Στην ΑΕΚ ο Μανώλης Μανωλάς

18:33 8/11/2013 - Πηγή: AEK365

Ένας από τους καλύτερους συνθέτες σκακιστικών προβλημάτων στη χώρα μας, ο Μανώλης Μανωλάς, έρχεται να στηρίξει την προσπάθεια του σκακιστικού τμήματος της ΑΕΚ να γίνεται ολοένα και καλύτερο, να δίνει ολοένα περισσότερα πράγματα στους νέους ανθρώπους αλλά και σε όλους όσους αγαπούν το σκάκι, σε κάθε εκδοχή του.
Οι πρώτες σκέψεις του Μανώλη Μανωλά και των εφόρων του τμήματος, είναι να δημιουργηθεί πυρήνας σκακιστών που ασχολούνται με το σκακιστικό πρόβλημα (με το ΄΄Καλλιτεχνικό Σκάκι΄΄) στο χώρο

που πολύ ευγενικά παραχωρεί στην ΑΕΚ ο Σύλλογος Κωνσταντινουπολιτών στην Καλλιθέα, κατά προτίμηση κάθε Παρασκευή.
Ο 63χρονος σκακιστής έχει αποφοιτήσει από την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός & Τεχνολογίας Υπολογιστών και εργάστηκε επί 36 έτη ως αναλυτής-προγραμματιστής, ως μέλος διδακτικό στο Πανεπιστήμιο ή καθηγητής πληροφορικής σε Γυμνάσια/Λύκεια, μέχρι που συνταξιοδοτήθηκε.
Ως φοιτητής, κέρδισε αήττητος το πρωτάθλημα του πανεπιστημίου του και επίσης το κύπελλο νέων Δυτικής Ελλάδας. Ασχολήθηκα με τα σκακιστικά προβλήματα, αρχικά ως λύτης και αργότερα ως συνθέτης. Ο αείμνηστος Τριαντάφυλλος Σιαπέρας, ο ΄΄Πάπας΄΄ του ελληνικού σκακιού, αφιέρωσε την στήλη καλλιτεχνικού σκακιού του περιοδικού του [Το Ματ, τεύχος 26] σε συνθέσεις του Μανώλη Μανωλά.
Μετά από μεγάλη αποχή, λόγω εργασιακού φόρτου, δημιούργησε το 2008 τα ιστολόγια kallitexniko-skaki.blogspot.com (στα Ελληνικά) και chess-problems-gr.blogspot.com (στα Αγγλικά), όπου δημοσίευσε πολλές βιογραφίες, εκατοντάδες λυμένα προβλήματα, και εκτενείς ορισμούς ειδικών όρων και θεμάτων.
Η Ελληνική Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού προκήρυξε τιμητικά διεθνή διαγωνισμό σύνθεσης "Emmanuel Manolas-60 Jubilee Tourney".
Συμμετείχε σε πέντε Παγκόσμια Συνέδρια για Σκακιστική Σύνθεση και πήρε σε όλα διακρίσεις.
Ο Μανώλης Μανωλάς είναι ο δεύτερος ισχυρός συνθέτης σκακιστικών προβλημάτων που έρχεται στο σκακιστικό τμήμα της Ένωσης, μετά τον γνωστό ρεμπέτη Νίκο Περγιάλη, που ασχολείται με πάθος και με τη σκακιστική σύνθεση!

*Στην φωτογραφία, σε πρώτο πλάνο από αριστερά είναι ο Χάρης Φουγιαξής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού Σκακιού, ο Εμμανουήλ Μανωλάς και ο Διεθνής Μετρ της ΑΕΚ Νίκος Καλέσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα