Βενιζέλος: Η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας

«Η κατάσταση για τη χώρα, την οικονομία και τους πολίτες έχει καταστεί, δυστυχώς, ξανά ιδιαίτερα κρίσιμη» τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του λίγη ώρα μετά τη σύσκεψη των αρχηγών και την εμπλοκή στις διαβουλεύσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ανακοίνωσε πως θα ενημερώσει για τις εξελίξεις τα όργανα του κόμματος, άσκησε κριτική για τους χειρισμούς που έγιναν από πλευράς ΝΔ

και πρωθυπουργού, με αιχμή το θέμα της ΕΡΤ, ενώ άφησε σαφείς αιχμές για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, την οποία κάλεσε «να μετάσχει στην επαναθεμελίωση κυβερνητικής συνεργασίας».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ δεν επιθυμεί τις εκλογές, τις οποίες -όπως τόνισε- δεν θέλει ο κόσμος και οι οποίες δεν θα βοηθήσουν ούτε τους εργαζόμενους της δημόσιας τηλεόρασης.

Ξεκινώντας τη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στο θέμα της ΕΡΤ, λέγοντας πως «πριν 15 μέρες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με ένα τεράστιο θεσμικό πρόβλημα, λόγω της ατυχούς πρωτοβουλίας της ΝΔ να ενεργήσει μονομερώς ως κυβέρνηση» και τόνισε ότι πρέπει να επαναληφθούν οι εκπομπές της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητές της, όπως επιτάσσει και η απόφαση του ΣτΕ.

Ο ίδιος επισήμανε πως αυτή τη στιγμή το μεγάλο θέμα είναι η αποκατάσταση της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών και η άμεση αποκατάσταση της λειτουργίας δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Συμπληρωσε, όμως, πως ταυτοχρόνως έχει ανοίξει ζήτημα υπόστασης της ίδιας της κυβέρνησης, «ένα ζήτημα πολιτικής σταθερότητας στον τόπο μας, εν μέσω κρίσης, με δεδομένες τις μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού, τα βήματα που έχουν γίνει και τα προβλήματα που έχουμε ακόμη μπροστά μας και πρέπει να τα διαπραγματευτούμε με τον καλύτερο και ασφαλέστερο τρόπο».

Δίνοντας το περίγραμμα των όσων έχουν συμφωνηθεί μέχρι στιγμής για την ΕΡΤ, ο κ. Βενιζέλος είπε πως ο πρωθυπουργός και η ΝΔ αποδέχονται την άμεση επαναλειτουργία των εκπομπών της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σε όλες τις συχνότητες και την άμεση επαναπρόσληψη περίπου 2.000 εργαζομένων με ειδική μέριμνα και για τα μουσικά σύνολα, για τα οποία θα διαμορφωθεί ειδικό θεσμικό πλαίσιο.

Παράλληλα, είπε ότι θα υπάρξει επιτροπή προσωπικοτήτων που θα εγγυάται το νέο σχήμα και την ανεξαρτησία του μεταβατικού σχήματος, νέος υφυπουργός υψηλού κύρους και άλλης πολιτικής ταυτότητας από τους υπουργούς που χειρίστηκαν έως τώρα το θέμα χωρίς επιτυχία.

«Έχουν γίνει βήματα προσέγγισης και κινήσεις επανόρθωσης» τόνισε, τα οποία παρότι δεν ικανοποιούν πλήρως το ΠΑΣΟΚ και απέχουν από την αρχική και πλήρη θέση του, ωστόσο επιτρέπουν να υπάρξει συζήτηση «για το πολύ πιο μεγάλο θέμα που είναι διακυβέρνηση και η πορεία του τόπου, η επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε αναλυτικά για την ανάγκη επικαιροποίησης της προγραμματικής συμφωνίας, «με θεσμική ισοτιμία των κυβερνητικών εταίρων, με σοβαρότητα, καλοπιστία, χωρίς μονομερείς ενέργειες, χωρίς αλαζονικές συμπεριφορές, χωρίς τετελεσμένα και χωρίς περιττά τελεσίγραφα».

«Είναι προφανές -τόνισε αιχμηρά- πως η κυβέρνηση πρέπει να έχει ορίζοντα τετραετίας, χωρίς εκπλήξεις μεταξύ των εταίρων και χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς. Και είναι προφανές ότι όταν μετέχουμε σε μία ευθύνη, μετέχουμε όλοι σε μία ευθύνη. Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να ανεχθεί το μέσα-έξω, το κατ’ επιλογήν, το αλα κάρτ, η δική μας συμπεριφορά είναι σταθερή, συνεπής, έντιμη καθαρή».

Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε πως το ΠΑΣΟΚ θέλει η κυβέρνηση να συνεχίσει ως τρικομματική και πρόσθεσε: «Θέλουμε και ζητούμε από τη ΔΗΜΑΡ να μετάσχει στην επαναθεμελίωση της κυβερνητικής συνεργασίας, σε μια πολιτισμένη ευρωπαϊκή Δημοκρατία όπως θέλουμε να είναι η Ελλάδα».

Ακολούθως πρόσθεσε: «Δεν φοβόμαστε εκλογές και ξέρουμε πως είναι άλλο πράγμα οι δημοσκοπήσεις και άλλο πράγμα η αστείρευτη δυναμική της δημοκρατικής παράταξης (…) αλλά σεβόμαστε τη χώρα, την κοινωνία, τον πολίτη, την οικονομία, τον άνεργο, τον εργαζόμενο, τον επιχειρηματία».

«Δεν θέλει ο κόσμος εκλογές, αλλά μια κυβέρνηση που να λειτουργεί σωστά και αποτελεσματικά, με προοδευτικό πρόσημο» ανέφερε και έθεσε το ερώτημα: «Θα βοηθήσει τους εργαζόμενους της ΕΡΤ η διάλυση της Βουλής και προσφυγή σε εκλογές; Θα τους ξαναοδηγήσει στη δουλειά τους; Θα οδηγήσει σε επαναλειτουργία της ΕΡΤ ή σε πολύμηνη καθυστέρηση λόγω της απειλής διπλών πάντα εκλογών ή θα έχει γίνει μια μεγάλη τρύπα στο νερό; Τρύπες στο νερό για να κερδίσουμε φευγαλέες εντυπώσεις δεν κάναμε, δεν κάνουμε!».

Κλείνοντας τη δήλωσή του, ο κ. Βενιζέλος είπε: «Το μήνυμά μας είναι καθαρό, είναι μήνυμα σταθερότητας, ευθύνης και συγκεκριμένων χειροπιαστών αποτελεσμάτων για όλους, από τους εργαζόμενους της ΕΡΤ μέχρι τον πιο νέο άνεργο της χώρας αυτής που βιώνει την αγωνία του».
Πηγή megatv.com

Keywords
Τυχαία Θέματα