Αλλάζουν πολιτική στο ΔΝΤ

12:23 8/5/2012 - Πηγή: AEK365

Tο ενδεχόμενο αλλαγής του μίγματος πολιτικής που επελέγη από την τρόικα στις χώρες της Ευρωζώνης με δημοσιονομικά προβλήματα σκέφτεται να εξετάσει ξανά η Ευρώπη και το ΔΝΤ, ώστε να υπάρξει επικέντρωση σε περισσότερες αναπτυξιακές δράσεις.

Μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέδειξε την ανάγκη επικέντρωσης σε θέματα ανάπτυξης, φέροντας ως παράδειγμα

την Ελλάδα και τις επιπτώσεις της λιτότητας στα πολιτικά πράγματα της χώρας.

«Πρέπει να δώσουμε ελπίδα. Τα αποτελέσματα των εκλογών στην Ελλάδα δείχνουν ότι δεν υπάρχει καθόλου ελπίδα. Πρέπει να λύσουμε αυτό το δίλημμα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας την Δευτέρα στη Ζυρίχη, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής σε χώρες που πλήττονται από την ύφεση.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ αναφέρθηκε στην ομιλία της στην μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η παγκόσμια οικονομία και η οποία συνίσταται στην επιστροφή σε μια σταθερή, βιώσιμη και ισόρροπη ανάπτυξη που θα παράσχει καλύτερες προοπτικές για το μέλλον. Όπως τόνισε, η παγκόσμια οικονομία χρειάζεται σήμερα μεγαλύτερη και καλύτερη ανάπτυξη, κάτι που εξαρτάται από την επιλογή του σωστού συνδυασμού πολιτικών.

«Με τις λάθος επιλογές, κινδυνεύουμε να χάσουμε μια δεκαετία ανάπτυξης, μια γενιά νέων ανθρώπων, και μια ευκαιρία να τεθεί η παγκόσμια οικονομία σε μια ασφαλή βάση», τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως εφέτος η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι περίπου 3,5%, αλλά πολύ ασθενέστερη στις προηγμένες οικονομίες (μόλις 1,5%) συμπεριλαμβανομένης της Ευρωζώνης, η οποία αναμένεται να διολισθήσει σε ήπια ύφεση.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ αναφέρθηκε στη διχογνωμία που υπάρχει στην Ευρώπη για τους τρόπους επιστροφής στην ανάπτυξη και ειδικά στο δίλημμα μεγαλύτερες κρατικές δαπάνες και επέκταση της οικονομίας ή λιτότητα και περιορισμός του δημοσίου χρέους.

Στο πλαίσιο αυτό, αναγνώρισε πως η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική καθυστερεί την ανάπτυξη σε πολλές χώρες και έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις σε οικονομίες που βρίσκονται σε ύφεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα