Βίλας Μπόας: Να γίνουμε... Μπαρτσελόνα

13:22 20/1/2012 - Πηγή: AEK365

Πριν από δέκα χρόνια ο Τζον Τέρι είχε αναδειχθεί από τις ακαδημίες της Τσέλσι αλλά έκτοτε η ομάδα του Λονδίνου δεν έχει βγάλει άλλον ποδοσφαιριστή από τα φυτώρια της γεγονός που προβληματίζει τον Αντρέ Βίλας Μπόας. Ο Πορτογάλος τεχνικός πρότεινε να υπάρξει αλλαγή στο θέμα των ακαδημιών στην Αγγλία με την δημιουργία Β' ομάδας στα πρότυπα της Μπαρτσελόνα.

Σε δηλώσεις του στον αγγλικό Τύπο, ο προπονητής της Τσέλσι σε ερώτηση γιατί δεν υπάρχει "εξαγωγή" παικτών από τις ακαδημίες τόνισε: "Επειδή το κενό μεταξύ των ρεζερβών και της πρώτης ομάδας είναι

τεράστια εδώ. Η Μπαρτσελόνα B παίζει σε ένα πρωτάθλημα αντίστοιχο της Τσάμπιονσιπ. Αν το Ευρωπαϊκό μοντέλο εφαρμοστεί στην Αγγλία, θα αποτελέσει ένα τεστ. Η ομάδα των ρεζερβών υπηρετεί την πρώτη ομάδα, αλλά δεν υπηρετεί την πρόοδο ενός ταλέντου. Η ύπαρξη θυγατρικού κλαμπ μπορεί να αποτελέσει μία λύση. Υπάρχει κάτι περισσότερο από μία πολιτιστική ταυτότητα αν αποκαλείται Β ομάδα. Είναι το ίδιο όνομα, το ίδιο περιβάλλον. Αν είναι θυγατρική ομάδα, δεν θα μπορώ να καλώ έναν παίκτη στην ομάδα μου μέχρι να ανοίξει η μεταγραφική περίοδος. Αυτό που συμβαίνει στην Μπαρτσελόνα Β είναι ένα καλό μοντέλο όσον αφορά τον ανταγωνισμό. Αν ένα ταλέντο παίζει σε θυγατρικό κλαμπ σε μία ανταγωνιστική λίγκα μπορείς να βρεις παίκτες. Υπάρχει άμεση αναγνώριση από τους παίκτες της διαδικασίας που προσπαθείς να εφαρμόσεις στην πρώτη ομάδα. Και θα αποτελούσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα, επειδή δεν θα πρέπει να δουλεύεις με μια ομάδα 26 ατόμων, αλλά με μια 19άδα και στη συνέχεια να φέρνεις πίσω τους καλύτερους νεαρούς. Στην Ισπανία, οι μεγαλύτεροι παίζουν σε Εθνικό επίπεδο και οι νεότεροι σε περιφερειακό. Αν τα παιδιά δεν είναι σε θέση να κερδίσουν όταν είναι νέοι, δεν θα τα καταφέρουν όταν βρουν μπροστά τους μία τεράστια πρόκληση".

Στην συνέχεια ο Βίλας Μπόας μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει σύνδεση ανάμεσα στα ηλικιακά γκρουπ σε όλες τις διοργανώσεις. Όπως είπε: "Η ανάπτυξη των ακαδημιών στην Αγγλία δεν είναι σωστή, κατά την άποψή μου. Υπάρχουν αρκετές προσπάθειες και συζητήσεις για να γίνει σωστή, αλλά για μένα δεν είναι. Η Λίγκα για τις ρεζέρβες δεν είναι ανταγωνιστική. Το νεανικό Κύπελλο; Ευνοεί το ταλέντο ή τον ανταγωνισμό; Κατά την άποψή μου δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα ηλικιακά γκρουπ σε όλες τις διοργανώσεις. Θα έπρεπε να υπάρχουν εθνικά πρωταθλήματα που να παίζονται από ομάδες της χώρας. Οι μεγαλύτεροι ηλικιακά, να παίζουν σε εθνικό επίπεδο και οι νεώτεροι σε περιφερειακό. Έτσι προωθείς περισσότερο το ταλέντο και την ανταγωνιστικότητα, κάτι που γεννά επιπλέον ταλέντο".

Keywords
Τυχαία Θέματα