Αλετράρης: Το περιβάλλον προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας

22:32 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το περιβάλλον δεν μπορεί παρά να αποτελέσει κύρια προτεραιότητα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλή Αλετράρης σε ομιλία του στην εκδήλωση του Ινστιτούτου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης, για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι κατά την άσκηση των σοβαρών δεσμεύσεων που θα αναλάβει, η Κυπριακή Προεδρία θα διατηρήσει, και στο βαθμό του εφικτού, θα ενισχύσει τη δυναμική που υιοθετήθηκε στο Δεκαοκτάμηνο Πρόγραμμα των

τριών Προεδριών στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος και της αειφόρου ανάπτυξης.

«Στον ευρύτερο τομέα του περιβάλλοντος, ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στους τομείς της διαφύλαξης των νερών και της κλιματικής αλλαγής. Η Κυπριακή Προεδρία θα προωθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τις σχετικές πρωτοβουλίες και κείμενα που αναμένεται να παρουσιαστούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Προεδρία θα καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για την υιοθέτηση των διαπραγματευτικών θέσεων για την αποτελεσματική εκπροσώπηση της ΕΕ σε διεθνείς διασκέψεις, μερικές σε αρκετά υψηλό επίπεδο όπως οι Σύνοδοι για την κλιματική αλλαγή, τη βιοποικιλότητα, τις χημικές ουσίες και την αειφόρο ανάπτυξη.

Ο Υπουργός Γεωργίας, τόνισε ότι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Κυπριακή Προεδρία στον τομέα του περιβάλλοντος, αλλά και το σχετικό Πρόγραμμα, δε μπορεί παρά να ειδωθούν με το φακό του τωρινού, έντονα μεταβαλλόμενου και ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, μέσα από τις δραματικές συνέπειες του οποίου αναδείχθηκε και η ανάγκη για νέες δραστικές κοινές ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς πολιτικές. Οπως είπε, οι προκλήσεις για στοχευμένες προσεγγίσεις για την επίτευξη αειφόρου ανάπτυξης γίνονται καθημερινά και πιο επίμονες και εμφανείς.

«Οι προκλήσεις αυτές αφορούν και την τωρινή και τις επερχόμενες Προεδρίες. Στη δική μας περίπτωση, οι προκλήσεις είναι ακόμα πιο μεγάλες αφού τα θέματα του περιβάλλοντος άρχισαν, ουσιαστικά, να αντιμετωπίζονται από το κράτος και την κοινωνία μας μόλις τα τελευταία 20 χρόνια. Ως αποτέλεσμα, τόσο οι θεσμοί, οι νομοθεσίες και οι μηχανισμοί, όσο και η γνωσιολογία και η στελέχωση των διαφόρων υπηρεσιών βρίσκονται σε συνεχή μετασχηματισμό», είπε.

Ανέφερε ακόμα ότι σε αυτό το στάδιο είναι πολύ νωρίς για να είναι γνωστή η τελική έκβαση του προγράμματος αυτού του εξαμήνου ή να ληφθούν τελικές πληροφορίες σχετικά με το οριστικό χρονοδιάγραμμα παρουσίασης ορισμένων προτάσεων. Το πρόγραμμά, είπε, αναγκαστικά χαρακτηρίζεται από συγκρατημένες εκτιμήσεις, οι δε αναφορές σε διάφορες δυνατότητες και σε πιθανές εξελίξεις είναι αναπόφευκτες. Σημείωσε επίσης ότι το πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί όταν θα είναι διαθέσιμη μια σαφέστερη εικόνα πολύ πιο κοντά στο χρόνο της προγραμματισμένης ολοκλήρωσής του, που είναι το τέλος Μαΐου.

Ο κ. Αλετράρης ανέφερε ότι επί Κυπριακής Προεδρίας θα διεξαχθούν δύο Συμβούλια των Υπουργών Περιβάλλοντος, τον Οκτώβρη και το Δεκέμβρη. Στα Συμβούλια αυτά, και ανάλ

Keywords
Τυχαία Θέματα