Υπουργοί σε Στουρνάρα: Μας λέγατε πως οι εταίροι σας είναι σοβαροί

16:35 21/6/2013 - Πηγή: AEK365

Με το στόμα ανοιχτό έμειναν πολλοί υπουργοί Οικονομικών χθες τη νύχτα μόλις ενημερώθηκαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και την απόφαση του Φώτη Κουβέλη να ρίξει «νάρκη» στην κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του οργάνου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης επικράτησε μεγάλη αναστάτωση μόλις «έσκασαν» οι ειδήσεις από

Ελλάδα, δέκτης της οποίας έγινε ο έλληνας υπουργός Γιάννης Στουρνάρας.
Οι Ευρωπαίοι υπουργοί προσέγγισαν αμέσως τον έλληνα ομόλογό τους προσπαθώντας να μάθουν τι γίνεται στη χώρα μας και αν είναι υπαρκτό το ενδεχόμενο νέας κρίσης και πολιτικής αστάθειας.
Υπήρξε μάλιστα υπουργός που ζήτησε τα... ρέστα από τον Γ. Στουρνάρα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μας είχατε διαβεβαιώσει ότι οι εταίροι σας στην κυβέρνηση είναι σοβαροί άνθρωποι...».
Ο Γ. Στουρνάρας αμέσως επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό για να του μεταφέρει το βαρύ κλίμα στο Eurogroup και την αγωνία των ξένων ηγετών, για να λάβει την απάντηση ότι όλα είναι υπό έλεγχο και η χώρα δεν οδηγείται σε εκλογές.
Αυτά τα λόγια φρόντισε να μεταφέρει ο κ. Στουρνάρας στους ομολόγους του προκειμένου να καθησυχάσει τους φόβους που δημιουργήθηκαν περί αστάθειας στην Ελλάδα, μετά την κρίση λόγω ΕΡΤ.
Ενδεικτικό πάντως του κλίματος που επικρατεί είναι ότι οι ξένοι επενδυτές που δήλωναν ιδιαίτερα θετικοί, μέχρι να ξεκινήσει η κρίση της ΕΡΤ, για τα ελληνικά ομόλογα και τις ελληνικές εκλογές, εκτιμούν ότι το πολιτικό ρίσκο αυξάνεται σημαντικά και ενεργοποιούν κινήσεις αποχώρησης από τους ελληνικούς τίτλους. Κατά τον τρόπο αυτόν, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έχει εκτιναχθεί πάνω από 11%, φτάνοντας στο 11,5%, στοιχείο που ανατρέπει την προσδοκία επιστροφής της χώρας στις αγορές και ό,τι με τόσο κόπο χτίστηκε τον τελευταίο χρόνο.
Το ομόλογο λήξης 2023 διαπραγματεύεται στο 50,8 - 51,5, σημειώνοντας μια πτώση της τάξης του 15% από το επίπεδο των 58 ευρώ που είχε καταγράψει πρόσφατα.
Αντίστοιχα, η μέση τιμή των ομολογιακών εκδόσεων (strip) κυμαίνεται στα 40,5, σημειώνοντας πτώση 10% από τα χθεσινά επίπεδα. Κάτω από το 100% της ονομαστικής του αξίας, και συγκεκριμένα στο 98% διαπραγματεύεται το ομόλογο των ΕΛ.ΠΕ. ενώ στο 101 έχει πέσει η τιμή του ομολόγου του ΟΤΕ, με υψηλό τα 108,8.

Keywords
Τυχαία Θέματα