Παρεμβάσεις Κυπρίων βουλευτών στις εργασίες της 48ης COSAC

17:03 15/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζονται το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», στη Λευκωσία, οι εργασίες της 48ης Διάσκεψης των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων των Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (COSAC), τις οποίες φιλοξενεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διάστασης της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το απόγευμα γίνεται συζήτηση επί των συμπερασμάτων της Διάσκεψης.

Την κυπριακή αντιπροσωπεία στη Διάσκεψη αποτελούν ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών

και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος προεδρεύει των εργασιών της COSAC, ο Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χρήστος Στυλιανίδης και τα μέλη της Επιτροπής Δημήτρης Συλλούρης, Χρήστος Μέσης, Αθηνά Κυριακίδου και Φειδίας Σαρίκας.

Κατά την έναρξη των εργασιών της Διάσκεψης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, έκανε αναφορά, ανάμεσα σε άλλα, στην απονομή του βραβείου Νόμπελ Ειρήνης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Νεοφύτου, είπε ότι η Προεδρική Τρόικα αναγνωρίζει τη μεγάλη τιμή που αποδόθηκε στην Ένωση, ιδιαίτερα υπό το φως της κρίσης την οποία διέρχεται, ενώ η απονομή αυτή κατά την Κυπριακή Προεδρία, αποκτά ιδιαίτερη σημασία αφού η Κύπρος ακόμα ταλανίζεται από τις συνέπειες της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Ακολούθως, αναγνώστηκαν χαιρετισμοί του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια (από το Διευθυντή του Γραφείου του Προέδρου, Χρίστο Χριστοφίδη) και του Προέδρου της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου (από τον Κοσμήτορα της Βουλής Σοφοκλή Φυττή).

Στο πλαίσιο συζήτησης, που ακολούθησε την ομιλία του Υφυπουργού Προεδρίας για Ευρωπαϊκά Θέματα Ανδρέα Μαυρογιάννη, σχετικά με τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, ο βουλευτής Φειδίας Σαρίκας σημείωσε ότι η Κύπρος ανέλαβε την Προεδρία υπό το φως εξαιρετικά κρίσιμων συνθηκών, συνεπεία της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Σαρίκας ανέφερε ότι κλειδί για τη δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά και την προώθηση της ανάπτυξης, αποτελεί η ανταγωνιστικότητα και η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Τόνισε, επίσης, τη σημασία του Συμφώνου Ανάπτυξης, που στόχο έχει την ανάκαμψη της οικονομίας των κρατών μελών, αλλά και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, με επέκταση σε νέους τομείς, όπως η ψηφιακή οικονομία και το διαδικτυακό εμπόριο.

Ο κ. Σαρίκας επεσήμανε, εξάλλου, ότι υπάρχουν παράγοντες, οι οποίοι λειτουργούν ανασταλτικά στην επίτευξη της ανάπτυξης, όπως ένας δυσλειτουργικός τραπεζικός τομέας, που οδηγεί στη στασιμότητα των επενδύσεων. Η απόφαση όμως της ΕΕ για  τη δημιουργία μιας ένωσης τραπεζών, υπογράμμισε, με ταυτόχρονη αύξηση της επαρκούς λογοδοσίας των θεσμικών οργάνων προς τους δημοκρατικούς θεσμούς, αποτελεί ένα καθοριστικό βήμα προς την οικονομική, δημοσιονομική και πολιτική ανάκαμψη.

Σε παρέμβασή της, εξάλλου, στα πλαίσια συζήτησης με θέμα «Από τα λόγια στην πράξη: Υλοποιώντας την πολιτική για ‘Περισσότερη Ευρώπη’,

Keywords
Τυχαία Θέματα