Σαν σήμερα, 8 Μαρτίου

00:05 8/3/2013 - Πηγή: AEK365

1576

ο Ισπανός εξερευνητής Ντιέγκο Γκαρθία ντε Παλάθιο βλέπει για πρώτη φορά τα κτίρια της πόλης των Μάγιας, Κοπάν.

1655

ο Τζον Κάσορ γίνεται ο πρώτος άνθρωπος στις ΗΠΑ (τότε Βρετανική αποικία) που αναγνωρίζεται επίσημα ως σκλάβος.

1782

στρατιώτες της Πενσυβάλνια σκοτώνουν 96 Ινδιάνους για παραδειγματισμό στις φυλές της περιοχής που έκαναν συνεχείς επιδρομές

1849

γεννιέται ο ποιητής και πεζογράφος Γεώργιος Βιζυηνός,

καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Γεώργιου Μιχαηλίδη

1904

γεννιέται ο συνθέτης Νίκος Σκαλκώτας που μετά θάνατον αναγνωρίστηκε ως ένας από τους κορυφαίους του 20ου αιώνα. [θαν. 20/9/1949]

1904

εγκαινιάζεται ο σιδηροδρομικός σταθμός Λαρίσης στην Αθήνα.

1907

πεθαίνει ο δικηγόρος και δημοσιογράφος Μαρίνος Αντύπας. Υπήρξε ένας από τους πρώτους Έλληνες σοσιαλιστές.

1907

γεννιέται ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ένας από τους σημαντικότερους νεοέλληνες πολιτικούς

1909

γιορτάστηκε η Πρώτη Διεθνής Ημέρα της γυναίκας με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Η.Π.Α. και υιοθετήθηκε δυο χρόνια αργότερα από την Σοσιαλιστική Διεθνή

1913

η Βόρεια Ήπειρος γίνεται ελληνική, μετά την υποχώρηση των τουρκικών δυνάμεων και την κατάληψη των Ιωαννίνων από τον ελληνικό στρατό.

1917

αρχίζει στη Ρωσία η Επανάσταση του Φλεβάρη, η οποία αποκαλείται Επανάσταση του Φλεβάρη, επειδή η Ρωσία χρησιμοποιούσε το Ιουλιανό ημερολόγιο. Μία εβδομάδα μετά, τελειώνει η κυριαρχία των Τσάρων, με την καθαίρεση του Νικολάου Β.

1918

εντοπίζεται η πρώτη περίπτωση ισπανική;γρίπης που στη συνέχεια σάρωσε τον πλανήτη.

1920

το Κογκρέσο στη Δαμασκό ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της Συρίας.

1921

ο Ισπανός πρωθυπουργός Εντουάρντο Ντάτο δολοφονείται στη Μαδρίτη, κατά την αποχώρηση από το Κοινοβούλιο.

1922

η Νομαρχία Αττικής εγκρίνει την υπ' αριθμόν 3294/22 απόφαση του Δήμου Αθηναίων για την παραχώρηση έκτασης στην περιοχή Περιβόλα Αμπελοκήπων, προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο του Παναθηναϊκού

1924

κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Η Ναυτεμπορική»

1924

172 ανθρακωρύχοι πεθαίνουν μετά από βίαιες εκρήξεις σε ανθρακωρυχείο της Γιούτα.

1930

ο Μαχάτμα Γκάντι ξεκινάει σιωπηλή διαμαρτυρία κατά των Άγγλων αποικιοκρατών

1941

ο Γεώργιος Βλάχος δημοσιεύει στην εφημερίδα «Καθημερινή» την περίφημη επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ

1944

τελειώνει η Μάχη της Κοκκινιάς μεταξύ των δυνάμεων του ΕΛΑΣ από τη μία πλευρά και των Γερμανών κατακτητών και των ντόπιων συνεργατών τους από την άλλη. Οι Γερμανοί και οι ντόπιοι συνεργάτες τους αποχωρούν, αφήνοντας στο πεδίο της μάχης 34 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΑΣ, που είχε 8 νεκρούς και 20 τραυματίες.

1947

γεννιέται ο Ισπανός επιχειρηματίας και πρόεδρος της Ρεάλ, Φλορεντίνο Πέρεθ.

1950

ο Στρατάρχης Βοροσίλοβ ανακοινώνει ότι η Σοβιετική Ένωση κατασκεύασε ατομική βόμβα

1954

οι Μιλγουόκι Χοκς κερδίζουν τους Μπάλτιμορ Μπούλετς Bullets δύο φορές με 64-54 και 65-54 στο μοναδικό doubleheader στην ιστορία του ΝΒΑ.

1957

η Αίγυπτος ανοίγει και πάλι την διώρυγα του Σουέζ μετά την κρίση που είχε ξεσπάσει.

1961

ο Μαξ Κόνραντ κάνει τον περίπλου της γης σε οκτώ ημέρες, δεκαοκτώ ώρες και σαράντα εννέα λεπτά, κάνοντας ένα νέο παγκόσμιο ρεκόρ.

1963

ένας νεκρός και 10 τραυματίες από επεισόδια στη Βραζιλία όταν οπαδοί της Σάο Πάολο κατηγορούν τον Πελέ, ότι πέτυχε τα 5 γκολ της Σάντος χρησιμοποιώντας μαύρη μαγεία.

1965

κατά τον πόλεμο στο Βιετνάμ, 3.500 στρατιώτες των ΗΠΑ καταφτάνουν στο Βιετνάμ και γίνονται τα πρώτα αμερικανικά στρατεύματα, που πατούν την ασιατική χώρα.

1966

μία βόμβα , τοποθετημένη από Ιρλανδούς τρομοκράτες, καταστρέφει το άγαλμα του Νέλσονα στο Δουβλίνο

1970

απόπειρα δολοφονίας κατά του Προέδρου της Κύπρου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από την ακροδεξιά εθνικιστική οργάνωση «Εθνικό Μέτωπο»

1971

στο Madison Square Garden της Νέας Υόρκης γίνεται ο "αγώνας του αιώνα" μεταξύ των Μοχάμεντ Άλι και του Τζο Φρέιζερ έναντι αμοιβής 2,5 εκατ. δολαρίων. Στο 15ο γύρο ο Φρέιζερ ρίχνει τον Άλι στο καναβάτσο και ανακηρύσσεται νικητής με ομόφωνη απόφαση, που προσβάλλει ο Άλι στο Ανώτατο Δικαστήριο και ανακηρύσσεται αυτός νικητής. (ΦΩΤΟ)

1975

γεννιέται η τραγουδίστρια Πέγκυ Ζήνα

1982

γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Λεωνίδας Καπάνταης.

1983

ο Ρόναλντ Ρίγκαν στα πλαίσια του ψυχροπολεμικού κλίματος της εποχής αποκαλεί τη Σοβιετική Ένωση «σατανική αυτοκρατορία»

1984

γεννιέται ο ποδοσφαιριστής Ράφικ Τζιμπούρ.

1986

η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα γίνεται η πρώτη τενίστρια που κερδίζει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια σε τουρνουά τένις. Ακόμα κατέχει το ρεκόρ κερδών σε μια χρονιά με 2.173.556 δολάρια το 1984.

1988

συγκρούονται στο Φόρτ Κάμπελ του Κεντάκι δύο ελικόπτερα του αμερικανικού στρατού. Από τη σύγκρουση 17 στρατιώτες χάνουν τη ζωή τους.

1989

προφυλακίζεται για το σκάνδαλο Κοσκωτά ο γενικός διευθυντής των ΕΛΤΑ, Παναγιώτης Βουρνάς.

1991

ο τερματοφύλακας της Ατλέτικο Μαδρίτης, Άμπελ Ρεσίνο κάνει νέο παγκόσμιο ρεκόρ όταν δεν δέχεται γκολ για 1.274 λεπτά.

1992

στην Ταϊλάνδη, 119 είναι οι νεκροί όταν το πλοίο, που τους μεταφέρει στο νησάκι Σι Τσανγκ για να παρακολουθήσουν μια βουδιστική γιορτή, συγκρούεται με πετρελαιοφόρο.

1993

ο γ.γ του ΟΗΕ καταγγέλλει τη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

1994

είναι η πρώτη φορά που δύο συμπαίκτες, ο Πιτ Μάιερς και ο Σκότι Πίπεν των Σικάγο Μπούλς, σημειώνουν 4ποντα (τρίποντο που συνοδεύεται από εύστοχο σουτ από φάουλ) στον ίδιο αγώνα, στη νίκη των ταύρων επί των Ατλάντα Χοκς με 116-95.

1995

νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται ο Κωστής Στεφανόπουλος, στην τρίτη ψηφοφορία, που διεξάγεται στη Βουλή.

1996

στην Αθήνα, χιλιάδες Ελληνίδες και Ελληνοκύπριες διαδηλώνουν έξω από την τουρκική πρεσβεία, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, διαμαρτυρόμενες για τις γυναίκες, που βιάσθηκαν και βασανίσθηκαν στην Κύπρο κατά την τουρκική εισβολή.

1997

στα νησιά Φίτζι, πέντε άνθρωποι σκοτώνονται και 1.300 μένουν άστεγοι εξαιτίας του κυκλώνα Γκάβιν.

1999

πεθαίνει ο Tζo Ντι Μάτζιο, αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ κι ένας από τους συζύγους της Μέριλιν Μονρόε. [γεν. 25/11/1914]

2004

πεθαίνει ο Αμπού Αμπάς ιδρυτής και αρχηγός της παραστρατιωτικής ομάδα Παλαιστινιακό Απελευθερωτικό Μέτωπο (PLF)

2007

πεθαίνει η ηθοποιός Βίκυ Βανίτα.

2007

ψηφίζεται ο νόμος - πλαίσιο για τα ΑΕΙ. Κατά τη διάρκεια πανεκπαιδευτικού συλλαλητηρίου, ξεσπούν επεισόδια, που κορυφώνονται με το κάψιμο της σκοπιάς στον Άγνωστο Στρατιώτη.

2010

η κλεμμένη σωρός του προέδρου της Κύπρου, Τάσσου Παπαδόπουλου ανακαλύπτεται σε κοιμητήριο κοντά στη Λευκωσία.

Keywords
σαν σημερα, ηπα, βιζυηνός, αθηνα, ρωσία, ημερολόγιο, παναθηναικος, ελασ, νβα, αιγυπτος, μαξ, γκολ, κυπρος, square, φωτο, ΕΛΤΑ, τσανγκ, οηε, ψηφοφορία, βουλη, αει, εφημεριδα δημοκρατια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, στρατος, νεκρος διαδηλωτης, Καλή Χρονιά, η ημέρα της γης, εκλογες ηπα, νεος παπας, ημερα της γυναικας, ρωσία, ημερολόγιο, βραζιλια, γκαντι, ηθοποιος, ηπα, ηπειρος, κυπρου, νβα, νησια, οηε, πλαισιο, ρεαλ, square, αει, ανθρωπος, αφορμη, βικυ, βιετναμ, βιζυηνός, βλαχος, βομβα, βορεια, γκολ, γεωργιου, γινεται, γινονται, γηπεδο, διωρυγα του σουεζ, διωρυγα, ελασ, εβδομαδα, εφημεριδα, ζωη, ιδιο, καψιμο, κογκρεσο, κτιρια, λευκωσια, λεωνιδας, μαγεια, μαδριτη, μαξ, μαυρη μαγεια, μοχαμεντ αλι, μοχαμεντ, νικη, νομαρχια, ομαδα, οκτω, πεδιο, πελε, πλοιο, ρεκορ, σαο παολο, σαο, συνεχεια, σικαγο, σοβιετικη ενωση, τραγουδιστρια, τριτη, φυλλο, φιτζι, φορα, ψηφοφορία, κωνσταντινος, ωρες, αγνωστο, εννεα, ενωση, επεισοδια, γιορτη, χωρα, εισβολη, νεκροι, ποιητης, σκλαβος
Τυχαία Θέματα