Ο Σαρκοζί και τα ρατσιστικά στερεότυπα της Γαλλίας

12:01 27/3/2012 - Πηγή: AEK365

Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η δήλωση του Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος έκανε λόγο για «μουσουλμάνους, σε κάθε περίπτωση, στην εμφάνιση», αναφερόμενος σε δύο από τους τρεις στρατιώτες που δολοφονήθηκαν από τον νεαρό Μοχάμεντ Μερά στην Τουλούζη και την Μοντομπάν, στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Συγκεκριμένα, ο Σαρκοζί δήλωσε τη Δευτέρα στον ραδιοσταθμό

France Info: «Οι συγχύσεις δεν έχουν κανένα νόημα, υπενθυμίζω ότι οι δύο από τους στρατιώτες μας ήταν... πως να το πω... μουσουλμάνοι, σε κάθε περίπτωση στην εμφάνιση, καθώς ο ένας ήταν καθολικός, αλλά στην εμφάνιση» καταδικάζοντας τις δηλώσεις που έκανε κατά του Ισλάμ η υποψήφια της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν αναφερόμενη στις δολοφονίες που διέπραξε ο Μοχάμεντ Μερά.

Η ομάδα που διευθύνει την προεκλογική εκστρατεία του σοσιαλιστή υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, Φρανσουά Ολάντ, έκρινε και αυτή ότι ο Σαρκοζί κατάφερε «σε μία φράση να συνοψίσει το σύνολο των προκαταλήψεων από τις οποίες υποφέρει ένας αριθμός Γάλλων σήμερα, στις οποίες υπενθυμίζεται διαρκώς η πραγματική ή η υποτιθέμενη καταγωγή του και η φερόμενη θρησκεία του».

«Η Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει καμία εμφάνιση. Είναι λοιπόν ώρα να το κάνει και ο Νικολά Σαρκοζί και να σταματήσει να χρησιμοποιεί λέξεις που διχάζουν», καταλήγει η Μιρέιγ Λε Κορέ, αρμόδια για θέματα μετανάστευσης.

«Η έκφραση αυτή, εκτός του ότι αποτελεί μια απέραντη βλακεία, είναι καθαρά ρατσιστική!», αντέδρασε σε πολύ υψηλό τόνο το Κομουνιστικό Κόμμα σε ανακοίνωσή του, στην οποία αναφέρεται σε μια «απαράδεκτη πρόκληση».

«Πως μπορεί ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να συγχέει, αν δεν το κάνει εκούσια, ένα θέμα πίστης με το χρώμα του δέρματος;», συνεχίζει το ΚΚΓαλλίας στην ανακοίνωσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα