτεί την εκλογή και θα έχει ανακοινώσει στους εκλέκτορες το όνομά του. Σε εκείνο το σημείο θα χτυπήσουν χαρμόσυνα οι καμπάνες του Αγίου Πέτρου.

Ο νέος προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, με τα άμφια του Πάπα θα βγει στο μπαλκόνι. Ο πρωτοδιάκονος Ζαν-Λουί Τοράν θα ανακοινώσει στο πλήθος «Habemus Papam!» και ο νέος πάπας θα εκφωνήσει την πρώτη ομιλία του…
Πηγή in.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα