Ξανά Πρόεδρος ο Ούγκο Τσάβες

09:43 8/10/2012 - Πηγή: AEK365

Με καταμετρημένο το 90% των ψήφων, ο Ούγκο Τσάβες με ποσοστό 54.42% εκλέγεται για τέταρτη φορά Πρόεδρος της Βενεζουέλας επικρατώντας του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 44.97%.
Μόλις το Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο της Βενεζουέλας ανακοίνωσε τα αποτελέσματα, οι υποστηρικτές του Τσάβες ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς σε όλο το Καράκας με τον Πρόεδρο της Βενεζουέλας να δηλώνει:

"Ήταν μια τέλεια μάχη από κάθε άποψη και μια τέλεια νίκη. Δώσαμε ένα μάθημα στον κόσμο. Δεσμεύομαι κάθε μέρα να είμαι καλύτερος Πρόεδρος από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα αρχίζει ένας νέος κύκλος για την κυβέρνηση στον οποίο θα είμαστε υποχρεωμένοι κάθε μέρα να είμαστε καλύτεροι και να απαντάμε με ικανοποιητικότερο τρόπο στις ανάγκες του λαού μας".
Παράλληλα ο Τσάβες πρόσθεσε πως η Βενεζουέλα "θα συνεχίσει την μετάβαση της προς τον δημοκρατικό σοσιαλισμό του 21ου αιώνα" ενώ εγκωμίασε την στάση του αντιπάλου του, Ενρίκε Καπρίλες, ο οποίος παραδέχτηκε την ήττα του.
Ο Καπρίλες συνεχάρη τον Τσάβες για την επανεκλογή του: "Του εκφράζω τα συγχαρητήρια μου», δήλωσε ο Καπρίλες στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε πως είναι περήφανος για το μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων που ψήφισαν υπέρ του. "Το να ξέρεις να κερδίζεις, πρέπει να ξέρεις και να χάνεις", είπε χαρακτηριστικά ο 40χρονος Καπρίλες. "Εδώ συμβάλλαμε στο να ανοίξει ένας δρόμος και αυτός ο δρόμος βρίσκεται μπροστά μας, δεν θα αφήσω μόνη σχεδόν τη μισή χώρα", επισήμανε.
"Στη χώρα αυτή υπάρχουν δύο οράματα και το να είσαι καλός πρόεδρος σημαίνει πως εργάζεσαι για να είναι ενωμένος ο λαός της Βενεζουέλας", πρόσθεσε ο Καπρίλες. "Ζητώ από αυτόν που διατήρησε την εξουσία να σεβαστεί και να υπολογίσει τη βούληση περίπου της μισής χώρας που δεν συμφωνεί με την κυβέρνηση", υπογράμμισε ο ίδιος.
Η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία ξεπέρασε το 80% και η ψηφοφορία παρατάθηκε σε κάποια από τα εκλογικά τμήματα, που είχαν ακόμη μεγάλες ουρές. Οι αναλυτές επισημαίνουν πως ήταν η δυσκολότερη εκλογική αναμέτρηση του Ούγκο Τσάβες, που βρίσκεται ήδη 14 χρόνια στην εξουσία.
Παράλληλα, εκτιμούν ότι τη νίκη Τσάβες θα καλωσορίσουν και άλλες χώρες στην περιοχή, όπως η Κούβα και η Νικαράγουα, οι οποίες επωφελούνται από την ενεργειακή συμμαχία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών της Καραϊβικής, PetroCaribe, που έχει δημιουργήσει ο Τσάβες και που παρέχει στην Βενεζουέλα πετρέλαιο σε προνομιακές τιμές.
Η νέα εξαετής θητεία του Τσάβες αναμένεται να ξεκινήσει στις 10 Ιανουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα