Ίδια εξέλιξη, άλλα κόλπα

Στο ντέρμπι της Ρεάλ με την Μπαρτσελόνα, η ομάδα του Γουαρδιόλα πήρε τρίτη συνεχόμενη νίκη στο Μπερναμπέου ανατρέποντας το σκορ. Το σενάριο μπορεί έχει ομοιότητες όσον αφορά τη διακύμανση, αλλά υπάρχουν διαφορές στην τακτική προσέγγιση και των δύο ομάδων.

Ρεάλ

Πρώτος εξέπληξε ο Μουρίνιο, αφού ελάχιστοι θα περίμεναν τις βασικές του επιλογές. Ο Πορτογάλος επέλεξε τον Κοεντράο στα αριστέρα και έβαλε και τον Άλτιντοπ στο δεξί άκρο της άμυνας. Επίσης, απαρνήθηκε το 4-2-3-1 και τον Οζίλ κι επέλεξε μια τριάδα με Πέπε, Αλόνσο και Ντιάρα. Ίσως για να αντισταθμίσει

την έλλειψη επιθετικής δημιουργίας των μέσων, έριξε στην μπροστινή τριάδα τρεις επιθετικούς, με τον Χιγκουαϊν στην κορυφή, τον Μπενζεμά δεξιά και τον Ρονάλντο στα δεξιά.

Η Ρεάλ δεν βγήκε να πιέσει πολύ ψηλά όπως είχε κάνει και στον τελευταίο αγώνα για το πρωτάθλημα, αλλά και στο πρώτο Κλάσικο της σεζόν, στο καλοκαιρινό Ισπανικό Σούπερ Καπ. Με έναν εξολοθρευτή ακόμα στον άξονα, ο Ζοζέ ήθελε την πίεση να ξεκινά στη σέντρα, με τον Ντιαρά να βγαίνει πιο ψηλά απ’όλους πάνω στον Τσάβι και τους Πέπε-Αλόνσο να ελέγχουν τον χώρο μπροστά απ’τα στόπερ.

Το πλάνο ήταν σαφές. Δίνουμε λίγο παραπάνω γήπεδο στην Μπαρτσελόνα, χωρίς όμως να παίζουμε πολύ πίσω, και μεταφέρουμε γρήγορα την μπάλα στους επιθετικούς, χωρίς να ανεβάζουμε πολλούς παίκτες από τις πίσω γραμμές. Προτιμότερος στόχος, ο Κριστιάνο Ρονάλντο, που θα κινηθεί στο κενό που αφήνει ο Ντάνι Άλβες όταν ανεβαίνει. Η μπάλα χαμογέλασε στη Ρεάλ, το πλάνο έπιασε κι οι μερένγκες πήραν το προβάδισμα ακριβώς όπως το ήθελαν να συμβεί.

Ίδια ενδεκάδα, μία πρωτόγνωρη επιλογή

Ο Γουαρδιόλα επέλεξε την ενδεκάδα που νίκησε με 3-1 για το πρωτάθλημα, με τον Πίντο να παίρνει θέση στο τέρμα, αφού αυτός παίζει τα παιχνίδια του Κυπέλλου. Αμπιντάλ, Πουγιόλ, Πικέ και Άλβες ήταν στην άμυνα, Μπούσκετς, Τσάβι, Ινιέστα η τύποις τριάδα του κέντρου και Μέσι, Φάμπρεγας και Σάντσες η τύποις αντίστοιχη της επίθεσης. Πολλά, όμως, έγιναν με πολύ διαφορετικό τρόπο απ’αυτόν του πρωταθλήματος και πάμε να τα δούμε ένα-ένα, γιατί συνδέονται μεταξύ τους.

Η πρώτη βασική διαφορά στην αρχική διάταξη ήταν αυτή στο κέντρο της άμυνας. Όταν το δίδυμο είναι ο Πικέ κι ο Πουγιόλ, ο πρώτος παίζει ως αριστερό στόπερ (και προωθεί με το καλό του πόδι την μπάλα από πίσω) και ο δεύτερος ως δεξί. Προς μεγάλη μου έκπληξη είδα τον Πικέ να παίζει δεξιά και τον Πουγιόλ να παίζει στο αριστερό του χέρι.

Ο Γουαρδιόλα πάντα βάζει τον Πουγιόλ να κινείται στην πλευρά που αγωνίζεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο κι η αλήθεια είναι πως ο αρχηγός των Καταλανών συνήθως κερδίζει την μάχη με τον Πορτογάλο σούπερ-σταρ. Ο Ρονάλντο έκανε το καλύτερο παιχνίδι εναντίον της Μπάρτσα στον περσινό τελικό του Ισπανικού Κυπέλλου, όταν ο Πουγιόλ ήταν τραυματίας. Το δεύτερο καλύτερο παιχνίδι απέναντι στους Καταλανούς, ήταν ο τελι

Keywords
Τυχαία Θέματα