Αναφορά τούρκικου τύπου στην έρευνα των Ελβετών κατά Μπαγίς

16:26 7/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ο τουρκικός Τύπος σε πρωτοσέλιδα αναφέρεται στην προανάκριση που ξεκίνησε εισαγγελέας της Ζυρίχης κατά του Τούρκου Υπουργού ΕΕ , Εγκεμέν Μπαγίς για δηλώσεις του σε ελβετικό έδαφος περί μη ύπαρξης αρμενικής Γενοκτονίας.

«Τα γεγονότα του 1915 δεν ήταν γενοκτονία. Τους προκαλώ να έρθουν να με συλλάβουν» είχε δηλώσει ο Μπαγίς κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελβετία.

Με τις δηλώσεις του αυτές ο Μπαγίς παραβίασε την σχετική ελβετική νομοθεσία .

Σύμφωνα με την ”Ζαμάν” η προανάκριση που διέταξε ο Εισαγγελέας της Ζυρίχης

ξεκίνησε έπειτα από προσφυγή της ελβετοαρμενικής κοινότητας .

H ”Γενί Σαφάκ” σημειώνει ότι ο Εισαγγελέας εξετάζει κατά πόσο ο Μπαγίς απολάμβανε διπλωματικής ασυλίας όταν έκανε τις δηλώσεις αυτές για να διαπιστώσει αν είναι δυνατή η άσκηση δίωξης.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο Μπαγίς χαρακτήρισε μεν ως ασήμαντη την εξέλιξη αυτή, όμως υπήρξε ισχυρή αντίδραση της τουρκικής πλευράς και εκλήθη στο τουρκικό ΥΠΕΞ ο Ελβετός Πρέσβης στην Αγκυρα για να παράσχει διευκρινίσεις για αυτή την «απαράδεκτη» προανάκριση.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΚΡ Χουσεϊν Τσελίκ κάνοντας λόγο για μεσαιωνική νοοτροπία των ελβετικών αρχών ανέφερε ότι ”κανείς δεν μπορεί να μηνύσει ένα Τούρκο Υπουργό επειδή εξέφρασε τις απόψεις του”.

Keywords
Τυχαία Θέματα