Πού κερδίζουν και πού χάνουν τα κόμματα

03:02 18/6/2012 - Πηγή: AEK365

Επτακομματική βουλή «έβγαλε» η εκλογική αναμέτρηση της 17ης Ιουνίου, όπως είχε γίνει και στις τελευταίες εκλογές της 6ης Μαΐου με τα ίδια κόμματα να μπαίνουν στη Βουλή και σχεδόν στην ίδια κατάταξη με μόνη διαφορά το ΚΚΕ,

το οποίο από πέμπτο κόμμα βρέθηκε τελευταίο, στην έβδομη θέση χάνοντας το 50% των ψήφων του.

Ωστόσο, εξαιρετικά ανεβασμένα στα ποσοστά τους είναι η ΝΔ, η οποία είναι και πάλι πρώτη, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα με καταμετρημένες το 99,77% των ψήφων, η ΝΔ ανέβηκε από το 18,85% στο 29,66%, ενώ από τις 108 έδρες τον Μάιο, τώρα καταλαμβάνει 129. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη, από το 16,78% το Μάιο εκτοξεύτηκε στο 26,89% αποκτώντας 19 περισσότερες έδρες στη Βουλή (από 52 σε 71).

Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ έχασε 8 έδρες, ενώ το ποσοστό του έπεσε από το 13,18% στο 12,28%.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες από το 10,61% έπεσαν 7,51% χάνοντας 13 έδρες (από 33 έφτασαν 20), η Χρυσή Αυγή έπεσε ελάχιστα από το 6,97 στο 6,92%, ωστόσο έχασε 3 έδρες.

Η ΔΗΜΑΡ είναι το μόνο κόμμα που ανέβηκε από το 6,11% στο 6,25%, όμως έχασε 2 έδρες λόγω της ανόδου των δυο πρώτων κομμάτων (από 21 πήρε 19), ενώ τέλος το ΚΚΕ έχει τις μεγαλύτερες απώλειες και σε ποσοστά και σε έδρες καθώς έχασε το μισό των δυνάμεών του πέφτοντας στο 4,5% από το 8,48% και έχασε 14 έδρες (από 26 στις 14).

Όπως αναφέρει η Singular Logic, η Ν.Δ., σε σχέση με τις εκλογές της 6ης Μαΐου, κέρδισε μια έδρα στην Α' Θεσσαλονίκης, στην Α' Πειραιά, στην Καβάλα, στην Κορινθία, στη Μεσσηνία, στην Πιερία, τη Β' Θεσσαλονίκης, στη Μαγνησία, στο Ρέθυμνο, στην Καρδίτσα, στην Πέλλα, στην Εύβοια, στα Ιωάννινα και στην Κέρκυρα.

Δύο έδρες κερδίζει σε Ηλεία, Ημαθία και Κοζάνη, ενώ τρεις έδρες κατακτά στη Φθιώτιδα. Επίσης, η ΝΔ χάνει μία έδρα στα Δωδεκάνησα, στα Τρίκαλα, στη Ζάκυνθο και στα Χανιά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει επιπλέον τέσσερις έδρες στη Β' Αθηνών σε σχέση με το Μάιο, ενώ κερδίζει και από μία έδρα σε Α' Θεσσαλονίκη, Αττική, Αιτωλοακαρνανία, Ηράκλειο, Δράμα, Δωδεκάνησα, Ζάκυνθο, Καστοριά, Κοζάνη, Λασίθι, Μαγνησία, Πρέβεζα, Σάμο, Σέρρες, Τρίκαλα, Φλώρινα, και Λάρισα. Χάνει μία σε Ημαθία, Καβάλα, Κορινθία, Κέρκυρα.

Το ΠΑΣΟΚ χάνει μία έδρα σε Β΄Αθηνών, Β' Θεσσαλονίκης, Κοζάνη, Λασίθι, Μεσσηνία, Πρέβεζα, Τρίκαλα, Ρέθυμνο, Φθιώτιδα, Φλώρινα και Ημαθία. Κερδίζει μία σε Κέρκυρα, Κυκλάδες και Λέσβο, Μαγνησία και Σάμο.

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες χάνουν δύο έδρες στη Β' Αθηνών και από μία έδρα σε Α΄Θεσσαλονίκης, Αιτωλοακαρνανία, Δράμα, Ηλεία, Καστοριά, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Φθιώτιδα.

Η Χρυσή Αυγή χάνει από μία έδρα σε Α' Αθηνών, Ηλεία και Φθιώτιδα και η ΔΗΜΑΡ χάνει από μία έδρα σε Κοζάνη και Σέρρες.

Τέλος, το ΚΚΕ χάνει από μία έδρα σε Β΄Αθηνών, Α' Πειραιά, Εύβοια, Ημαθία, Ηράκλειο, Α΄Θεσσαλονίκης, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέρκυρα, Κοζάνη, Λέσβο, Μαγνησία και Σάμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα