Ταξιδιωτικός οδηγός για το Βουκουρέστι

01:12 16/3/2012 - Πηγή: AEK365

Η πόλη εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς. Τα κομψά ξενοδοχεία, τα ατμοσφαιρικά εστιατόρια και τα πολύβουα κλαμπ, το ανακαινισμένο ιστορικό κέντρο και τα ενδιαφέροντα μουσεία εξασφαλίζουν μια ολοκληρωμένη ταξιδιωτική εμπειρία. Η διαδρομή από το αεροδρόμιο μέχρι το κέντρο του Βουκουρεστίου αποκαλύπτει τις πρώτες αντιφατικές εικόνες μιας μεγαλούπολης που προσπαθεί να προσδιορίσει τον χαρακτήρα της. Οι τεράστιες κακοσυντηρημένες πολυκατοικίες που κυριαρχούν στα προάστια θυμίζουν τα χρόνια του κομμουνιστικού καθεστώτος, αλλά πλησιάζοντας το πάρκο Ερεστρέου (Herastrau) και βλέποντας από μακριά την

Αψίδα του Θριάμβου (αντίγραφο του γαλλικού μνημείου που χτίστηκε το 1935) νιώθει κανείς τον παλμό μιας πόλης που ξαναβρίσκει με γοργούς ρυθμούς την αίγλη του παρελθόντος.

Σύμφωνα με τον μύθο, το Βουκουρέστι πήρε το όνομά του από έναν βοσκό που ονομαζόταν Βουκούρ (στα ρουμανικά σημαίνει χαρά) και ίδρυσε την πόλη δίπλα στον ποταμό Ντιμπρόβιτα. Τα ιστορικά στοιχεία πάντως αποδεικνύουν ότι η περιοχή που απλώνεται ανάμεσα στους πρόποδες των Καρπαθίων και τον Δούναβη πρωτοκατοικήθηκε περίπου το 70 π.Χ., ενώ τον 15ο αιώνα το Βουκουρέστι ήταν ένα μεγάλο στρατιωτικό οχυρό.

Το 1862 η πόλη έγινε πρωτεύουσα της Ρουμανίας και ήταν ήδη μια από τις πλουσιότερες πόλεις της Ευρώπης. Μεγάλες λεωφόροι και αρχοντικά κτίρια έδιναν κοσμοπολίτικο χαρακτήρα ο οποίος πιθανόν θα είχε διατηρηθεί αν δεν μεσολαβούσαν οι βομβαρδισμοί του Β' Παγκόσμιου Πολέμου και δύο ισχυρότατοι σεισμοί. Ο δεύτερος έγινε το 1977 και ήταν αυτός που έδωσε την αφορμή στον Τσαουσέσκου να υλοποιήσει τα μεγαλόπνοα σχέδιά του στο κατεστραμμένο κέντρο της πόλης.

Μπορεί τα κτίρια να μην επισκευάστηκαν με τον καλύτερο τρόπο, ωστόσο οι δρόμοι διατήρησαν την άνεση που παραπέμπει σε δυτικοευρωπαϊκή μεγαλούπολη και τα πεζοδρόμια το μέγεθος που κάνει το περπάτημα απόλαυση.

Ο επισκέπτης στο Βουκουρέστι μπορεί να χαρεί την περιπλάνηση στο κέντρο περπατώντας σε δενδροφυτευμένες λεωφόρους στα πεζοδρόμια των οποίων πολλά καφέ απλώνουν τα τραπεζάκια τους.

Ειδικά την άνοιξη, όταν ο καιρός γλυκαίνει και τα δέντρα πρασινίζουν, το Βουκουρέστι δείχνει το καλύτερό του πρόσωπο.

Περπατώντας στις πλατείες και τις αγορές της πόλης

Από την Αψίδα του Θριάμβου ξεκινάει η οδός Σοσεάουα Κισέλεφ (Soseaua Kiseleff) που οδηγεί στην καρδιά του ιστορικού κέντρου όπου και μετονομάζεται σε Καλέα Βικτορέι (Calea Victorei). Εδώ είναι συγκεντρωμένα μερικά από τα σημαντικότερα μουσεία της πόλης όπως το Μουσείο του Χωριού (Village Museum), με αυθεντικά δείγματα ρουμάνικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, και το Μουσείο των Ρουμάνων Χωρικών (Museum of the Romanian Peasant) που συγκεντρώνει χαρακτηριστικά κομμάτια της πλούσιας αγροτικής ζωής και θαυμάσια δείγματα λαϊκής τέχνης.

Η καρδιά του ιστορικού κέντρου απλώνεται ανάμεσα σε δυο ιστορικές πλατείες. Στην Πλατεία της Επανάστασης

Keywords
Αναζητήσεις
τουριστικος οδηγος βουκουρεστιου, ταξιδιωτικος οδηγος βουκουρεστιου
Τυχαία Θέματα