Ανείσπρακτα εντάλματα 133 εκατ. ευρώ εντοπίζει η Γ. Ελέγκτρια

19:31 10/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Συνολικά 133 εκ. ευρώ σε ανείσπρακτα εντάλματα, από τα οποία τα 92 εκ. είναι εισπράξιμα, εντοπίζει η Γενική Ελέγκτρια στην Ετήσια Εκθεσή της για το 2010 σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, Γιώργου Γεωργίου.

«Η παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης της Γενικού Ελεγκτή ενώπιον της βουλής και ειδικότερα της Επιτροπής Ελέγχου αποτελεί την κορυφαία πράξη στη διαδικασία της δημόσιας λογοδοσίας που συνιστά απαραίτητο στοιχείο κάθε δημοκρατίας», ανέφερε

ο κ. Γεωργίου, προσθέτοντας ότι «η Ετήσια Εκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας παρέχει αντικειμενική και αξιόπιστη πληροφόρηση προς τους πολίτες ως προς την οικονομική διαχείριση του ευρύτερου δημόσιου και ημιδημόσιου τομέα και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Συμπλήρωσε ότι «ο έλεγχος δεν είναι αυτοσκοπός, αλλά επιπρόσθετα γίνονται εισηγήσεις, για βελτίωση της οικονομικής διαχείρισης».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργίου δύο ήταν τα θέματα που αναδείχθηκαν κατά τη συζήτηση στη συνεδρία της Επιτροπής, αυτό της καθυστέρησης στην είσπραξη των εσόδων του κράτους και το θέμα της φοροδιαφυγής.

Υπάρχουν, είπε, «ανεκτέλεστα εντάλματα 133 εκ. ευρώ εκ των οποίων τα 92 εκ. ευρώ είναι εισπράξιμα», Από αυτά, πρόσθεσε, τα «2 εκ. σε εντάλματα αφορούν δημόσια πρόσωπα, άτομα τα οποία είναι γνωστά στην κοινωνία και από τα οποία δυστυχώς δεν εισπράττονται αυτά τα ποσά».

Οσον αφορά τη φοροδιαφυγή ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ότι η Επιτροπή θα εισηγηθεί «διεύρυνση της φορολογικής βάσης και διασύνδεση του ΤΕΠ με τα αρχεία άλλων τμημάτων όπως γίνετε σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες».

Παράλληλα, ανέφερε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια η έκθεση της Επιτροπής να τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας με προτάσεις για νομοθετικές ρυθμίσεις πριν από το τέλος Ιουνίου.

Σύμφωνα με σημείωμα που κατέθεσε η Γενική Ελέγκτρια στην Επιτροπή παρά τις εξαγγελθείσες προσπάθειες ο αριθμός ενταλμάτων που εκτελέστηκαν το 2010 ήταν 10% μειωμένος σε σχέση με το 2009, ενώ τα 133 εκ. ευρώ των εκκρεμούντων ενταλμάτων που αναφέρονται είναι ποσό που αφορά την περίοδο ως την 15η Ιουνίου 2011.

Η Γενική Ελέγκτρια αναφέρεται επίσης στις καθυστερήσεις στην καταβολή αποζημιώσεων για απαλλοτριώσεις εκ μέρους του κράτους που ανέρχονταν στις 30 Σεπτεμβρίου 2011 σε 515 εκ. ευρώ συμπεριλαμβανομένων των τόκων.

Keywords
Τυχαία Θέματα