Καπράλος: «Δεν φταίει το 2004 για το χρέος στο εξωτερικό»

Ο Πρόεδρος της ΕΟΕ κ. Σπύρος Καπράλος πιστεύει σε περισσότερα μετάλλια στο Λονδίνο σε σχέση με τους Αγωνες του Πεκίνου και μιλά για το κόστος και τα κέρδη του Αθήνα 2004.

Σε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στην ιστοσελίδα aroundtherings.com μίλησε για τα οικονονικά προβλήματα αλλά και την κληρονομιά που άφησαν οι Αγώνες της Αθήνας.

Αναλυτικά

η συνέντευξη:

ATR: Η συνολική κατάσταση στην Ελλάδα δεν ήταν η καλύτερη, ούτε για τους αθλητές Ολυμπιακών Αγώνων, ούτε για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Ποιο ήταν το αποτέλεσμα ή η επίδραση της διάσωσης που επιτεύχθηκε τον περασμένο μήνα;

ΣΚ: Λοιπόν για αρχή, η χρηματοπιστωτική κρίση είχε δημιουργήσει σοβαρές επιπτώσεις στον ελληνικό αθλητισμό. Το ελληνικό κράτος είχε μειώσει τις δαπάνες της για τον αθλητισμό. Όχι μόνο τον τελευταίο μήνα, αλλά τα τελευταία δύο χρόνια τα χρήματα που έρχονται στον αθλητισμό είναι όλο και λιγότερα. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία παίρνει το προϋπολογισμό της από το κράτος, τον έχει δει να μειώνεται στο μισό. Υπήρχε επίσης μια ειδική χορηγία που δινόταν για την προετοιμασία των Ολυμπιακών αθλητών και η οποία κόπηκε εντελώς το 2009. Το 2009 πήραμε τα κονδύλια για την Ολυμπιακή προετοιμασία, αλλά το 2010, το 2011 και υποθέτω και αυτή τη χρονιά, θα είναι μηδέν.

ATR: Πόσα ήταν τα χρήματα πριν;

ΣΚ: Δεν ξέρω πριν από το 2004, επειδή ήταν επίσης πολλά τα χρήματα που δίνονταν για την προετοιμασία, αλλά αυτό ήταν για ευνόητους λόγους, οι Αγώνες ήταν στην Αθήνα. Αλλά για τους Αγώνες του Πεκίνου, η Ολυμπιακή Επιτροπή είχε συνολικά 30 εκατ. ευρώ για την περίοδο των τεσσάρων ετών και αυτή ήταν η συμφωνία που είχαμε κάνει με την κυβέρνηση για την τετραετία 2009 έως 2012. Πήραμε τα πρώτα 8 εκατ. ευρώ για το 2009, αλλά από τότε δεν έχουμε πάρει τίποτα.

ATR: Τι σημαίνει αυτό για τους αθλητές;

ΣΚ: Εμείς δεν σταματήσαμε να χρηματοδοτούμε τις ομοσπονδίες, διότι είχαμε στήσει ένα χορηγικό πρόγραμμα και έτσι καταφέραμε να συνεχίσουμε να τις χρηματοδοτούμε. Ωστόσο, μάθαμε ότι η πολιτεία δε δίνει τίποτα για την Ολυμπιακή προετοιμασία, κάτι που είχε επίπτωση στους αθλητές.

Αλλά, αρνητικό ρόλο παίζει και το γεγονός ότι ορισμένες από τις αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούσαν για προπόνηση, έχουν ξεμείνει από πετρέλαιο, από προσωπικό, από συντήρηση, πράγμα που σημαίνει ότι η ζωή των αθλητών έχει γίνει πολύ πιο δύσκολη. Για παράδειγμα, στην Αθήνα, πολλές από τις πισίνες είναι κλειστές και μόνο η πισίνα που λειτουργεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή είναι ανοικτή και βοηθά τους αθλητές της ομάδας πόλο, καθώς και τους κολυμβητές μεγάλων αποστάσεων, οι οποίοι έχουν σημαντικές προοπτικές για το Λονδίνο.

ATR: Έτσι είναι μια δύσκολη κατάσταση αυτή τη στιγμή...

ΣΚ: Είναι μια δύσκολη κατάσταση. Φυσικά είναι πολύ δύσκολη, αλλά από την άλλη πλευρά τα χρήματα που καταφέραμε να πάρουμε από τους χορηγούς, πηγαίνουν όλα για την προετοιμασία των αθλητών, κάτι που επέτρεψε σε πολλούς από τους αθλητές να πάνε σε ταξίδια και να προκριθούν για τους Ολ

Keywords
Τυχαία Θέματα