Η Σαχάρα κάποτε ήταν... Αμαζόνιος!

00:19 19/9/2013 - Πηγή: AEK365

Σήμερα η Σαχάρα είναι μια από τις μεγαλύτερες ερήμους του πλανήτη με ελάχιστο νερό να βρέχει κάθε χρόνο το έδαφός της. Κάποτε όμως η εικόνα της ήταν τελείως διαφορετική...

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, τρία μεγάλα ποτάμια, που είχαν πιθανώς το μέγεθος του Νείλου, διέτρεχαν τη Σαχάρα και έφθαναν ως τη Μεσόγειο πριν από 130 έως 100 χιλιάδες χρόνια. Η Σαχάρα ήταν υγρή περιοχή με λίμνες και οργιαστική βλάστηση.

Οι πράσινοι διάδρομοι των ποταμών δεν αποκλείεται να ήταν

οι διαδρομές που ακολούθησαν οι Homo sapiens στο ταξίδι τους από την Αφρική στην Ευρώπη, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση PLoS ONE.

Ο Τομ Κούλτχαρντ του Πανεπιστημίου του Χαλ στη Βρετανία, σε συνεργασία με συναδέλφους του σε άλλα ιδρύματα, χρησιμοποίησαν υπολογιστικά μοντέλα για να προσομοιώσουν το κλίμα της Αφρικής κατά το χρονικό διάστημα που εξετάζει η μελέτη.

Τα μοντέλα έδειξαν ότι οι μουσώνες εμφανίζονταν περίπου 600 χιλιόμετρα βορειότερα από ό,τι σήμερα, και έριχναν τις βροχές τους σε βουνά της κεντρικής Σαχάρας. Το νερό σχημάτιζε τρία ποτάμια μήκους άνω των 1.000 χιλιομέτρων και τροφοδοτούσε τεράστιους υγρότοπους στις ακτές της Λιβύης, έκτασης γύρω στα 70.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα