Ανοίγει ο δρόμος για αγωγές για βασανιστήρια από τους Βρετανούς αποικιοκράτες

13:23 6/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου αποφάσισε να διεξαχθεί δίκη στην υπόθεση ισχυρισμού των τριών ηλικιωμένων Κενυατών, που βασανίστηκαν στη διάρκεια της εξέγερσης των Μάου Μάου και αξιώνουν αποζημιώσεις από τη βρετανική κυβέρνηση.

Το Δικαστήριο απέρριψε την κυβερνητική εκδοχή ότι τα γεγονότα συνέβησαν πριν από πολλά χρόνια και ως εκ τούτου δεν είναι δυνατή η διεξαγωγή αμερόληπτης δίκης και διέταξε όπως προχωρήσει η διαδικασία για την πραγματοποίηση της.

Η απόφαση αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες αγωγές για βασανιστήρια στην Κένυα, καθώς και σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων

της Μαλαισίας, της Παλαιστίνης και της Κύπρου, όπου μέλη της ΕΟΚΑ βασανίστηκαν κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατικής περιόδου.

Το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ψες ότι θα υποβάλει έφεση εναντίον της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Λονδίνου.

Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι η απόφαση του δικαστηρίου έχει δυνητικά σημαντικές και βαθιές νομικές επιπτώσεις.

Σημειώνει ότι ο συνήθης χρόνος για κίνηση αγωγής είναι 3-6 χρόνια και σ` αυτή την περίπτωση η περίοδος επεκτάθηκε στα 50 χρόνια παρά το γεγονός ότι πολλοί παραπονούμενοι αλλά και μέλη της τότε αποικιοκρατικής κυβέρνησης έχουν πεθάνει.

Στην ανακοίνωση, το βρετανικό ΥΠΕΞ δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι παραπονούμενοι στη συγκεκριμένη υπόθεση υπέστησαν βασανιστήρια στα χέρια της αποικιοκρατικής διοίκησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα