Αναγκαιότητα η εκμάθηση ξένων γλωσσών διαμηνύει η Ευρωπαία Επίτροπος Βασιλείου

17:33 27/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών, αποτελεί πλέον μια αναγκαιότητα στη σημερινή κοινωνία της παγκοσμιοποίησης, δήλωσε το μεσημέρι η Ευρωπαία Επίτροπος για θέματα εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολυγλωσσίας και νεολαίας Ανδρούλλα Βασιλείου, προσθέτοντας ότι παραμένει στόχος της Ευρώπης η εκμάθηση δύο ξένων γλωσσών από κάθε παιδί.

Σε δηλώσεις της στο περιθώριο του Πανευρωπαϊκού Συνεδρίου “Πολυγλωσσία στην Ευρώπη”, που πραγματοποιείται στη Λεμεσό, η Ευρωπαία Επίτροπος είπε πως πρόκειται για ένα σημαντικό και επιτυχημένο συνέδριο, στο οποίο λαμβάνουν μέρος 400 σύνεδροι από όλες τις χώρες

της Ευρώπης και οι οποίοι έχουν διαπιστώσει “ότι η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν συνεχίζει να είναι απλά σημαντικό, αλλά είναι σημαντικότερο σήμερα”.

“Η γλωσσική πολυμορφία είναι πλούτος για την ΕΕ και όλοι θα πρέπει να προσπαθήσουμε ούτως ώστε, οι νέες γενιές να μαθαίνουν ακόμη περισσότερες γλώσσες”, ανέφερε η κ. Βασιλείου και σημείωσε πως, παρά το ότι δεν έχει ακόμη επιτευχθεί ο στόχος που τέθηκε πριν από δέκα χρόνια, ώστε κάθε παιδί να γνωρίζει δυο επιπλέον γλώσσες, πέραν της μητρικής του, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνεχίζει να τις προσπάθειες προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ανέφερε πως το 98% του πληθυσμού της Ευρώπης αναγνωρίζει το πόσο σημαντικό είναι για τα παιδιά να μαθαίνουν ξένες γλώσσες και υπέδειξε ότι “εκείνο το οποίο πρέπει να κάνουμε είναι να δούμε τα σχολεία μας και πώς θα μπορέσουν οι ειδικοί να διδάξουν καλύτερα τις γλώσσες από μικρή ηλικία, ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό τον στόχο”.

Η Ανδρούλλα Βασιλείου έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Ισπανίας, στην οποία χιλιάδες μηχανικοί είναι άνεργοι, ενώ την ίδια ώρα στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ζήτηση για το συγκεκριμένο επάγγελμα “και προσπαθούμε τώρα να τους κάνουμε εντατικά μαθήματα στη Γερμανική γλώσσα, για να μπορέσουν να απορροφηθούν από τη γερμανική αγορά”.

Αυτό, συνέχισε, αποδεικνύει πως “η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν είναι μόνο για τη δική μας ικανοποίηση, αλλά είναι και μια αναγκαιότητα στη σημερινή κοινωνία της Παγκοσμιοποίησης, γιατί οι νέοι δεν μπορούν να αρκεστούν στην αγορά της χώρας τους, αλλά να αποταθούν και σε άλλες χώρες για εργοδότηση”.

Ερωτηθείσα όσον αφορά τα κυπριακά δεδομένα, η Ευρωπαία Επίτροπος δήλωσε πως φαίνεται να βρισκόμαστε σε καλό δρόμο, ιδιαίτερα μετά την απόφαση για εκμάθηση ξένων γλωσσών από το δημοτικό, υπενθυμίζοντας πως όσο πιο νωρίς ξεκινήσουν τα παιδιά να μαθαίνουν κάτι, τόσο πιο καλά το αφομοιώνουν.

Εξέφρασε τη θέση πως η αγγλική γλώσσα, που είναι πλέον διαδεδομένη στο νησί, δεν είναι αρκετή από μόνη της και θα πρέπει τα παιδιά να μαθαίνουν τουλάχιστον ακόμη μια γλώσσα, την οποία θα πρέπει να επιλέξουν σωστά.

Εξάλλου, σε δηλώσεις του, ο βετεράνος άσσος της Λίβερπουλ στη δεκαετία του ‘70, John Toshack αναφέρθηκε στη δική του εμπειρία, όπου ως ποδοσφαιριστής και αργότερα προπονητής ομάδων σε διάφορες χώρες, κατάφερε να μάθει πολύ καλά τα Ισπανικά, τα Πορτογαλικά, τα Γαλλικά και τα Ιταλικά, ενώ μπορεί άνετα να συνεννοηθεί σε Γερμαν

Keywords
Αναζητήσεις
content
Τυχαία Θέματα