Όλο το στόρι της υπόθεσης Κοντοέ

17:03 19/1/2013 - Πηγή: AEK365

Έπειτα από την νίκη-ανάσα της ΑΕΚ απέναντι στην Ξάνθη, όλοι θα περίμεναν πως η απόλυτη προσοχή των Κιτρινόμαυρων μέσα στην εβδομάδα που πέρασε θα στρεφόταν στο κρίσιμο παιχνίδι με τον Άρη. Ωστόσο, μέσα στην εβδομάδα προέκυψε το... σίριαλ Κοντοέ, το οποίο είχε τελικά άδοξο τέλος για την Ένωση (και μάλιστα από... πολλές πλευρές). Οι λάθος χειρισμοί από την πλευρά της ΑΕΚ και η αδιαπραγμάτευτη στάση

του παίκτη (που δεν «συμφωνούσε» με την κίνησή του να επιστρέψει στα Σπάτα) οδήγησαν σε ένα... φιάσκο, το οποίο ήταν πέρα για πέρα αχρείαστο. Το aek365 κάνει αναδρομή των όσων συνέβησαν μέσα στην εβδομάδα και παρουσιάζει όλο το παρασκήνιο αυτής της υπόθεσης...

Η... αρχή του σίριαλ

Ο... πρόλογος της υπόθεσης Κοντοέ γράφτηκε ουσιαστικά λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, όταν ο ποδοσφαιριστής κατέθεσε προσφυγή σε βάρος της ΑΕΚ, ζητώντας τα δεδουλευμένα του και το υπόλοιπο του συμβολαίου του (συνολικά περίπου 400.000 ευρώ). Επί της ουσίας, με αυτή την κίνηση ο Κοντοές υλοποίησε μια σκέψη που είχε αρχίσει να εκφράζει εντός των τειχών των Σπάτων πολύ καιρό πριν. Και αξίζει να σημειωθεί ότι ο Έβαλντ Λίνεν δεν έδειξε καμία... πρεμούρα για την παραμονή του ποδοσφαιριστή (κάτι που φαινόταν -για όσους ήξεραν να... διαβάζουν πίσω από τις λέξεις- και από τις τοποθετήσεις του), μέχρι το παιχνίδι με τον Αστέρα Τρίπολης, στο οποίο η άμυνα της ΑΕΚ εκτέθηκε. Μέχρι εκείνο το σημείο η αποχώρηση του Κοντοέ από τα Σπάτα θεωρείτο από όλους ως δεδομένη και δεν είχε γίνει καμία ουσιαστική κίνηση για να βρεθεί ένα σημείο επαφής με τον ποδοσφαιριστή.

Το «παράθυρο» επιστροφής

Η σκέψη της επιχείρησης «επιστροφή Κοντοέ» ουσιαστικά γεννήθηκε στο μυαλό του Λίνεν αμέσως μετά την λήξη του αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης, όπως είχατε ενημερωθεί το ίδιο βράδυ (5/1) από το aek365. Τότε ήταν που ο Γερμανός τεχνικός αποφάσισε να ζητήσει από τη διοίκηση να γίνει μια ουσιαστική προσπάθεια για την επιστροφή του παίκτη στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Μάλιστα, παρά το γεγονός ότι ο Παπαδημητρίου είχε κάνει μια απογοητευτική εμφάνιση στην Τρίπολή ως αριστερός μπακ και ο Τσουμάγκας δεν είχε ακόμη πατήσει χορτάρι σε επίσημο παιχνίδι, ο Λίνεν φαινόταν να επιθυμεί την επιστροφή του Κοντοέ για το κέντρο της άμυνας και όχι για τα άκρα, καθώς φαινόταν ότι ο πρώην άσος της Λεϊσόες τον είχε πείσει από τις προπονήσεις ότι μπορούσε να ...κάνει τη δουλειά.

Συνάντηση και διαφωνία

Μετά την επιθυμία που εξέφρασε ο Λίνεν στη διοίκηση για επιστροφή του Κοντοέ, ο Ηλίας Μπρουσιανός συναντήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου με τον ποδοσφαιριστή, προκειμένου να του καταθέσει πρόταση για να γυρίσει στις αγωνιστικές υποχρεώσεις της ομάδας. Ο αντιπρόεδρος της ΑΕΚ, πρότεινε στον παίκτη να εισπράξει άμεσα 8.000 ευρώ (το ίδιο ποσό που θα έπαιρναν και οι υπόλοιποι υψηλόμισθοί ποδοσφαιριστές από τα χρήματα του Φωτίου), προκειμένου να αποσύρει την προσφυγή του και να συνεχίσει στην ομάδα. Ωστόσο, ο Κοντοές ζήτησε εγγυήσεις για την αποπληρωμή του συνόλου των χρημάτων που του οφείλονται και για λύση στο ιδιοκτησιακό της ΠΑΕ. Ο Μπρουσιανός του τόνισε ότι δεν μπορούσε να του δώσει αυτές τις εγγυήσεις και πως αν δεχόταν την πρόταση που του έγινε, θα επέστρεφε στην ομάδα ακριβώς με τις ίδιες συνθήκες που έχουν παραμείνει σε αυτή και οι υπόλοιποι συμπαίκτες του (δηλαδή, εισπράττοντας τα ίδια χρήματα και χωρίς καμία εγγύηση). Όμως, δεν υπήρξε συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Η «ξαφνική» επιστροφή

Έπειτα από την συγκεκριμένη συνάντηση, η διοίκηση θεώρησε ότι το «θέμα Κοντοέ» είχε κλείσει οριστικά. Ωστόσο, από την περασμένη Δευτέρα οι ιθύνοντες της ΠΑΕ άρχισαν να δέχονται (πολύ έντονες) πιέσεις από τον Λίνεν και τον Κωστή για την επιστροφή του Κοντοέ στην ομάδα, έστω και μόνο για το παιχνίδι με τον Άρη, καθώς ο προπονητής τόνισε στην διοίκηση ότι με δεδομένες τις απουσίες των Γιάγκο και Κουτρουμπή, η παρουσία του Κοντοέ ήταν απαραίτητη. Το βράδυ της Τρίτης, ο Δημητρέλος δέχθηκε τηλεφώνημα από τον μάνατζερ του Κοντοέ, ο οποίος τον ενημέρωσε ότι ο παίκτης έχει μιλήσει με τον προπονητή και έχει συμφωνήσει να επιστρέψει για το παιχνίδι με τον Άρη. Ο πρόεδρος της ΠΑΕ τόνισε στον ατζέντη του ποδοσφαιριστή ότι η διοίκηση είναι επιφυλακτική απέναντι σε αυτό το ενδεχόμενο και ότι θα συζητούσε την προοπτική επιστροφής του παίκτη μόνο αν δεχόταν να βοηθήσει ωσότου τελεσιδικήσει η προσφυγή του, δηλαδή να αγωνιζόταν τουλάχιστον και στα ματς με Πανιώνιο και ΟΦΗ. Η πλευρά του Κοντοέ εξέφρασε ανησυχία αν αυτό θα μπορούσε να συμβεί, καθώς προβληματιζόταν για την... περιρρέουσα ατμόσφαιρα, σε περίπτωση που ο παίκτης δικαιωνόταν την προσεχή Δευτέρα από την ΕΠΟ, σε πρώτο βαθμό. Τελικά, επειδή απαιτούνταν κάποιες περεταίρω διαβουλεύσεις, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προπονηθεί ο Κοντοές το πρωί της περασμένης Τετάρτης (εφόσον ο Λίνεν «καιγόταν» να τον χρησιμοποιήσει την Κυριακή) και να συναντηθούν το απόγευμα της ίδιας μέρας, προκειμένου να πάρουν μια οριστική απόφαση για την συνέχεια.

Η... υπό αίρεση συμφωνία

Ο Κοντοές πράγματι επέστρεψε στην προπόνηση το πρωί της Τετάρτης, αιφνιδιάζοντας τους πάντες -πλην του τεχνικού τιμ που γνώριζε- και το απόγευμα της ίδιας μέρας ο Δημητρέλος συναντήθηκε σε γνωστό ξενοδοχείο με τον εκπρόσωπό του. Στην συγκεκριμένη συνάντηση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να προσφέρει τις υπηρεσίες του ο Κοντοές στην ΑΕΚ μέχρι να τελεσιδικήσει η προσφυγή του (και όχι μόνο για το ματς με τον Άρη) υπό δύο όρους που τέθηκαν από την πλευρά του παίκτη: να δεσμευτεί η ΑΕΚ ότι την προσεχή Δευτέρα δεν θα ζητήσει νέα αναβολή της εκδίκασης της προσφυγής του και ότι ο παίκτης θα σταματούσε τις προπονήσεις, αν ενδεχόμενη δικαίωσή του σε πρώτο βαθμό από την ΕΠΟ δημιουργούσε αντιδράσεις προς το πρόσωπό του. Με απλά λόγια, συμφωνήθηκε να αγωνιστεί ο Κοντοές -σίγουρα- στο ματς με τον Άρη και να παίξει στα παιχνίδια με τον ΟΦΗ και τον Πανιώνιο, αν οι... περιστάσεις επέτρεπαν την χρησιμοποίησή του.

Το... βέτο των αποδυτηρίων

Παρά τη συμφωνία ανάμεσα σε διοίκηση και Κοντοέ το βράδυ της Τετάρτης, την ίδια ώρα το τεχνικό τιμ άρχισε να εισπράττει μια ενόχληση από τα... αποδυτήρια για την «ειδική μεταχείριση» στον παίκτη. Το πρωί της Πέμπτης ο Λίνεν κάλεσε στο γραφείο του τους αρχηγούς, προκειμένου να συζητήσει μαζί τους το θέμα. Και σε αυτό το σημείο είναι το μεγάλο λάθος του Γερμανού στον χειρισμό αυτής της υπόθεσης: ότι -εφόσον έβαζε πάνω από τη συμμετοχή του Κοντοέ στο ματς με τον Άρη, τις... ισορροπίες στα αποδυτήρια- θα έπρεπε να έχει κάνει αυτή τη συζήτηση την Κυριακή, δηλαδή πριν καν ζητήσει την επιστροφή του παίκτη στις προπονήσεις και όχι την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν το ματς. Οι αρχηγοί είπαν στον Λίνεν το αυτονόητο: ότι η επιστροφή του Κοντοέ θα έπρεπε να γίνει μόνο με συνθήκες ισονομίας εντός των αποδυτηρίων, δηλαδή αποσύροντας την προσφυγή του και παίρνοντας την απόφαση να βοηθήσει την ομάδα μέχρι το τέλος της σεζόν, όπως έπραξαν και όλοι οι υπόλοιποι, στους οποίους επίσης οφείλονται χρήματα και έχουν δικαίωμα προσφυγής. Μάλιστα, μετά από αυτή τη συζήτηση ο Γερμανός τεχνικός -που είχε συμφωνήσει αρχικά με τον Κοντοέ την επιστροφή του έστω και μόνο για το ματς με τον Άρη- δεν χρησιμοποίησε τον παίκτη με τους βασικούς στο διπλό, αλλά προτίμησε τον Τσούπρο. Προφανώς επειδή έλαβε σοβαρά υπόψιν του όσα άκουσε από τους αρχηγούς...

Το νομικό κόλλημα

Ο Λίνεν μετέφερε στον Κοντοέ την άποψη των συμπαικτών του, όμως εκείνος αρνήθηκε να αλλάξει άποψη και να αποσύρει την προσφυγή του. Μάλιστα, το πρωί της Παρασκευής, πριν την προπόνηση, ο Κοντοές συζήτησε το θέμα με τους συμπαίκτες του. Αν και στην κουβέντα δεν υπήρξε καμία ένταση, ήταν εμφανές στην... ατμόσφαιρα πως το κλίμα για τον παίκτη δεν ήταν θετικό. Σε κάθε περίπτωση, όμως, λίγο αργότερα προστέθηκε στην υπόθεση ένα μεγαλύτερο πρόβλημα: Ένα νομικό κόλλημα. Ο νομικός σύμβουλος της ΑΕΚ Χάρης Γρηγορίου ενημέρωσε τη διοίκηση πως υπήρχε μια μικρή πιθανότητα, σε περίπτωση που τη Δευτέρα εκδικαζόταν η προσφυγή του παίκτη, η ΕΠΟ να τον ανακήρυσσε ελεύθερο όχι από την ημερομηνία εκδίκασης, αλλά από την ημερομηνία κατάθεσης της προσφυγής, δηλαδή από τα τέλη Δεκεμβρίου. Κάτι που θα έδινε το δικαίωμα στον Άρη να κάνει ένσταση και να πάρει το παιχνίδι στα χαρτιά, αν ο ποδοσφαιριστής αγωνιζόταν στο ματς. Βέβαια, ο Γρηγορίου τόνισε ότι οι πιθανότητες να συμβεί κάτι τέτοιο ήταν μικρές, όμως η διοίκηση δεν ήθελε να πάρει κανένα ρίσκο που θα μπορούσε στο τέλος να αποδειχθεί καταστροφικό.

Η λύση και η άρνηση

Με δεδομένα όσα ήδη είχαν συμβεί, η διοίκηση σε συνεργασία με το νομικό τμήμα, προσπάθησαν να βρουν μια λύση για να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα. Και βρήκαν: Προτάθηκε στην πλευρά του Κοντοέ να αποσύρει την προσφυγή που είχε κάνει και να καταθέσει νέα προσφυγή τη Δευτέρα, έχοντας εξασφαλίσει εγγράφως ότι η ΑΕΚ παραιτείται από το δικαίωμα κοινοποίησης. Κάτι που θα επέτρεπε στην ΕΠΟ να εκδικάσει κανονικά τη νέα προσφυγή τη Δευτέρα, με τον αριθμό πινακίου της προηγούμενης. Ωστόσο, η πλευρά του ποδοσφαιριστή αρνήθηκε να συναινέσει σε αυτό, θεωρώντας πως θα μπορούσε να ελλοχεύει κίνδυνος να απεμπολήσει κάποια δικαιώματά της.

Η ενημέρωση και ο... επίλογος

Έπειτα από την συγκεκριμένη εξέλιξη, το απόγευμα της Παρασκευής η διοίκηση ενημέρωσε τον Λίνεν πως δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τον Κοντοέ στο παιχνίδι με τον Άρη. Ωστόσο, ο προπονητής απάντησε ότι είχε έτσι κι αλλιώς αποφασίσει να μην συμπεριλάβει στα πλάνα του τον παίκτη, έπειτα από τη συνάντηση που είχε με τους αρχηγούς, καθώς επιθυμούσε πάνω απ' όλα να διατηρήσει τις ισορροπίες στα αποδυτήρια της ομάδας. Με απλά λόγια, η ΑΕΚ μπήκε σε μια «περιπέτεια» που την απασχόλησε όλη την εβδομάδα πριν από ένα κρίσιμο παιχνίδι, την οποία θα είχε αποφύγει αν ο προπονητής της είχε συζητήσει με τους αρχηγούς την σκέψη του για επιστροφή του Κοντοέ, πριν ο παίκτης εμφανιστεί στα Σπάτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα