Αγανάκτηση και απαρέσκεια ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ για την κρίση

20:23 17/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την αγανάκτησή τους για το ότι καλούνται να πληρώσουν για την αντιμετώπιση μιας οικονομικής κρίσης για την οποία δεν ευθύνονται, αλλά και για το ότι δεν κλήθηκαν να συμμετάσχουν στο διάλογο που διεξάγεται για τη διαμόρφωση των προτάσεων της Κυβέρνησης ενόψει της υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα, εξέφρασαν στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου, αντιπροσωπείες της ΟΕΛΜΕΚ

και της ΟΛΤΕΚ , οι οποίες έγιναν δεκτές σήμερα το απόγευμα από τον κ. Ομήρου, στα γραφεία του Κινήματος.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ άκουσε τις απόψεις των εκπαιδευτικών οργανώσεων για τα προτεινόμενα μέτρα για τη διαμόρφωση του μνημονίου και διαβεβαίωσε την ΟΕΛΜΕΚ και την ΟΛΤΕΚ ότι «σταθερή θέση της ΕΔΕΚ είναι η διαφύλαξη, στο μέγιστο δυνατό βαθμό, των δικαιωμάτων και των συμφερόντων των μεσαίων και χαμηλά αμειβομένων εισοδηματικών στρωμάτων. Κι αυτό ασφαλώς καλύπτει και τον εκπαιδευτικό κόσμο».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι κατά τη συνάντηση των οικονομικών επιτελείων των κομμάτων με τον Υπουργό Οικονομικών, η ΕΔΕΚ κατέθεσε τις απόψεις της και επανέλαβε ότι παραμένει «σταθερή στη θέση ότι σε θέματα κρατικής κυριαρχίας δεν πρόκειται να συναινέσουμε να εκχωρήσουμε οποιοδήποτε ψήγμα κρατικής κυριαρχίας σε οποιοδήποτε δανειστή περιλαμβανομένης και της Τρόικας» και ότι «σταθερά παραμένουμε στον κεντρικό μας στόχο να διαφυλάξουμε κεκτημένα των εργαζομένων από μια εξουθενωτική προσέγγιση, η οποία θα οδηγήσει σε αύξηση της φτώχειας στην Κύπρο και σε επιδείνωση του ήδη μεγάλου υφιστάμενου προβλήματος της ανεργίας».

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Δημήτρης Ταλιαδώρος μετέφερε στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ τη θέση των εκπαιδευτικών οργανώσεων ότι όπως ήταν «η κυβερνητική πρόταση με περικοπές της τάξης του 15% με 18% των μισθών των εκπαιδευτικών ήταν μια άνιση και άδικη μεταχείριση του μισθολογίου των εκπαιδευτικών. Συνυπολογίζοντας και τις αποκοπές που είχαν γίνει την προηγούμενη χρονιά του 12% αγγίζουν περίπου το 1/3 των μισθών των εκπαιδευτικών».

«Εκφράσαμε την αγωνία μας για το μέλλον της κυπριακής οικονομίας και την αγανάκτησή μας διότι καλούμαστε να πληρώσουμε για μια οικονομική κρίση που δεν προκάλεσαν οι εργαζόμενοι και δη οι εκπαιδευτικοί και η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην απερισκεψία κάποιων ΔΣ τραπεζών και επιτέλους θα πρέπει να καταλογιστούν και οι ευθύνες» δήλωσε ο Δημήτρης Ταλιάδωρος, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απαρέσκεια των εκπαιδευτικών για όποιες μειώσεις γίνουν στην παιδεία, η οποία, όπως είπε «θα πρέπει να παραμείνει έξω από μνημονιακές περικοπές».

ΟΕΛΜΕΚ και ΟΛΤΕΚ τόνισαν στον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ «την έντονη αγανάκτησή» τους, σύμφωνα με τον κ. Ταλιαδώρο, «για το ότι ενταφιάστηκε ο κοινωνικός διάλογος». Κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών δεν διαβουλευτήκαν ποτέ με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις «ως όφειλαν», είπε, κάνοντας λόγο για δημιουργία στρέβλωσης στις εργασιακές σχέσεις.

«Απόλυτα σύμφωνο» βρήκε τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ η θέση αυτή των εκπαιδευτικών οργανώσεων. Ο κ. Ομήρου είπε ότι «αυτός ο διάλογος απουσίασε για δύο ολόκληρους μήνες μετά την παραλ

Keywords
Τυχαία Θέματα