Νίκος Βεντουράκης: Η ασφάλεια στο διαδίκτυο

Έχω υπάρξει θύμα online απάτης πριν από πολλά χρόνια (το 2003). Ως πολύ συχνός αγοραστής αγαθών από το διαδίκτυο αναρωτιέμαι συχνά για την ασφάλεια. Ως πιστός στην...
τεχνολογία αλλά και γνώστης και παρόμοια πιστός της λογικής των χάκερ πως «οτιδήποτε μπορεί να σπαστεί» μερικές φορές το σκέφτομαι αρκετά πριν κάνω κάποια αγορά, και πάντα διαλέγω αντικαταβολή εάν υπάρχει αυτή η επιλογή.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και οι ασφαλιστικές δικλείδες οι οποίες σε σοβαρές ιστοσελίδες (π.χ. e-banking) δεν αφήνουν περιθώρια για φόβο.
Επίσης, οι υπηρεσίες που φέρει κάθε σοβαρή επιχείρηση με επιστροφή χρημάτων και εγγύηση ασφαλών συναλλαγών έχουν απλοποιήσει πολύ τα πράγματα.

Όμως λάθε χρόνο, αλλά όλο και συχνότερα, υπάρχει μία μεγάλη ιστορία η οποία θα κάνει το γύρο του κόσμου. Από την αντίδραση των ανωνύμων και των DDoS attacks για το σκάνδαλο των WikiLeaks, μέχρι το πρόσφατο και «φρέσκο» χακάρισμα του PlayStation Network, o καλός ο μύλος των συνομωσιολόγων όλα θα τα αλέσει.

Ο πανικός, πάντως, δε βοηθάει σε τίποτα, αφού εάν το σκεφτεί κανείς πιο εύκολο είναι κάποιος να δει το PIN της κάρτας σε μία αφηρημένη στιγμή πάνω από ένα ΑΤΜ, αντί να κάνει κάποια κίνηση κάποιος ταλαντούχος χάκερ και να ρίξει όλο το σύστημα συναλλαγών μίας επιχείρησης όπως η Sony.

H ασφάλεια, όμως, ήταν και παραμένει η κύρια ανησυχία κάθε χρήστη του διαδικτύου, ο οποίος πραγματοποιεί αγορές. Είναι επίσης γνωστό πως όσο καλυτερεύει η ασφάλεια τόσο καλυτερεύει και η οργάνωση και εμπειρία των ίδιων των χάκερ. Σημάδι του καιρού πως οι εν λόγω χάκερ έχουν χωριστεί εδώ και πολλά χρόνια σε “white hats” και “black hats” και οι μάχες δίνουν κ αι παίρνουν, πολλές φορές τροφοδοτώντας και σενάρια στο Hollywood (βλ. “Swordfish”, “Hackers”, Die Hard 4, Johnny Mnemonic κ.α.) τα οποία τις περισσότερες φορές είναι παρατραβηγμένα και αναληθή, και άλλες φορές προδιαθέτουν θετικά το θεατή υπέρ του «επαναστάτη» χάκερ ο οποίος τα βάζει με το σύστημα.

Δεν υποστηρίζω πως ο κάθε χρήστης θα έπρεπε να αδιαφορήσει. Το αντίθετο. Ούτε πιστεύω, όμως, πως θα έπρεπε να πανικοβαλλόμαστε με το παραμικρό. Τα προβλήματα με τη διαδικτυακή ασφάλεια είναι πολύ δύσκολο να εκλείψουν τα προσεχή χρόνια. Είναι στο χέρι του καθενός να ενημερωθεί, να προσέχει όσο μπορεί. «Προετοιμάσου για το χειρότερο, έλπιζε για το καλύτερο».
PROTO THEMA
Keywords
Τυχαία Θέματα