Αδιέξοδο στον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2013

22:19 13/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Από την αρχή ξεκινούν οι διαδικασίες για υιοθέτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013, καθώς οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου κατέληξαν σε πλήρες αδιέξοδο.

Η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης την μεγάλη της λύπη για την αδυναμία να υπάρξει συμβιβασμός ανάμεσα στο Συμβούλιο και το ΕΚ σχετικά με τον προϋπολογισμό του 2013.

Ο προϋπολογισμός θα συζητείτο από την Επιτροπή

Συνδιαλλαγής το βράδυ της Τρίτης. Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με απόφαση του Προέδρου Μάρτιν Σουτλτς απέσυρε την ομάδα των Ευρωβουλευτών που μετέχει στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο για τη διαμόρφωση του προϋπολογισμού της ΕΕ για το 2013 αλλα και την κάλυψη των κενών για το 2012, επειδή, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με ένα συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το τρέχον έτος.

Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής είχε διορία μέχρι τα μεσάνυκτα της Τρίτης να εξεύρει συμβιβασμό ανάμεσα στο Συμβούλιο και το ΕΚ.

Σε δηλώσεις του, ο Υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων Ανδρέας Μαυρογιάννης είπε ότι η Κυπριακή Προεδρία κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για την υιοθέτηση του προϋπολογισμού και υπενθύμισε ότι τον Ιούλιο επιτεύχθηκε συμφωνία των κρατών μελών πάνω στο θέμα αυτό.

Όπως είπε «αγκάθι» στο θέμα δεν ήταν ο προϋπολογισμός του 2013 αλλά οι τροποποιητικοί προϋπολογισμοί για το 2012 και πρόσθεσε ότι το ΕΚ αρνήθηκε να αρχίσει την διαπραγμάτευση επί του προϋπολογισμού του 2013 θέτοντας ως προϋπόθεση για αυτό τις τροπολογίες για το 2012.

Κατά την άποψή μας, συνέχισε, δεν υπήρχαν μεγάλες διαφορές μεταξύ του ΕΚ και του Συμβουλίου για το 2013. «Χάσαμε την ευκαιρία λόγω έλλειψης ευελιξίας από το ΕΚ», είπε.

Οσον αφορά τα επόμενα βήματα, η Κομισιόν αναμένεται τώρα να υποβάλει νέα πρόταση για τον προϋπολογισμό του 2013. Σύμφωνα με τον κ. Μαυρογιάννη αυτό αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα.

Κάλεσε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να επιδείξουν εποικοδομητικό πνεύμα προκειμένου να υπάρξει συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση.

“Η διαδικασία θα πάρει χρόνο, το ιδανικό σενάριο θα ήταν υιοθέτηση μέχρι το τέλος του έτους αλλά δεν είμαι 100% σίγουρος για αυτό», είπε ο κ. Μαυρογιάννης και υπενθύμισε ότι όταν το Συμβούλιο συμφώνησε επί του προυπολογισμού του 2013 τον περασμένο Ιούλιο, οι διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη ήταν μεγάλες και η προεδρία κατέβαλε τεράστια προσπάθεια για την επίτευξη κοινής θέσης.

Απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι άλλο θέμα είναι οι διαπραγματεύσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014 -2020 και άλλο εκείνες για τον προϋπολογισμό του 2013.

«Σίγουρα δεν πρέπει να συνδυάζονται τα δύο, αλλά το κλίμα δεν θα είναι τόσο καλό την ερχόμενη εβδομάδα όταν θα συζητούμε το ΠΔΠ. Εάν είχαμε σήμερα συμφωνία πάνω στον προυπολογισμό του 2013 αυτό θα έδινε ώθηση και στις διαπραγματεύσεις για το ΠΔΠ», είπε.

Η Επιτροπή Συνδιαλλαγής είχε 21 ημέρες να εξεύρει συμβι

Keywords
Τυχαία Θέματα