Αυστηρότερους κανόνες για τις τράπεζες ζητούν Βρετανοί βουλευτές

13:15 21/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ανεπαρκές κρίνει το σχέδιο της βρετανικής κυβέρνησης για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού τομέα η διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για τους Τραπεζικούς Κανόνες.

Ο επικεφαλής της επιτροπής, βουλευτής των Συντηρητικών Άντριου Τάιρι, δήλωσε ότι σκάνδαλα όπως αυτό της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Libor αποδεικνύουν πως απαιτείται δραστική αλλαγή της νοοτροπίας και δομής λειτουργίας των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στη Βρετανία.

Σε έκθεση 146 σελίδων, η δεκαμελής επιτροπή

συμφωνεί μεν με το σχέδιο της κυβέρνησης για διαχωρισμό της επενδυτικής λειτουργίας των τραπεζών από την εξυπηρέτηση των καταθετών, αλλά προτρέπει τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν να τολμήσει πιο ριζοσπαστικές αλλαγές.

Σημειώνεται ότι ο «διαχωριστικός φράκτης» μεταξύ των λειτουργιών των τραπεζών θα πρέπει να είναι «ηλεκτρικός», κάτι που σημαίνει ότι παραβίαση των κανονισμών θα σημαίνει τη δυνατότητα διάσπασης μιας τράπεζας ή και ολόκληρου του κλάδου.

Επίσης, προτείνεται η εξέταση της απαγόρευσης συναλλαγών για ίδιο λογαριασμό (proprietary trading), στο πρότυπο των αλλαγών που προωθούνται στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η κοινοβουλευτική επιτροπή συναινεί στην πώληση απλών τραπεζικών παραγώγων σε επιχειρήσεις.

Βρετανοί αναλυτές σχολιάζουν ότι οι συστάσεις των δέκα βουλευτών αποτυπώνουν την έλλειψη εμπιστοσύνης στον τραπεζικό τομέα μετά τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα. Το υπουργείο Οικονομικών υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει προσεκτικά τις προτάσεις, προσπαθώντας να τις συνδυάσει με τις περσινές συστάσεις του σερ Τζον Βίκερς πάνω στις οποίες βασίζεται το κυβερνητικό σχέδιο για τις τράπεζες.

Keywords
Τυχαία Θέματα