Σαν σήμερα, 18 Μαρτίου

02:22 18/3/2012 - Πηγή: AEK365

37

η ρωμαϊκή Σύγκλητος, αντίθετα με τη διαθήκη του Τιβέριου, ανακηρύσσει αυτοκράτορα τον Καλιγούλα.

1229

ο Φρειδερίκος Β, αυτοκράτορας της Αγίας ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, κατά την έκτη σταυροφορία, αυτοανακηρύσσεται βασιλιάς της Ιερουσαλήμ.

1554

η πριγκίπισσα Ελισάβετ, φυλακίζεται ως ύποπτη για συμμετοχή στην εξέγερση του Γουάιατ, εναντίον της ετεροθαλούς της αδελφής, βασίλισσας Μαίρης Β της Αγγλίας.

1584

πεθαίνει ο τσάρος των Ρώσων Ιβάν ο Τρομερός.

1662

κυκλοφορούν στο Παρίσι οι πρώτες άμαξες - λεωφορεία, με θέσεις για οκτώ καθιστούς επιβάτες.

1673

ο Τζον Μπέρκλεϊ, ο πρώτος βαρόνος Μπέρκλεϊ του Στράτον, πουλάει το μερίδιό του από το Νιου Τζέρσεϊ στους Κουάκερους.

1690

γεννιέται ο Κρίστιαν Γκόλντμπαχ, πρώσσος μαθηματικός, γνωστός από την «Εικασία του Γκόλντμπαχ», ενός από τα παλιότερα άλυτα προβλήματα της θεωρίας αριθμών και γενικότερα των μαθηματικών.

1766

κατά τη διάρκεια της Αμερικανικής Επανάστασης, το βρετανικό κοινοβούλιο ανακαλεί το, φορολογικό, νόμο του σφραγίσματος, ο οποίος δεν ήταν καθόλου δημοφιλής στις βρετανικές αποικίες.

1834

έξι Άγγλοι εργάτες από το χωριό Τοπούντλ, καταδικάζονται σε επτά χρόνια εξορία στη Νέα Νότια Ουαλία της Αυστραλίας, για τις εμπορικές δραστηριότητες της Φιλικής Ένωσης των Αγροτών Εργατών, την οποία δημιούργησαν μετά από τις περικοπές στους μισθούς τους. Οι έξι εργάτες είναι γνωστοί ως οι μάρτυρες του Τοπούντλ.

1837

γεννιέται ο Γκρόβερ Κλίβελαντ, ταυτόχρονα 22ος και 24ος Πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο Κλίβελαντ είναι ο πρώτος Πρόεδρος, που επανεκλέγεται μετά από ήττα.

1844

γεννιέται ο Ρώσος συνθέτης Νικολάι Ρίμσκι Κόρσακοφ, δάσκαλος των Ιγκόρ Στραβίνσκι και Σεργκέι Προκόφιεφ.

1844

ο Όθων ορκίζεται ενώπιον της Συνελεύσεως ως Συνταγματικός Βασιλεύς. Στην ίδια συνεδρίαση, η εθνοσυνέλευση ψηφίζει εκλογικό νόμο, με τον οποίο καθιερώνεται η καθολική ψηφοφορία με κάποιες μείζονες εξαιρέσεις. Αποκλείονται όλοι όσοι δεν διαθέτουν κινητή ή ακίνητη περιουσία και οι γυναίκες.

1850

ιδρύεται η οικονομική εταιρία Αμέρικαν Εξπρές από τους Χένρι Γουέλς και Γουίλιαμ Φάργκο.

1858

γεννιέται ο Ρούντολφ Ντίζελ, ο οποίος εφηύρε την μηχανή συμπιεσμένης ανάφλεξης, γνωστή και ως μηχανή ντίζελ.

1871

με τη λύση της πολιορκία από τους Πρώσους, ξεσπά στο Παρίσι εξέγερση, που εγκατέστησε επιτροπή Κοινής Σωτηρίας, γνωστή ως Κομμούνα των Παρισίων.

1874

η Χαβάη υπογράφει συνθήκη με τις ΗΠΑ, στις οποίες παρέχει τα αποκλειστικά εμπορικά δικαιώματα.

1892

νέοι κανόνες επιβάλλονται στις ιπποδρομίες, οι οποίοι απαγορεύουν στους αναβάτες να χρησιμοποιούν οτιδήποτε άλλο, πέρα από μαστίγιο και σπιρούνια στη διάρκεια της κούρσας.

1893

πεθαίνει ο Χέραρντ Χάινεκεν, ολλανδός επιχειρηματίας, ιδρυτής της ομώνυμης ζυθοβιομηχανίας (Heineken, Amstel)

1900

ιδρύεται ο Άγιαξ, η μεγ

Keywords
Τυχαία Θέματα