CPT: Στο 150% ο συνωστισμός κρατουμένων στις φυλακές της Πορτογαλίας

12:39 26/11/2013 - Πηγή: OnlyCY

Υπερπληθυσμό κρατουμένων στο 150% της χωρητικότητας και συνθήκες που ισοδυναμούν με απάνθρωπη μεταχείριση, διαπίστωσε στις φυλακές της Πορτογαλίας η αρμόδια Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης ( CPT ).

Σε έκθεση της που δίνεται σήμερα στην δημοσιοτητα , η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων, της κακομεταχείρισης και της απάνθρωπης τιμωρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης ( CPT ), διαπιστώνει υπερμεγέθη συνωστισμό κρατουμένων στις πορτογαλικές

φυλακές, σε ποσοστό που φθάνει και το 150% της επιτρεπόμενης χωρητικότητας και συνθήκες διαβίωσης που ισοδυναμούν με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση.

Στηριζόμενη στα όσα κατέγραψε,κατά την επίσκεψη της στις φυλακές της Πορτογαλίας τον Μάϊο του 2013, η Επιτροπή σημειώνει χαρακτηριστικά ότι, τα κελιά που διέμεναν οι κρατούμενοι, είχαν πολύ υγρασία και οι οροφές τους κατέρρεαν,τα περισσότερα από τα παράθυρα ήταν σπασμένα, δεν διέθεταν τεχνητό φωτισμό και ήταν εφοδιασμενα με παλιά στρώματα.

Οι συνθήκες αυτές διαβίωσης των κρατουμένων ισοδυναμούν με απάνθρωπη και ταπεινωτική μεταχείριση, συμπεραίνει η CPT .

Η έκθεση αναφέρεται επίσης σε μια σειρά από αξιόπιστες καταγγελίες για κακομεταχείριση των κρατουμένων από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και η CPT επαναλαμβάνει τη σημασία της αποτελεσματικής διερεύνησης τέτοιου είδους καταγγελιών .

Όσον αφορά τις φυλακές υψίστης ασφαλείας Μονσάντο , όπου οι κρατούμενοι περιορίζονται μόνοι τους στα κελιά τους για 21 περίπου ώρες την ημέρα , γίνονται συστάσεις για την ανάπτυξη του φάσματος των δραστηριοτήτων τους και για την προώθηση καλύτερων σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων και των κρατουμένων .

Στην απάντησή τους , οι πορτογαλικές αρχές αναφέρονται στα μέτρα που λαμβάνονται για την εφαρμογή εναλλακτικών μορφών φυλάκισης καθώς και στις συνεχιζόμενες επένδυσεις που γίνονται για τη βελτίωση των συνθηκών στις φυλακές και ιδιαίτερα στην Κεντρική Φυλακή της Λισαβόνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα