Από «βασιλιάδες»… κομπάρσοι

15:10 14/11/2011 - Πηγή: AEK365

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ημέρες για τις αντιφατικές εμφανίσεις του Λιονέλ Μέσι. Ο Αργεντινός σούπερ σταρ συνεχίζει να βγάζει μάτια με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα, την ίδια ώρα που στην Εθνική του ομάδα δεν μπορεί να βρει ρυθμό. Ωστόσο το παράδειγμα του Μέσι δεν είναι τα μοναδικό στην σύγχρονη ποδοσφαιρική ιστορία.
Κλασικό παράδειγμα αποτυχίας με τις Εθνικές ομάδες που αγωνίστηκε ήταν εκείνο του Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Ο άσος της Ρεάλ είχε φορέσει τη φανέλα τριών διαφορετικών χωρών (Ισπανία, Αργεντινή και Κολομβία), χωρίς

μεγάλη επιτυχία όμως. Στην εποχή του ήταν ένας εκ των κορυφαίων επιθετικών, ωστόσο σε επίπεδο Εθνικών ομάδων δεν κέρδισε σημαντικές διακρίσεις.
Τα παρακάτω τρία παραδείγματα παρουσιάζουν ένα ιδιότυπο ενδιαφέρον, καθώς δεν ήταν οι ικανότητές τους ή οι συγκυρίες που τους οδήγησαν σε αποτυχία, αλλά οι κόντρες τους με τους προπονητές. Μίκαελ Λάουντρουπ, Φερνάνρο Ρεντόντο και Μπερντ Σούστερ παραγκωνίστηκαν σε Δανία, Αργεντινή και Γερμανία αντίστοιχα, λόγω προσωπικών προβλημάτων με τους εκάστοτε εκλέκτορες. Ο Λάουντρουπ έχασε το Euro 1992, το οποίο μάλιστα κατέκτησε η ομάδα του, λόγω της κόντρας του με τον Νίλσεν πάνω σε θέματα τακτικής. Ο Σούστερ από τη μεριά του, ο οποίος μεσουρανούσε τη δεκαετία του 80', έμεινε εκτός Γερμανίας, λόγω της άρνησής του να παίξει σε ένα φιλικό, το οποίο ήταν ανήμερα στα γενέθλια του πρώτου του παιδιού. Τέλος, ο Φερνάντο Ρεντόντο ήταν ίσως η επιτομή του αμυντικού χαφ, ωστόσο ο ιδιότροπος Ντανιέλ Πασαρέλα τον άφησε εκτός Εθνικής Αργεντινής, επειδή έκανε το... έγκλημα να μην κουρευτεί.
Ακόμη ένα τρανταχτό παράδειγμα, ο Ερίκ Καντονά. Ο Γάλλος έκανε παπάδες με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στην Πρέμιερ Λιγκ, ωστόσο πότε οι τραυματισμοί, πότε οι γκρίνιες και πότε η ατυχία, του στέρησαν τη συμμετοχή σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και γενικότερα δεν καθιερώθηκε ποτέ στην Εθνική Γαλλίας.
Από τη μεριά του ο Τζιανφράνκο Τζόλα, παρότι ήταν αποδεδειγμένα παίκτης μεγάλης αξίας και ποιότητας, ατύχησε να πέσει πάνω στον τεράστιο Ρομπέρτο Μπάτζιο. Ο «μικρός Βούδας» δεν κουνιόταν από την ενδεκάδα της Ιταλίας και ο Τζόλα αναγκαστικά παρακολουθούσε τα πιο πολλά ματς από την άκρη του πάγκου.
Τέλος, πολλά είναι τα παραδείγματα στην Εθνικής Αργεντινής, η οποία είναι κι επίκαιρη λόγω κανών εμφανίσεων του Μέσι. Εκτός από τον άσο της Μπαρτσελόνα, ούτε ο Ρομάν Ρικέλμε μπόρεσε ποτέ να βοηθήσει την ομάδα της χώρας του, όπως και ο Ρικάρντο Μπικίνι, ο οποίος για μια 20ετία (1971-91) είχε 740 συμμετοχές με την Ιντεπεντιέντε, ενώ με την Εθνική, μόλις 11.

Keywords
Τυχαία Θέματα