Ολλανδία: Αποκτά τον πρώτο άντρα βασιλιά από το 1890

15:17 30/4/2013 - Πηγή: AEK365

Με κάθε επισημότητα και πολλές εκδηλώσεις θα γιορταστεί η ενθρόνιση του Βίλχελμ Αλεξάντερ, του πρώτου άντρα βασιλιά της Ολλανδίας μετά το 1890.
Έπειτα από τρεις βασίλισσες και μια αντιβασιλέα, η Βεατρίκη παρέδωσε το στέμμα στο γιο της και σήμερα θα υπογράψει την πράξη παραίτησης της. Είχε ανέβει στο θρόνο το 1980 διαδεχόμενη την μητέρα της, Τζουλιάνα. Εκείνη, με την σειρά της, είχε διαδεχθεί την δική της μητέρα, την Βιλελμίνη, το 1948.
Η ενθρόνιση του Βίλεμ Αλεξάντερ σηματοδοτεί και ακόμα μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη, καθώς στα 46 του γίνεται ο νεότερος μονάρχης της Ευρώπης,

όταν ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 71 χρόνια. Η ενθρόνιση θα γιορταστεί με κάθε επισημότητα αλλά και με εορταστική διάθεση, καθώς έχουν προγραμματιστεί πολλές συναυλίες και υπαίθριες παραστάσεις.
Στην πόλη αναμένονται 800 χιλιάδες επισκέπτες, έχουν κινητοποιηθεί 10 χιλιάδες αστυνομικοί και το κόστος αναμένεται να φτάσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.
Το Αμστερνταμ θα... βουλιάξει και από γαλαζοαίματους από 18 χώρες, μεταξύ των οποίων ο πρίγκιπας Κάρολος και η γυναίκα του Καμίλα και ο πρίγκιπας-διάδοχος του ιαπωνικού θρόνου Ναρουχίτο με τη σύζυγό του, Μασάκο.
Δύο, ωστόσο, απουσίες θα σημαδέψουν την τελετή: αυτή της οικογένειας της Μαξίμα, συζύγου του Βίλεμ Αλεξάντερ, και αυτή του αδελφού του, Γιόχαν Φρίζο. Ο πατέρας της Μαξίμα, Χόρχε Ζορεγκουιέτα, είχε διατελέσει υπουργός στη δικτατορία του Βιντέλα στην Αργεντινή. Γι' αυτόν τον λόγο δεν είναι ευπρόσδεκτος στην τελετή ενθρόνισης, όπως δεν ήταν και στον γάμο της κόρης του το 2002.
Ο δεύτερος από τους τρεις γιους της Βεατρίκης, Γιόχαν Φρίζο, βρίσκεται σε κώμα από τον Φεβρουάριο του 2012, όταν είχε ένα σοβαρό ατύχημα στο σκι. Ο νέος βασιλιάς θα ορκιστεί ενώπιον των δύο Σωμάτων της Βουλής σε εκκλησία του Αμστερνταμ, κοντά στα ανάκτορα. Οι τρεις κόρες του θα βρίσκονται στο πλευρό του και μάλιστα η μεγαλύτερη, η 9χρονη Καταρίνα-Αμαλία θα χρισθεί επισήμως πριγκίπισσα-διάδοχος.
Από το 2012 ο βασιλιάς δεν συμμετέχει στον σχηματισμό κυβέρνησης, αφού αυτόν τον ρόλο έχει αναλάβει το Κοινοβούλιο, αλλά ακόμα υπογράφει τους νόμους. Ο νέος βασιλιάς της Ολλανδίας είναι πιλότος και ειδικός στη διαχείριση υδάτινων πόρων. Οταν ήταν νεότερος το παρατσούκλι του ήταν «Πρίγκιπας Pils» (από γνωστή μπίρα). Είχε δύσκολη εφηβεία και στάλθηκε στην Ουαλία για να τελειώσει το γυμνάσιο. Επέστρεψε στη χώρα του για να υπηρετήσει στο Ναυτικό και στη συνέχεια να σπουδάσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα