Νταβούτογλου: Θέλουμε το Αιγαίο ανοιχτό για συνεργασία

19:03 10/10/2012 - Πηγή: AEK365

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου επισκέφτηκε σήμερα τη χώρα μας και συναντήθηκε για 55 λεπτά στο Mέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά.Ο κ. Νταβούτογλου μετέφερε στον πρωθυπουργό τις ευχές του πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν για καλή επιτυχία στο έργο της κυβέρνησης.

Εκτός από τα ελληνοτουρκικά οι δύο άνδρες συζήτησαν και τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία, ενώ ο κ. Σαμαράς

έθεσε στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και τα θέματα της παράνομης μετανάστευσης.

«Η περίοδος που διανύουμε, με τα μεγάλα προβλήματα στην ευρύτερη γειτονιά μας, μας υποχρεώνει να σκεφτούμε πιο ώριμα, πιο συνετά και πως πράγματι μπορούμε να συμβάλουμε και οι δύο χώρες για την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή» τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Ευ.Μεϊμαράκης, καλωσορίζοντας στο γραφείο του τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

«Προκειμένου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες και να προχωρήσουμε σε περαιτέρω συνεννοήσεις και συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοβουλίων, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις» συνέχισε ο κ. Μεϊμαράκης, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι η άρση του casus belli.

Επίσης προσέφερε στον κ. Νταβούτογλου ένα καραβάκι, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «σας καλωσορίζω και σας προσφέρω ένα αναμνηστικό δώρο, που απεικονίζει ένα καράβι που μπορεί να κινείται ελεύθερα στο Αιγαίο μας».

Η δήλωση που δεν αποδόθηκε σωστά

Απαντώντας στον κ. Μεϊμαράκη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε: «Επιθυμούμε το Αιγαίο, ως μία θάλασσα ειρήνης και φιλίας, να είναι ανοικτό σε κάθε είδους συνεργασία» κάτι που αρχικά μεταφράστηκε ως «ελεύθερο» αντί για «ανοιχτό».

Μάλιστα για το θέμα της συγκεκριμένης δήλωσης υπήρξε διευκρινιστική ανακοίνωση από το γραφείο του γραφείου Τύπου του κ. Μεϊμαράκη.

Σύμφωνα με τις ίδιες διευκρινίσεις, δεν αποδόθηκαν σωστά από τον Τούρκο μεταφραστή, που συνόδευε τον κ. Νταβούτογλου, οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών σε ό,τι αφορά την αναφορά του στο Αιγαίο.

Το γραφείο του προέδρου της Βουλής, ύστερα από όσα φέρεται να αποδόθηκαν στον κ. Νταβούτογλου, έστειλε την ηχογραφημένη συνομιλία που είχαν οι δύο άνδρες στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνει ακριβής μετάφραση.

Keywords
Τυχαία Θέματα