VTTV: Απάντηση σε δημοσιεύματα που φέρουν τον ΥΠΕΜΠ να αντιτίθεται στην κατασκευή τερματικού

17:52 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Με αφορμή δημοσιεύματα που φέρουν τον  Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού να υποστηρίζει τη μη υλοποίηση του Τερματικού Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών της VTT Vasiliko Ltd(VTTV) ώστε να μην επηρεαστούν τα κρατικά έργα που προγραμματίζονται στην περιοχή Βασιλικού, επισημαίνουμε τα ακόλουθα:

Οι κατασκευαστικές εργασίες για το έργο της Εταιρείας έχουν αρχίσει από τον Απρίλιο του 2012 και συνεχίζονται απρόσκοπτα. Η Εταιρεία έχει
εξασφαλίσει τις νενομισμένες άδειες για την κατασκευή της πρώτης φάσης του έργου και εκκρεμεί η πολεοδομική άδεια για δύο τεμάχια γης, στο πλαίσιο της δεύτερης φάσης, που υποβλήθηκε στις 9 Μαίου 2012. Το έργο βρίσκεται σε απόσταση δύο χιλιομέτρων από τον χώρο που προγραμματίζεται να ανεγερθούν τα κρατικά τερματικά υγροποίησης φυσικού αερίου και αποθήκευσης  πετρελαιοειδών και μεταξύ του τερματικού της VTTV και των μελλοντικών κρατικών τερματικών παρεμβάλλεται άλλο ιδιωτικό τερματικό αποθήκευσης πετρελαιοειδών που έχει πρόσφατα αδειοδοτηθεί από την Κυβέρνηση για επέκταση με επιπρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους. Με βάση τα πιο πάνω, τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο περί επιστολών των Υπουργείων Εσωτερικών και Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και οι αναφορές στις  θέσεις όπως διατυπώνονται, μας εκπλήττουν καθότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κος Ν. Συλικιώτης, με τοποθετήσεις τους, έχουν επανειλημμένα υποστηρίξει το έργο.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο της VTTV είναι ιδιωτική επένδυση €300.000.000 που γίνεται με ξένα κεφάλαια, σε εποχή οικονομικής κρίσης χωρίς προηγούμενο για την Κύπρο.

Με την ολοκλήρωση του το έργο θα καταστήσει την Κύπρο κέντρο διακομιστικού εμπορίου πετρελαιοειδών και θα φέρει σοβαρά οικονομικά οφέλη στη χώρα.

Για τα κατασκευαστικά έργα εργοδοτούνται 300 άτομα και ο αριθμός θα αυξηθεί σε 500 όταν το έργο θα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ενώ για τη λειτουργία και διαχείριση του Τερματικού θα εργοδοτηθούν 60 άτομα από την Κύπρο σε μόνιμες θέσεις. Επιπρόσθετες θέσεις εργασίας παροχής υπηρεσιών θα δημιουργηθούν για υποστήριξη του Τερματικού και των ναυτιλιακών δραστηριοτήτων.

Η κατασκευή του Τερματικού θα ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2014.

Σε πρώτη φάση, το Τερματικό θα έχει τη δυνατότητα αποθήκευσης 357 χιλ. κυβ. μέτρων καυσίμων και με την ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης η χωρητικότητα θα ανέλθει στις 543 χιλ. κυβ. μέτρα. Σε τρίτη φάση, η οποία βρίσκεται υπό μελέτη, η χωρητικότητα δυνατό να αυξηθεί περισσότερο.

Keywords
Τυχαία Θέματα