Σε αλλαγή τακτικής και στρατηγικής επιμένει ο Πρόεδρος της Βουλής

20:21 4/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ανάγκη αλλαγής τακτικής στις διαπραγματεύσεις και στρατηγικής στη συνολική διαχείριση του Κυπριακού, είναι πλέον επείγουσα αναγκαιότητα, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής και της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (ΟΚΟΕ) με θέμα «Οι μαθητές στον αγώνα ΕΟΚΑ 1955-1959»,

στην αίθουσα Τελετών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Ομήρου ζήτησε καταγγελία της τουρκικής στάσης ενώπιον της διεθνούς και της ευρωπαϊκής κοινότητας, διαμόρφωση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού το οποίο να οριοθετεί τα όρια ασφαλείας για την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, στη βάση του κοινού ανακοινωθέντος του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

Εκανε λόγο για αξιοποίηση της ευρωπαϊκής ιδιότητας της Κύπρου αλλά και των ευρωπαϊκών φιλοδοξιών της Τουρκίας, για να υποχρεωθεί να τερματίσει την κατοχή και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου.

”Ο αγώνας μας είναι αγώνας ζωής, είναι αγώνας δικαίου. Και σε τέτοιους αγώνες δεν επιτρέπεται η αποτυχία. Οσοι επιθυμούν να επικρατήσει ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, πρέπει να στραφούν προς την πηγή της ανωμαλίας, που είναι η τουρκική επιθετικότητα”, είπε.

Με την ανοχή που επιδεικνύουν προς την Τουρκία, συνέχισε, ενισχύουν την εγκληματική της συμπεριφορά, την αδιαλλαξία και την άκρατη αρνητικότητα της. Σε τυχόν αποσταθεροποίηση στην περιοχή η ευθύνη τους θα είναι τεράστια, ενώ είναι βέβαιο ότι θα πληγούν και τα δικά τους στρατηγικά συμφέροντα, πρόσθεσε. Η συνταγή της ειρήνης είναι απλή για τον Πρόεδρο της Βουλής, δηλαδή ”να πείσουν την Τουρκία να συμφωνήσει σε μια λύση όπως την περιγράφει η πολιτισμένη ανθρωπότητα, να την πείσουν να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο και να δεχθεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ”.

“Τώρα βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι της ιστορίας και όλοι μαζί, Κύπρος, Ελλάδα και απόδημος Ελληνισμός, θα δώσουμε τη μάχη και θα την κερδίσουμε. Ολοι μαζί έχουμε ταχθεί να φυλάμε τις εθνικές Θερμοπύλες. Θα αγωνιζόμαστε ως την τελική δικαίωση, μέχρι να σας φέρουμε το χαρμόσυνο μήνυμα από την ελεύθερη Κερύνεια, πως η κατοχή πέθανε, η Κύπρος είναι ελεύθερη”, είπε.

Η 1η Απριλίου 1955, ανέφερε ο κ. Ομήρου, αποτέλεσε ως ιστορική στιγμή αμφισβήτησης της δουλείας, της ξένης τυραννίας και της καταπίεσης, το μεγάλο ρωμαλέο άλμα ενατένισης του κυπριακού Ελληνισμού προς την ίδια την ιδέα της ύπαρξης του. ”Χωρίς την εθνικοαπελευθερωτική αντιαποικιακή επανάσταση, ο κυπριακός Ελληνισμός ως εθνική οντότητα θα αποτελούσε υπόθεση ιστορικής αναδίφησης, μελέτη γλωσσολογικής και εθνολογικής έρευνας, εγκυκλοπαιδικής και αρχειακής καταγραφής. Οχι όμως υπαρκτή εθνική οντότητα του σήμερα”, είπε.

Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας, συνέχισε, εναντίον της αποικιοκρατικής δύναμης «εν όπλοις» αποτελούσε πράξη αναίρεσης κάθε προηγούμενης στάσης και απόρριψης της λογικής των ισορροπιών δυνάμεων και των ισοζυγίων με αποφασιστική υπέρβαση των δήθεν ρεαλιστικών εκτιμήσεων που

Keywords
Τυχαία Θέματα