667 παράπονα για παραβίαση προσωπικών δεδομένων μέχρι το Νοέμβριο ‘11

14:41 23/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Μέχρι το Νοέμβριο του 2011 υποβλήθηκαν 667 παράπονα στο Γραφείο του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και πολλά από αυτά αφορούν τις παρενοχλήσεις στα τηλέφωνα και υπολογιστές από διαφημιστικά μηνύματα που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ισων Ευκαιριών Σοφοκλής Φυττής.

Ο κ. Φυττής προέβη σε δηλώσεις μετά την παρουσίαση στην Επιτροπή της ετήσιας έκθεσης του Γραφείου του Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στα Μέλη της από τον Επίτροπο Γιάννο

Δανιηλίδη.

Η έκθεση συζητήθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα των Προσωπικών Δεδομένων, όπως έχει οριστεί η 27η Ιανουαρίου.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο Επίτροπος είπε ότι χρειάζεται ακόμη πάρα πολλή δουλειά στο θέμα της διαφώτισης έτσι ώστε να αντιληφθεί ο κόσμος το ρόλο που έχει να διαδραματίσει το Γραφείο. Οπως εξήγησε, ο νόμος στη βάση του οποίου λειτουργεί το Γραφείο, είναι καινούργιος, ηλικίας μόλις 11 χρονών. «Χρειάζεται αρκετή διαφώτιση για να μάθει ο λαός τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που έχει από αυτό το νόμο», επεσήμανε.

Ο Επίτροπος ανέφερε πως στο πλαίσιο της διαφώτισης και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου θα διεξαχθούν εκδηλώσεις σε Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο με σκοπό τη διαφώτιση του κόσμου για τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Ο κ. Δανιηλίδης δήλωσε, ακόμα, ότι ενόψει και της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ, το Γραφείο χρειάζεται ενίσχυση.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Επίτροπος διευκρίνισε ότι τα περισσότερα παράπονα που υποβάλλονται στο Γραφείο αφορούν διαφημιστικά μηνύματα σε κινητά τηλέφωνα. Σημείωσε ότι πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με ανώτερα στελέχη της Cyta, έτσι ώστε να προωθηθεί η επίλυση του θέματος.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση των ιστοσελίδων κοινωνικής δικτύωσης από ανήλικους, ο Επίτροπος ανέφερε πως πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί το Γραφείο, καθώς μέσα από τη χρήση προκύπτουν πολλά ζητήματα που αφορούν τα προσωπικά δεδομένα τόσο των ιδίων των ανηλίκων όσο και των οικογενειών τους και υπέδειξε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ριζική επίλυση του θέματος αυτού.

«Υπάρχουν κάποιες ιδέες όμως αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να αναφέρω κάτι περισσότερο για το τι σκεφτόμαστε να κάμουμε», συμπλήρωσε, αναφέροντας πως ειδικότερα στο θέμα των ιστοσελίδων χρειάζεται η συνεργασία των παροχέων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής δήλωσε ότι με προϋπολογισμό 280.000 ευρώ το χρόνο και μόνο 14 άτομα προσωπικό το Γραφείο δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στον όγκο εργασιών του ο οποίος αυξάνεται συνεχώς.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το 2010 υποβλήθηκαν στο Γραφείο 804 παράπονα, ενώ μέχρι το Νοέμβριο του 2011 υποβλήθηκαν 667 παράπονα. «Πολλά παράπονα αφορούν τις παρενοχλήσεις στα τηλέφωνα μας και στους υπολογιστές μας από διαφημιστικά μηνύματα που παραβιάζουν τα προσωπικά μας δεδομένα», είπε.

Ο κ. Φυττής ανέφερε

Keywords
Τυχαία Θέματα