Έρευνες για ποινικές ευθύνες του Μιχάλη Λιάπη

19:59 14/3/2012 - Πηγή: AEK365

Αίτημα διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών του πρώην υπουργού Μεταφορών Μιχάλη Λιάπη υπέβαλλε σήμερα η εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, με έγγραφό της προς τη Βουλή Το εισαγγελικό αίτημα αφορά στα καταγγελόμενα σκάνδαλα στον ΟΣΕ το διάστημα 2004-2007.

Η κ. Παπανδρέου

προχώρησε σε αυτό το αίτημα καθώς κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής έρευνας που διενήργησε εντόπισε ενδεχόμενες ευθύνες πρώην υπουργού και, όπως ορίζει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών η δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί στη Βουλή.

Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι όποια τυχόν ποινικά αδικήματα της περιόδου έχουν πλέον παραγραφεί μετά την απόφαση του τότε πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, να κλείσει αιφνιδιαστικά τη Βουλή το Μάιο του 2009.

Πέραν τούτου, η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα -20 συνολικά μέλη Διοικητικών Συμβουλίων και επιτροπών του ΟΣΕ, τα οποία και αναμένεται να κληθούν από την εισαγγελέα ως ύποπτοι.

Η υπόθεση άρχισε να διερευνάται μετά από καταγγελίες του τότε βουλευτή και νυν υφυπουργού Ντίνου Ρόβλια, αλλά και δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρονταν σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος στον ΟΣΕ.

Η υπόθεση έχει τέσσερα μέρη:

- Την αλλαγή προδιαγραφών για την προμήθεια τροχαίου υλικού του ΟΣΕ, κόστους 3,2 δις ευρώ, η οποία έγινε χωρίς διαγωνισμό, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές προδιαγραφές είχαν εγκριθεί ομόφωνα από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

-Την ενοικίαση οκτώ συρμών (αμαξοστοιχία Ντεσίρο) που είχε παραδώσει η Siemens πριν του ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 και κόστισαν όσο και η τιμή αγοράς ,δηλαδή 8 εκατομμύρια ευρώ συν Φ.Π.Α.

-Την καθυστερημένη παράδοση των αυτόματων πωλητών εισιτηρίων χωρίς να ενεργοποιηθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ρήτρες και

-Τον διαγωνισμό για την φύλαξη των εγκαταστάσεων του ΟΣΕ για χρονικό διάστημα 2 ετών, αξίας περίπου 6 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα