Βόμβες Γλέζου για βουλευτική αποζημίωση, Χρυσή Αυγή και «διαφωνούντες»

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς ζήτησε «μισθό ανειδίκευτου εργάτη» ώστε οι βουλευτές να έχουν κίνητρο να αυξηθεί και επιτέθηκε σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για τα «κατασταλτικά μέτρα» εναντίον άλλων πολιτικών θέσεων άλλων κομμάτων ή και εσωκομματικών τάσεων.

Η νέα διαφοροποίηση του Μανώλη Γλέζου από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε το πρωί της Τρίτης, καθώς ζήτησε να καταργηθεί η βουλευτική αποζημίωση, το ύψος της οποίας, όπως και τα παράπλευρα

οφέλη για τους 300 του Κοινοβουλίου, έχουν προκαλέσει το δημόσιο αίσθημα.

Αντί αυτού, ζήτησε οι βουλευτές να περιοριστούν -μέσω αντιμισθίας- στην αμοιβή που προβλέπεται για τον ανειδίκευτο εργάτη, ώστε «να παλεύουν για να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός».

Τάχθηκε επίσης υπέρ της κατάργησης της κρατικής επιχορήγησης στα κόμματα, καθώς και της επιβαρυνσης των ίδιων των κομμάτων με την μισθοδοσία των βουλευτών τους.

Η μισθοδοσία θα αποδίδεται μέσω ειδικού ταμείου, στο οποίο τα κόμματα θα εισφέρουν αναλογικά προς την κοινοβουλευτική τους δύναμη. Για τις συντάξεις πρότεινε να καταργηθεί η διπλή σύνταξη, ενώ όσοι βουλευτές είναι ήδη συνταξιούχοι να μην αμείβονται καθόλου από την Βουλή.

Βέλη και για την στάση έναντι της Χρυσής Αυγής

Ο κ.Γλέζος μίλησε στην Ολομέλεια κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την τροποποίηση του Κανονισμού της Βουλής προκειμένου να εισαχθεί η πρόσφατη τροπολογία για την αναστολή κρατικής χρηματοδότησης κομμάτων όταν μέλη του εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.

Για το συγκεκριμένο θέμα που έχει ως αφορμή τις διώξεις και την δικαστική έρευνα στα πεπραγμένα της Χρυσής Αυγής, ο κ.Γλέζος σημείωσε ότι «η αντιμετώπιση της Χρυσής Αυγής πρέπει να γίνει με πολιτικό τρόπο και όχι με κατασταλτικά μέτρα. Οι σταυρωτήδες των χριστιανικών ιδεωδών και οι σταυρωτές των αρχαιοελληνικών αξιών πρέπει να αντιμετωπιστούν πολιτικά … είναι θέμα Δημοκρατίας και στην Δημοκρατία καμία πλειοψηφία δεν μπορεί να διαγράφει με απόφασή της, ακόμα και εάν είναι διευρυμένη, την οποιαδήποτε μειοψηφία».

«Πάνω από το πτώμα μου» είχε πει στον Χρουτσόφ

Προκειμένου μάλιστα να δώσει έμφαση στο πόσο σημαντική θεωρεί την πολυφωνία και τον σεβασμό των απόψεων των αντιπάλων, θύμισε έναν διάλογο που είχε πριν… μισό αιώνα με τον τότε ηγέτη της Σοβιετικής Ενωσης, Νικίτα Χρουτσόφ, το 1964.

Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της Αριστεράς και των κομμουνιστών από τον παραδοσιακό «αστικό» Τύπο της εποχής, του είπε ότι «υπάρχει στην Ελλάδα η εφημερίδα ΕΣΤΙΑ και αν οι δικοί μου την θεωρούν φασιστική και όταν έλθουν στα πράγματα επιχειρήσουν να την κλείσουν τότε θα πρέπει να περάσουν πάνω από το πτώμα μου».

Στην ψηφοφορία ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ ενέκριναν τις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, το ΚΚΕ ψήφισε «παρών» και η Χρυσή Αυγή καταψήφισε τις προτάσεις.
Πηγή ethnos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα