Το χειροκρότημα στον Φερέιρα

Χαίρετε κύριοι

Μια εντυπωσιακή παράσταση χάρισε χτες το βράδυ η ομάδα του Φερέιρα στους οπαδούς του Παναθηναϊκού. Οι φίλοι του «τριφυλλιού» είχαν χρόνια να απολαύσουν ποδοσφαιρικό θέαμα σε τόση μεγάλη διάρκεια παιχνιδιού.

Πέρα από τα αποτελέσματα και κάποιες μεμονωμένες βραδιές επί Τεν Κάτε ο Παναθηναϊκός

των τελευταίων χρόνων ήταν μια ομάδα που έπαιζε βαρετό προβλέψιμο ποδόσφαιρο. Για κάποιον που ήθελε να περάσει δυο ευχάριστες ποδοσφαιρικές ώρες στο γήπεδο, η βόλτα στο ΟΑΚΑ δεδομένα δεν θα ήταν μια καλή επιλογή.

Το Σάββατο, όμως, όποιος πήγε στο γήπεδο, έφυγε γεμάτος από εικόνες και πλέον υπάρχει προσμονή για το μέλλον. Ο Ζεσουάλντο στα τελευταία δύο παιχνίδια έχει παρουσιάσει μια ενδιαφέρουσα φιλοσοφία.

Μη έχοντας ετοιμοπόλεμο κανονικό σέντερ φορ και μετά τον τραυματισμό του Νίνη, αναγκάστηκε να αλλάξει τα πλάνα του. Στο παιχνίδι με την Ξάνθη και τον Εργοτέλη δεν πήγε στην εύκολη λύση Πετρόπουλου και δεν προσπάθησε απλά να αντικαταστήσει τον Νίνη χρησιμοποιώντας άλλον παίκτη στη θέση του.

Άφησε δηλαδή την πεπατημένη που πιθανότατα να του εξασφάλιζε εύκολο άλλοθι και παρουσίασε μια τελείως διαφορετική λογική ποδοσφαίρου.

Μετέτρεψε σε ελεύθερο επιθετικό τον Λέτο και χρησιμοποίησε μια τετράδα επιθετικογενών παικτών από τη μέση και μπροστά που έχουν τεχνική κατάρτιση και τη δυνατότητα να τρέξουν με τη μπάλα.

Παράλληλα, τους έδωσε ελευθερίες και τους άφησε να κινούνται σε πολλούς χώρους, ώστε να εκμεταλλεύονται τα προσόντα τους, δημιουργώντας ρήγματα και αυτοματισμούς. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο οι μεσοεπιθετικές θέσεις θέλουν συνδυασμό ταχύτητας και τεχνικής κατάρτισης.

Οι παίκτες που διαθέτει ο Πορτογάλος τεχνικός για τα ελληνικά δεδομένα φαίνεται πως αυτά τα στοιχεία τα έχουν ανεπτυγμένα. Ειδικά οι Λέτο, Κουίνσι δεν είναι για εδώ. Ο λόγος που με αυτά τα τεχνικά προσόντα παίζουν μπάλα στην Ελλάδα είναι ο χαρακτήρας τους και η έλλειψη σωστής τακτικής συμπεριφοράς.

Έχω όμως την αίσθηση πως ο Φερέιρα έχει βρει τον τρόπο στην Ελλάδα να αναδείξουν όλες τις πτυχές του ταλέντου τους, δίνοντάς τους την απόλυτη ελευθερία.

Ελευθερία που δεν μπορούν να βρουν σε ανώτερο επίπεδο, αλλά αυτό διόλου ενδιαφέρει τον Παναθηναϊκό. Είναι δεδομένο πως παίκτες με την τρίπλα του Λέτο και την απίστευτη ταχύτητα που μπορεί να βγάλει ο Κουίνσι (πάνω στο τρέξιμό του με την μπάλα) έτσι και παίξουν σε ανοικτό γήπεδο μετά από κάθε θετική ενέργεια θα παίρνουν αυτοπεποίθηση και στη διάρκεια του παιχνιδιού θα παίζουν λες και στα πόδια τους υπάρχουν φτερά.

Πέρα από τη διαφορά που κάνουν αυτοί οι δύο ποδοσφαιριστές, φαίνεται πως ο Πορτογάλος έχει δουλέψει και σε άλλα στοιχεία της ομάδας. Είναι φανερή η κίνηση όλων στον κενό χώρο, άλλωστε χρόνια είχαμε να δούμε τους παίκτες του Παναθηναϊκού να κόβουν συνεχώς και να προσφέρουν πολλές εναλλακτικές λύσεις σε αυτόν που έχει τη μπάλα.

Επίσης και η φυσική κατάσταση όλων των ποδοσφαιριστών είναι σε πολύ καλά επίπεδα. Το Σάββατο είδαμε τον Σιμάο που θυμόμαστε αλλά είχε

Keywords
Τυχαία Θέματα