Αναφορές του Τούρκου ΥΠΕΞ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στο Κυπριακό

09:13 29/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αλλαγή νοοτροπίας από μέρους του Σ.Α. στο χειρισμό του κυπριακού προβλήματος, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, μιλώντας χθες στην 67η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
«Ιδιαίτερα το Σ.Α. θα πρέπει να διευκολύνει μία λύση, αντί απλά να διατηρεί το στάτους κβο. Είναι καθοριστική η αλλαγή νοοτροπίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Νταβούτογλου.

Αναφερόμενος στην ομιλία του στο κυπριακό, ο κ. Νταβούτογλου είπε

πως το πρόβλημα παραμένει άλυτο σχεδόν μισό αιώνα.

«Σχεδόν μία δεκαετία έχει περάσει από το σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών του 2004, το οποίο είχε υιοθετηθεί από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα. Όμως οι Τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν απομόνωση, παράνομο και άδικο εμπάργκο, ως να ήταν το δείγμα της εκτίμησης για την υποστήριξή του στο σχέδιο διευθέτησης των Ηνωμένων Εθνών. Το σημείο (που ήγειρα) μιλά από μόνο του: Ενώ δεν μπορούμε να λύσουμε τρέχοντα προβλήματα, κάθε χρόνο βρισκόμαστε πολιορκημένοι από νεότερα που είναι ακόμη πιο δυσβάστακτα».

Αναφερόμενος στις τρέχουσες εξελίξεις του κυπριακού, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε πως «ατυχώς ο νέος γύρος των συνομιλιών που άρχισε το 2008 κόλλησε χωρίς να φαίνεται τέρμα, εξ αιτίας της αδιαλλαξίας των Ε/Κ και την έλλειψη πολιτικής βούλησης. Σήμερα, παρά την εμπειρία μισού αιώνα και παραχθέν έργο από τα ΗΕ, δεν υπάρχει καθαρή προοπτική για λύση».

Ο κ. Νταβούτογλου είπε πως μέχρι στιγμής οι Τ/Κ έχουν αποδείξει την σθεναρή τους δέσμευση σε λύση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά ακόμη υπόκειται σε απάνθρωπο και παράνομο εμπάργκο.

«Απλά είναι άδικο. Δεν θα έπρεπε να εξαναγκάζονται να παίζουν αυτό το παιγνίδι επ’ άπειρο, χωρίς καθαρή προοπτική και χρονοδιάγραμμα λύσης».

Κατά τον κ. Νταβούτογλου, η διεθνής κοινότητα δεν θα πρέπει να παραμείνει αδιάφορη σ’ αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο. «Στο τέλος η συνέχιση του προβλήματος δημιουργεί επιπρόσθετους κινδύνους για τη σταθερότητα στην περιοχή. Πάνω απ’ όλα, η μονομερής εκμετάλλευση πετρελαίου και φυσικού αερίου από τους Ελληνοκύπριους, γύρω από το νησί ενισχύει περαιτέρω τους κινδύνους», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι υπό τις περιστάσεις τα ΗΕ και ιδιαίτερα το ΣΑ θα πρέπει να κάνουν περισσότερα απ’ όσα πράττουν σήμερα.

«Θα πρέπει να υπάρξει διαφοροποίηση μεταξύ αυτών που επιζητούν λύση κι αυτών που την απορρίπτουν. Δεν επαρκεί πλέον το καλόπιασμα για μία διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Είναι καιρός για δράση, πριν είναι πολύ αργά», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα