Πως θα είναι η Ευρώπη το 2021

O Niall Ferguson, καθηγητής ιστορίας στο πανεπιστήμιο του Harvard, προβλέπει το μέλλον της Ευρώπης. Βλέπει τους Έλληνες να έχουν γίνει οικιακοί βοηθοί και κηπουροί στα εξοχικά των Γερμανών (οι οποίοι απολαμβάνουν τον ήλιο και τις ομορφιές της χώρας μας), ενώ  προβλέπει ότι θα   δημιουργηθεί μια νέα δημοσιονομική ένωση:  Ηνωμένες Πολιτείες της Ευρώπης.

___________

Καλώς ήλθατε στην Ευρώπη, το 2021. Έχουν περάσει

δέκα χρόνια  από τη μεγάλη κρίση του 2010-11, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση τουλάχιστον 10 κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων της Ισπανίας και της Γαλλίας. Κάποια πράγματα έχουν μείνει  ίδια, αλλά έχουν αλλάξει πολλά.

Το ευρώ εξακολουθεί να κυκλοφορεί, αν και τα χαρτονομίσματα είναι πλέον σπάνια (η ευκολία των ηλεκτρονικών πληρωμών κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν άξιζε τον κόπο η δημιουργία ενός ενιαίου Ευρωπαϊκού νομίσματος .)

Οι Βρυξέλλες δεν είναι πια η πολιτική έδρα της Ευρώπης. Την θέση της πήρε η Βιέννη, μια κίνηση πολύ  πετυχημένη. ”Για κάποιο λόγο, ποτέ δεν αισθανθήκαμε πολύ ευπρόσδεκτοι στο Βέλγιο», λέει η νέα Γερμανίδα Καγκελάριος Reinhold Siegfried von-Gotha Dämmerung.

Η ζωή δεν είναι εύκολη στην περιφέρεια των Ηνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης (όπως ονομάστηκε πια η ζώνη του ευρώ). Η ανεργία στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία έχει εκτοξευθεί στο 20%. Όμως, η δημιουργία ενός νέου συστήματος οικονομικής ενοποίησης το 2012, εξασφάλισε μια σταθερή ροή πόρων από τον πυρήνα της Βόρειας Ευρώπης.

Όπως οι Ανατολικο-Γερμανοί πριν από αυτούς, έτσι και οι νοτιοευρωπαίοι έχουν πια συνηθίσει στην ανισορροπία μεταξύ βορρά και νότου. Με το ένα πέμπτο του πληθυσμού της περιοχής τους άνω των 65 ετών και άλλο ένα πέμπτο ανέργους, υπάρχει άφθονος χρόνος να απολαύσουν τα καλά πράγματα της ζωής. Επιπλέον υπάρχουν διαθέσιμα χρήματα στην παραοικονομία, εργαζόμενοι ως οικιακοί βοηθοί ή κηπουροί στις εξοχικές κατοικίες των Γερμανών στην ηλιόλουστη νότια Ευρώπη.

Οι Ηνωμένες  Πολιτείες της Ευρώπης έχουν αποκτήσει κάποια καινούργια  μέλη. Η Λιθουανία και η Λετονία κατάφεραν να υλοποιήσουν το σχέδιό τους να ενταχθούν στο ευρώ, ακολουθώντας το παράδειγμα της γειτονικής Εσθονίας. Η Πολωνία, υπό τη δυναμική ηγεσία του πρώην Υπουργού Εξωτερικών, Radek Sikorski, έκανε το ίδιο. Αυτές οι νέες χώρες είναι τα καλά παιδιά της νέας Ευρώπης, προσελκύοντας Γερμανικές επενδύσεις χάρη στους χαμηλούς  φόρους τους και τους σχετικά χαμηλούς μισθούς.

Όμως άλλες χώρες έχουν αποχωρήσει.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον -τώρα ξεκινάει την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός της Βρετανίας- αποφάσισε να διακινδυνεύσει ένα δημοψήφισμα σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ. Παρακινούμενοι από τις ακραίες εφημερίδες του Λονδίνου, οι πολίτες της Βρετανίας  ψήφισαν υπέρ της εξόδου,  59% έναντι41%. Απαλλαγμένη από τη γραφειοκρατία των Βρυξελλών, η Αγγλία είναι τώρα ο αγαπημένος προορισμός των Κινεζικών επενδύσεων στην Ευρώπη. Και οι πλούσιοι Κινέζοι λατρεύουν τα διαμερίσματά τους στο Τσέλσι, για να μην αναφέρουμε τα υπέρ

Keywords
Τυχαία Θέματα