”100 μέρες μέχρι την Κυπριακή Προεδρία”

16:07 23/3/2012 - Πηγή: OnlyCY

Διάσκεψη με θέμα τις 100 μέρες μέχρι την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ» παρέθεσε σήμερα ο Υφυπουργός Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ανέφερε ότι κεντρικός στόχος της Προεδρίας της είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και η Κύπρος να συμβάλει στη δημιουργία μιας καλύτερης Ευρώπης, για τους πολίτες της, για τους γείτονες της, για τον κόσμο.

Στη διάσκεψη τον κ. Μαυρογιάννη πλαισίωναν η Επικεφαλής της Γραμματείας Εμμανουέλλα Λαμπριανίδου, η Διευθύντρια

του ΓΤΠ Ελεονώρα Γαβριηλίδη, ο Γιάννης Νικολαϊδης, υπεύθυνος οργανωτικών θεμάτων στη Γραμματεία της Κυπριακής προεδρίας, η Ειρήνη Πική, υπεύθυνη για το Πρόγραμμα και το Πολιτικό σκέλος της προετοιμασίας και η Πόλυ Παπαβασιλείου, η οποία έχει αναλάβει καθήκοντα συμβούλου επικοινωνίας στη Γραμματεία και το Γραφείο του κ. Μαυρογιάννη.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε ότι είναι τεράστια η εμβέλεια της προσπάθειας και παράλληλα αποτελεί πολύ σημαντική ευκαιρία για την Κύπρο ότι είναι ένα σύνηθες και φυσιολογικό μέρος της ΕΕ, και αυτό παράλληλα με το εθνικό πρόβλημα. Ανέφερε ότι η Προεδρία είναι καθήκον, υποχρέωση και ευθύνη και είναι παράλληλα ευκαιρία η Κύπρος να αξιολογηθεί ως μια σύγχρονη πολιτεία, να ανεβεί το κύρος της στο διεθνές σκηνικό και να ενισχύσει την ικανότητά της να αξιοποιεί την συμμετοχή της στην Ενωση.

Παράλληλα, είπε, είναι μεγάλη πρόκληση για ένα μικρό κράτος μέλος με μικρού μεγέθους δημόσια υπηρεσία, που αναλαμβάνει για πρώτη φορά την Προεδρία, είναι μακριά από το ευρωπαϊκό κέντρο λήψεων αποφάσεων. Μας «ενδιαφέρει στο τέλος να φανεί ότι η Κύπρος είναι ένας σοβαρός, αξιόπιστος εταίρος, ένας εταίρος που μπορεί να προσδώσει πρόσθετη αξία στην διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και να έχει συγκεκριμένη προσφορά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι». Ταυτόχρονα θα πρέπει να φέρουμε πιο κοντά τους πολίτες μας στα ευρωπαϊκά δρώμενα και να εκσυγχρονιστεί η Δημόσια Υπηρεσία, ανέφερε.

Ο κ. Μαυρογιάννης είπε επίσης ότι η πρόκληση είναι μεγάλη γιατί η Προεδρία θα πραγματοποιηθεί σε ιδιαίτερες συνθήκες με την οικονομική κρίση και τις βαθιές κοινωνικές προεκτάσεις της και τη δοκιμασία στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αναμένουμε, είπε, να διαχειριστούμε πάρα πολύ σημαντικά και περίπλοκα θέματα όπως είναι η επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, (ΠΔΠ) η Προώθηση των αποφάσεων της νέας Οικονομικής Διακυβέρνησης Στρατηγικής Ευρώπη 2020, η ολοκληρωμένη Πολιτική για την Κλιματική αλλαγή, η επανεκκίνηση της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής ΕΕ, η ολοκλήρωση του Κοινού Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, η Διεύρυνση και Νότια Γειτονία, η ώθηση στην ανάπτυξη και την απασχόληση, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς και η Βιώσιμη και Πράσινη Ανάπτυξη.

Για το θέμα του ΠΔΠ, είπε, «η Κύπρος θέτει ως κεντρικό στόχο της Προεδρίας της την επίτευξη πολιτικής συμφωνίας στο ΠΔΠ». Μας δίνεται, είπε, μια μοναδική ευκαιρία να χειριστούμε τις διαπραγματεύσεις ως ένας πραγματικά δίκαιος διαμεσολαβητής. Ανέφερε ότι οι ιδ

Keywords
Τυχαία Θέματα