Από την αντιτρομοκρατική, στην ΑΕΚ που θα προκαλεί …τρόμο

18:48 21/6/2013 - Πηγή: AEK365

Πριν από λίγα λεπτά, η ΑΕΚ ανακοίνωσε και επίσημα την «ενίσχυση» της διοίκησής της με ακόμη δύο σημαντικούς ανθρώπους του τόπου: Τον Φώτη Παπαγεωργίου και τον Ηλία Λιβάνη. Το όνομά του Φώτη Παπαγεωργίου δεν φαντάζει γνώριμο στο πρώτο άκουσμα για τους πολλούς. Στον τομέα του, πασίγνωστος και ενταγμένος στην κατηγορία των λίγων, των top class. Για τον πολύ κόσμο, όμως όχι ιδιαίτερα γνωστός. Η σταδιοδρομία του άλλωστε

αφορούσε έναν τομέα που τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν... για κακό και πάντα από τη σκωτική πλευρά. Έμεινε μακριά από αυτά, ακόμη και όταν πρωταγωνίστησε σε μια από τις σημαντικότερες στιγμές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας: Τη σύλληψη της 17 Νοέμβρη.

Η διαδρομή προς την κορυφή

Ο Φώτης Παπαγεωργίου είναι 53 ετών, κατάγεται από τη Ναύπακτο και είναι πατέρας δύο αγοριών. Από το 1982 υπηρετούσε σε υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας που ασχολούνται με τις υποθέσεις τρομοκρατίας. Είχε διατελέσει ως το 2005 τμηματάρχης του Τμήματος Πληροφοριών της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, ενώ στη συνέχεια έγινε προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας.

Μαζί με τους ανώτατους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Φώτη Νασιάκο και Στέλιο Σύρρο, όπως και με τον εισαγγελέα Ιωάννη Διώτη, είχε παίξει σημαντικό ρόλο στις έρευνες για την εξάρθρωση της 17Νοέμβρη. Ήταν ο άνθρωπος που είχε πραγματοποιήσει ειδική έρευνα για τη δραστηριότητα του Δημήτρη Κουφοντίνα , ενώ συμμετείχε στην πολυήμερη ανάκριση του Σάββα Ξηρού, μετά την έκρηξη της βόμβας στα χέρια του τον Ιούλιο του 2002, που άρχισε να ξετυλίγει το κουβάρι.

Επίσης, ήταν ο άνθρωπος που μετέβη στους Λειψούς (με ελικόπτερο της πυροσβεστικής, για να μην σημάνει... συναγερμό) για τη σύλληψη του εγκεφάλου της οργάνωσης, Αλέξανδρου Γιωτόπουλου. Μάλιστα, έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ο πρώτος διάλογος που είχε μαζί του, όπως τον περιγράφουν δημοσιεύματα της εποχής:

- «Γεια σου Λάμπρο» (σ.σ. Λάμπρος ήταν το κωδικό όνομα του Γιωτόπουλου στην 17Ν)

- Γ : Δεν καταλαβαίνω, τι λες;

- «Τότε γεια σου Αλέκο»

- Γ: Δεν μιλάω με νενέκους (σ.σ.: Νενέκος ήταν το όνομα οπλαρχηγού - προδότη της Επανάστασης του 1821).

- «Είμαι έλληνας αξιωματικός, πατριώτης»

- Γ: Ήρθες να με πας στο Γκουαντάναμο;

- «Πάμε στοίχημα ότι θα γεράσεις στις ελληνικές φυλακές;».

Ωστόσο, παρά τον πρωταγωνιστικό του ρόλο σε μια ιστορική υπόθεση, που μονοπώλησε το ενδιαφέρον ολόκληρης της Ελλάδας επί μήνες, ο Φώτης Παπαγεωργίου δεν έχασε ποτέ την ταπεινότητά του. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος για την υπόθεση του «ΕΛΑ» Χρήστος Τσιγαρίδας στο προσωπικό του ημερολόγιο τον χαρακτήρισε «άνθρωπο της διπλανής πόρτας». Όπως σημείωσε: «Τον ρώτησα εάν ύστερα απ' όλα αυτά θα τον κάνει αρχηγό ο Καραμανλής και μου απάντησε "της Τροχαίας μπορεί"»...

Τα λόγια του αποδείχθηκαν -μεσοπρόθεσμα- προφητικά, καθώς πέραν της βράβευσής του για την συγκεκριμένη υπόθεση, η αντιμετώπιση που είχε τα επόμενα χρόνια δεν ήταν η αναμενόμενη. Δημοσιεύματα έκαναν λόγο για σταδιακό παραγκωνισμό του μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, λόγω «εσωτερικού ανταγωνισμού και πολιτικών σκοπιμοτήτων». Από το 2005 ως το 2009 διετέλεσε προϊστάμενος του Τμήματος Διεθνούς Τρομοκρατίας της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, έχοντας στο ενεργητικό του σειρά νέων επιτυχιών σε υποθέσεις παρουσίας υπόπτων ως μελών της Αλ Κάιντα στην Ελλάδα, οι οποίες ποτέ δεν δημοσιοποιήθηκαν, ενώ είχε στενή συνεργασία με αξιωματικούς της Σκότλαντ Γιάρντ. Παράλληλα σπούδαζε μέσω Ιnternet σε βρετανικό πανεπιστήμιο με αντικείμενο τη διεθνή τρομοκρατία. Όμως, η αντιμετώπισή του από την υπηρεσία και το αίσθημα παραγκωνισμού τον οδήγησαν σε παραίτηση στις 6 Μαΐου του 2009.

Ωστόσο, η αναγνώριση του έργου του ήρθε τελικά τον Οκτώβριο του ίδιου έτους. Ο -νέος τότε- Υπουργός Δημοσίας Τάξεως Μιχάλης Χρυσοχοϊδης του προσέφερε την θέση του υποδιοικητή της ΕΥΠ. Μια θέση που καταλάμβανε για πρώτη φορά πρόσωπο προερχόμενο από την Ελληνική Αστυνομία, καθώς μέχρι τότε υποδιοικητές της ΕΥΠ είχαν διατελέσει μέλη του πολιτικού προσωπικού και -παλιότερα- στρατιωτικοί. Μεταξύ άλλων ήταν και ηγετικό στέλεχος στο τιμ που χειριζόταν τον Σούπερ Κοριό.

Η σχέση του με Μελισσανίδη

Η σχέση του Δημήτρη Μελισσανίδη με τον Φώτη Παπαγεωργίου αναπτύχθηκε με αφορμή την ΑΕΚ. Ο πρώην υποδιοικητής της ΕΥΠ είναι οπαδός της Ένωσης από μικρό παιδί. Με τον Δημήτρη και τον Ιάκωβο Μελισσανίδη γνωρίστηκαν σε κοινωνικό επίπεδο και η κοινή τους αγάπη για την ομάδα ήταν το στοιχείο που τους έκαναν να «κολλήσουν» και να αναπτύξουν μια πολύ στενή φιλία. Μάλιστα, στο πλευρό του Τίγρη ο Παπαγεωργίου είχε κάνει και μια από τις ελάχιστες δημόσιες εμφανίσεις του (αν μπορεί να θεωρηθεί τέτοια, τη στιγμή που τότε δεν το είχε αντιληφθεί κανείς), όταν στον τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ατρόμητο είχε βρεθεί στα επίσημα του Ολυμπιακού Σταδίου και πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου (ΦΩΤΟ).

Πλέον, η παρουσία του στα επίσημα του ΟΑΚΑ (και γενικά όποιου γηπέδου αγωνίζεται η ΑΕΚ) θα είναι μόνιμη, έχοντας και θεσμικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνει η ομάδα για την αναγέννησή της και την επιστροφή της στην κορυφή, με επικεφαλής τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Στην προσπάθεια που έχει ως στόχο την δημιουργία μιας ομάδας που θα προκαλεί στους αντιπάλους... τρόμο, έστω και αν θα έχει στις τάξεις της ίσως το πιο επιτυχημένο στέλεχος στην ιστορία της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας...

Keywords
Αναζητήσεις
φωτης παπαγεωργιου αεκ φωτο
Τυχαία Θέματα