S&P: Υποβάθμισε 34 ιταλικές τράπεζες

23:56 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s μείωσε την βαθμολογία του για συνολικά 34 τράπεζες της Ιταλίας, αφού στις 13 του προηγούμενου μήνα, είχε μειώσει κατά δύο βαθμίδες το αξιόχρεο της ιταλικής οικονομίας (BBB+).

Η νέα βαθμολογία του S&P για τα 34 τραπεζικά ιδρύματα στην Ιταλία είναι ΒΒΒ+, ενώ μετατράπηκε από «σταθερή» σε «αρνητική» η προοπτική τους. Αυτό προοιωνίζεται περαιτέρω υποβάθμιση μέσα σε χρόνο 24 μηνών. Ανάμεσά τους οι:

UniCredit, Intessa Sanpaolo, Banca Nationale del Lavoro, Mediobanca.

Το ιταλικό δημόσιο χρέος φθάνει στο 120% του ΑΕΠ. Τώρα, μετά την υιοθέτηση δεσμών μέτρων οικονομικής λιτότητας από την κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον Μάριο Μόντι, τα επιτόκια των 10ετών ομολόγων Ιταλίας κυμαίνονται σε στενά όρια πέριξ του 6%.

Τέλη του ’11 αυτά κυμαίνονταν πέριξ του 7%, επίπεδο που κάνει υπό προθεσμία μη βιώσιμο το δημόσιο χρέος των 1.900 δισ. ευρώ, όπως αναφέρουν οικονομολόγοι μιλώντας στο Γαλλικό πρακτορείο. Όλο το 2012 η Ρώμη θα κάνει δημοπρασίες ομολόγων 450 δισ. ευρώ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Υπενθυμίζεται ότι, την Πέμπτη ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ιταλό πρωθυπουργό Μάριο Μόντι. Ο κ. Ομπάμα διαβεβαίωσε τον Μάριο Μόντι ότι η κυβέρνησή του θα προσπαθήσει να συμβάλει στην σταθεροποίηση της κατάστασης στην ευρωζώνη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι χρειάζεται πιο ρωμαλέα προσέγγιση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα