Μυστική εφιαλτική εμπορική συμφωνία απειλεί την δημοκρατία

22:17 19/3/2012 - Πηγή: Olympia
Δημοσίευση της 12 Μαρτίου 2012
Εβδομαδιαία Πράσινη Αριστερά, Αυστραλία

Ε. Σώντερς

Μια “συμφωνία ελευθέρου εμπορίου” που συζητείται μεταξύ Αυστραλίας, ΗΠΑ και άλλων χωρών θα μπορούσε να έχει σοβαρές επιπτώσεις σε κρίσιμα θέματα δημόσιας πολιτικής περιλαμβανομένης της ασφάλειας των τροφίμων, της διαχείρισης φυσικών πόρων, της πρόσβασης σε βασικά φάρμακα, της δημόσιας περιουσίας και άλλων.

Οι διαπραγματεύσεις για την Εταιρική Συμφωνία του Ειρηνικού (ΤΡΡΑ) -με την συμμετοχή

Αυστραλίας, ΗΠΑ, Νέας Ζηλανδίας, Χιλής, Περού, Σινγκαπούρης, Μπρουνέλ, Μαλαισίας και Βιετνάμ -διεξάγονται την στιγμή αυτή με πρωτοφανή μυστικότητα

Από τις αρχές του αιώνα, περιφερειακές και διμερείς “Συμφωνίες Ελευθέρου Εμπορίου” (FTA) βρίσκονται στην ημερησία διάταξη. Οι διαπραγματεύσεις γέρνουν πάντοτε υπέρ των ισχυρών παικτών: των πανίσχυρων εταιριών των ΗΠΑ.

Αυτές έχουν κατά παράδοση επιβάλει το “σχήμα” της επικράτησης του κυρίαρχου επί των ασθενέστερων παικτών, και έχουν βάλει στο στόχαστρο μια πολύ ευρύτερη κλίμακα πεδίων της κυβερνητικής πολιτικής και νομοθεσίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου.

Η κατάρρευση του “Αναπτυξιακού Γύρου Ντόχα” του ΠΟΕ ήρθε να προσθέσει και νέα ένταση στην επιδίωξη τέτοιων συμφωνιών.

Οι ΗΠΑ υπέδειξαν ότι η ΤΡΡΑ μπορεί να προχωρήσει περισσότερο, και να εισχωρήσει βαθύτερα στην λειτουργία της εσωτερικής πολιτικής και νομοθεσίας των κρατών μελών, απ’ όσο οποιαδήποτε προηγούμενη Συμφωνία Ελευθέρου Εμπορίου  (FTA).

Σπαράγματα νομοθετικής εθνικής κυριαρχίας που διασώθηκαν με πολύν αγώνα από τα νύχια προηγούμενων “συμφωνιών ελευθέρου εμπορίου” βρίσκονται τώρα και πάλι πάνω στο τραπέζι.

Πρωτοφανής μυστικότητα
Ένα έγγραφο της ΤΡΡΑ από 21 Οκτωβρίου 2011 που διέρρευσε αποκάλυψε ανησυχητικές απαιτήσεις μυστικότητας από τους συμμετέχοντες.

Η διακεκριμένη επικριτής της “παγκοσμιοποίησης” και καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου του Ώκλαντ Τζέην Κέλσεϋ είπε σε ένα δελτίο τύπου, “Τα μέρη φαίνεται ότι έχουν συμφωνήσει πως όλα τα έγγραφα εκτός από το τελικό κείμενο θα παραμείνουν μυστικά επί μια τετραετία από την θέση σε ισχύ της συμφωνίας ή την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων.

“Αυτό ανατρέπει την τάση που ίσχυσε σε πολλές πρόσφατες διαπραγματεύσεις να δημοσιεύονται προσωρινά κείμενα και σχετικά έγγραφα. Η ύπαρξη [της] συμφωνίας αποκαλύφθηκε από μια σημείωση πάνω στο εξώφυλλο ενός αποσπάσματος από το κεφάλαιο περί πνευματικής ιδιοκτησίας που διέρρευσε.”

Τούτο σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της ΤΡΡΑ θα γίνεουν αισθητές από τους λαούς των σχετικών χωρών μέχρι τέσσερα χρόνια πριν γίνουν γνωστές οι αιτιολογήσεις τους.

Πρόσβαση σε  φάρμακα
Η οργάνωση Φάρμακα Χωρίς Σύνορα (MSF) είπε τον περασμένο Σεπτέμβριο ότι “η θέση των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει μια μεγάλη υπαναχώρηση από προηγούμενες δεσμεύσεις των ΗΠΑ ως προς την παγκόσμια υγεία, περιλαμβανομένης της αμοιβαίας Νέας Εμπορικής Πολιτικής του 2007, βάσει της οποίας το Κογκρέσο και η κυβέρνηση Μπους συμφώνησαν να τηρούν κάποιες σημαντικές

Keywords
Τυχαία Θέματα