Eκλογές 2012: Γκόρτσος εναντίον... Μαυρογιαλούρου (photos+videos)

09:54 6/5/2012 - Πηγή: OnSports

Εκλογές και ελληνικός κινηματογράφος συναντήθηκαν πολλές φορές τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 και το αποτέλεσμα ήταν αξεπέραστες ερμηνείες, ξεκαρδιστικές ατάκες και διαχρονικά σενάρια. Το Onsports σας παρουσιάζει τα πιο επίκαιρα απ’ αυτά…

Το να επιχειρήσει κάποιος να αντλήσει από την τεράστια δεξαμενή του παλιού ελληνικού κινηματογράφου ταινίες που έχουν ως θέμα τις εκλογές, ή σε ένα ευρύτερο πλαίσιο τα «ήθη και έθιμα» της πολιτικής ζωής του τόπου

είναι έργο ευχάριστο, αλλά παράλληλα επίπονο και χρονοβόρο.

Εμπνευσμένοι συγγραφείς και σπουδαίοι σκηνοθέτες τα έχουν αποτυπώσει με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο, φωτίζοντας κάθε πτυχή τους. Από το πώς ευδοκιμεί το πολιτικό ρουσφέτι μέχρι τον τρόπο που λειτουργούν κάποιοι κομματάρχες. Κι από τη δίψα των κατ’ επάγγελμα πολιτευτών για εκλογή, μέχρι την πολιτική διαφθορά.

Από την «Κυρία Δήμαρχο» όπου η Γεωργία Βασιλειάδου διεκδικεί την δημαρχία προσφέροντας απίστευτες προεκλογικές υποσχέσεις, μέχρι το «Ζητείται Ψεύτης» όπου ο βουλευτής προσλαμβάνει έναν… επαγγελματία ψεύτη, για να απαλλάσσεται με… τακτ από τους ψηφοφόρους στους οποίους έταξε ρουσφέτι, και από τον κομματάρχη στο «Τζένη Τζένη» που κρατάει όλο το νησί στο χέρι, μέχρι τον «Θανασάκη τον πολιτευόμενο» που κρατάει τους ψηφοφόρους του στη χούφτα του, υπάρχει μια κοινή συνισταμένη: Ο ελληνικός κινηματογράφος αναφέρεται σε καταστάσεις που, με ελάχιστες έως μηδενικές παραλλαγές, εξακολουθούν να υπάρχουν στο ελληνικό πολιτικό γίγνεσθαι μέχρι σήμερα.

Σα να μην πέρασε μια μέρα…

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΟ

«Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο!»

Διαχρονική ως προς το θέμα της, μοναδική ως προς την συναίσθηση της τιμής και αξιοπρέπειας του ήρωά της (εξ ου και η λέξη «φιλότιμο» στον τίτλο), η ταινία του Αλέκου Σακελλάριου «Υπάρχει και φιλότιμο» σφάζει με το βαμβάκι και είναι εξαιρετικά επίκαιρη. Ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος δεν είναι ανήθικος. Είναι όμως τραγικά αδιάφορος για όσα συμβαίνουν στην περιφέρειά του με αποτέλεσμα τη διαχείριση (και παράλληλα κατάχρηση) των κρατικών κονδυλίων να έχουν αναλάβει οι κομματάρχες του. Οταν υποχρεώνεται να ταξιδέψει στην εκλογική του περιφέρεια για τα εγκαίνια ενός μαιευτηρίου μαθαίνει την αλήθεια, σοκάρεται από το θράσος των παρατρεχάμενών του και καθώς συνειδητοποιεί την πολιτική ανεπάρκειά του, προτρέπει τους ψηφοφόρους του να τον... μαυρίσουν («Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο και μάλιστα μαύρο δαγκωτό») και αποφασίζει να δράσει με τον μόνο τρόπο που μπορεί να αποδείξει την ευθιξία του: Mε την παραίτησή του από το υπουργικό αξίωμα.

Η πρόβα του λόγου του Μαυρογιαλούρου

{youtube}QYXdSEWTLsw{/youtube}

«Μαύρο στο Μαυρογιαλούρο»

{youtube}ARdl-gkRGJE{/youtube}

«Είμαι του κόμματος»

{youtube}FeQOw02bTJo{/youtube}

«Φάγανε, φάγανε...»

{youtube}_OU9uQJz9RQ{/youtube}

ΤΖΕΝΗ ΤΖΕΝΗ

«Θρασύβουλος Γκόρτσος! Το παιδί του λαού!»

Τη σύγκρουση δύο ισχυρών κομματαρχών, του Μίλτου Κασσανδρή (Λάμπρος Κωνσταντάρας) και του Κοσμά Σ

Keywords
Τυχαία Θέματα