ΦΑΛΗΡΟ, 13 και 15 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1993: Ο θάνατος του μπάσκετ, η πιτσαρία και ο Ραγκάτσι.

20:02 1/5/2012 - Πηγή: OnSports

Για να βάλουμε τα πράγματα σε σειρά: Το φάιναλ φορ του 1992 το είχαμε περιγράψει και «θυμηθεί» προσφάτως, με την επέτειο των 20 ετών από το θρίαμβο της Παρτιζάν. Οπότε φυσιολογικά προσπερνάμε και προχωράμε στο φάιναλ φορ του ΣΕΦ, τον Απρίλιο του 1993, όταν όλοι περίμεναν τον σπουδαίο ΠΑΟΚ της εποχής να στεφθεί πρωταθλητής.

Δεν έγινε όμως κάτι τέτοιο. Η ουσία

είναι πως το τρόπαιο δεν το σήκωσε ούτε η Ρεάλ Μαδρίτης του Σαμπόνις ούτε και η Μπένετον Τρεβίζο του Κούκοτς. Το σήκωσε η Λιμόζ (!) του Μάικλ Γιάνγκ, του Ρισάρ Ντακουρί και των λοιπών. Α ναι και του Μπόζινταρ Μάλκοβιτς!

Για 3η συνεχόμενη χρονιά, μετά το Παρίσι το 91 με την ΠΟΠ 84, την Κωνσταντινούπολη το 92 με την Παρτιζάν, το αουτσάιντερ διέψευσε τα προγνωστικά. Τη Λιμόζ δεν την υπολόγιζε κανείς. Ο Μάλκοβιτς επέβαλλε το σκληρό μπάσκετ, με τη δυνατή άμυνα (στο όριο του φάουλ και κάτι παραπάνω) και τον αργό ρυθμό. Το θέμα είναι ότι καμία ομάδα δεν βρήκε αντίδοτο. Το μπάσκετ που λάνσαρε η Λιμόζ του Μάλκοβιτς, με τα... χαμηλά σκορ και το πολύ ξύλο στην επίθεση κυριάρχησε- δυστυχώς αν θέλετε τη γνώμη μας- για αρκετά χρόνια, μέχρι να εμφανιστεί η εκπληκτική Ζαλγκίρις το 1999 και- επιτέλους- να δούμε αυτό που θέλαμε.

Η πρώτη έκπληξη έγινε στον ημιτελικό. Η Λιμόζ επικράτησε 62-52 της Ρεάλ Μαδρίτης με 20 πόντους του Μάικλ Γιανγκ και 14 του Ρισάρ Ντακουρί. Οι 19 πόντοι και τα 10 ριμπάουντ του Άρβιντας Σαμπόνις δεν ήταν αρκετά για τη Ρεάλ. Το θέμα είναι ότι ακολούθησε και δεύτερη έκπληξη όταν η Μπένετον Τρεβίζο, με καλάθι του Μαουρίτσιο Ραγκάτι στο τέλος νίκησε τον ΠΑΟΚ με 79-78. Οι 21 πόντοι του Πρέλεβιτς, οι 18 του Κλιφ Λέβινγκστον, οι 14 του Μπάρλοου και οι 12 του Κόρφα δεν έφταναν στον ΠΑΟΚ που αντιμετώπισε τρομερά προβλήματα από τον άτεχνο αλλά δυνατό Στέφανο Ρουσκόνι (23 πόντοι), από τον εύστοχο Μάσιμο Ιακοπίνι (17 πόντοι με 5/8 τρίποντα), από τον εκπληκτικό Τόνι Κούκοτς (15 πόντοι- 10 ασίστ και 8 ριμπάουντ) και στο τέλος ήρθε το σουτ του Ραγκάτσκι για να βάλει τέλος στα όνειρα.

Οι οπαδοί του ΠΑΟΚ τα... έβαλαν με τη FIBA λόγω της διαιτησίας κι έκαναν αποχή από τον τελικό αφού πρώτα ύψωσαν πανό στο ΣΕΦ εναντίον της διεθνούς Ομοσπονδίας. Πάντως ο ΠΑΟΚ έφτασε στην 3η θέση αφού νίκησε 76-70 τη Ρεάλ (Μπάρλοου 20, Κόρφας 16, Πρέλεβιτς 15 και Λέβινγκστον 11π και 10ρ έναντι 14 πόντων και 18 ριμπάουντ του Σαμπόνις) και στον τελικό έγινε η μεγάλη έκπληξη. Η Λιμόζ βρέθηκε πίσω στο σκορ στο ημίχρονο (22-28) αλλά στην επανάληψη ήταν εκπληκτική: Με 18 πόντους του Μάικλ Γιάνγκ και 15 του Τζιμ Μπιλμπά έφτασε στη νίκη (59-55) και στο τρόπαιο!

«Πέθανε το μπάσκετ» αναφώνησε μετά το τέλος του ματς ο προπονητής της Μπένετον, Πέταρ Σκάνσι. «Αν αυτό είναι το μπάσκετ του μέλλοντος τότε καλύτερα θα είναι ν' ασχοληθώ με την πιτσαρία μου» πρόσθεσε αλλά ο Μπόζινταρ Μάλκοβιτς απάντησε: «Δώστε μου κι εμένα τον Κούκοτς και θα δειτε τι μπάσκετ θα παίξω». Μάλιστα, ο Μπόζα περίμενε έξω από τ' αποδυτήρια της Μπένετον για να πάρει τη φανέλα του Κούκοτς (!) επειδή του την είχε ζητήσει ο γιός του.

Keywords
Τυχαία Θέματα